Billig mat, Fest, Mat, Middag, Tilbehør
Comments 3

Oppattvarma greinaløyse

Eg var så heldig å vekse opp i eit hus med besteforeldre i, og det medførte mellom anna store sjansar for å få to middagar kvar dag. Vi åt middag klokka 12, og nede åt dei litt seinare. Eg trur ikkje vi var svoltnare enn andre ungar, men å få ein ekstra porsjon middag til å gli ned var aldri noko problem. ”Ka he dokke til middag?” – var innleiinga vi brukte for å sikre oss ein plass ved bestemorsbordet. Av og til, når dei to i underetasjen var lei av ungar som masa, eller kanskje hadde ”akkurat” med middag, svarte bestefar min: ”I dag he me oppattvarma greinaløyse!”

Men middag som kjem på bordet fleire dagar kan vere ein god ting, og når tidsklemma pressar kan restane etter ein god søndagsmiddag redde serveringa mandag etter trening og SFO. Slaktaren min hadde svinekam til sals på laurdag, og det er rimeleg og god mat. Eg hadde besøk frå Sunnmøre og mange til bords, og dermed vart heilsteikt svinekam redninga.

Eit steiketermometer er godt å ha ved slike høve, eg har investert i eit digitalt, som viser nøyaktig kjernetemperaturen på kjøtet. På den måten har du full kontroll, og slepp å bekymre deg for om kjøtet er rått eller uttørka. Svinekam er eigentleg berre ei lang rekke kotelettar, men heilsteiker du den med termometer vert kjøtet saftig og mørt, og ikkje tørt slik kotelettar ofte blir. Eg steikte svinekammen på 150 grader, og då tok det i underkant av 1 1/2 time før kjøtet nådde 76 grader, som er perfekt temperatur for svinekjøt. Slik gjer du det:

Til 4 personar:

1 kg svinekam

1 ss olje

1 ss tomatpuré

1/2 ts chilipulver

1 ts timian

2 ts salt

8-10 poteter

Set omnen på 150 grader. Skjer potetene i båtar, og legg dei i ei langpanne der du har lagt bakepapir i botnen. Det gjer at du sparer deg masse skrubbing av langpanna etterpå. Dryss potetene med salt og peppar, og ringle over litt olivenolje. Set langpanna inn lågt nede i ovnen.

Rør saman olje, salt, tomatpuré og krydder til ein pasta. Smør dette på toppen av svinekammen, og stikk steiketermometeret inn i den tjukkaste delen av kjøtet. Steiker du fleire stykker på same tid, stikk du termometeret inn i det tjukkaste stykket.

Legg kjøtet på rist, og set den inn i omnen over potetene. På den måten dryp kjøtsafta ned på potetene, og gjev dei ein nydeleg smak. Steik det heile ved 150 grader til kjøtet har fått ein kjernetemperatur på 76 grader, og potetene er møre.

Denne oppskrifta kan aukast viss du har fleire til bords, og einaste begrensinga er eigentleg storleiken på steikeomnen din. Som tilbehør kan du servere honningsteikte grønsaker. Kutt gulrøtter i bitar, og skjer raud løk i båtar. Får du tak i sukkererter, så ta ein god neve av dei og skjer dei i skrå bitar. Medan gulrøttene kokar i salta vatn, steiker du løken forsiktig i smør med litt ekstra salt og peppar til den er passe mør. Når gulrøttene har kokt i sju-åtte minutt, har du oppi sukkerertene, og let det heile koke vidare i to minutt til. Ha ei spiseskei smelta honning over løken, hell av kokevatnet på gulrøttene og sukkerertene, og bland alt i ei serveringsskål. Press gjerne over ein sitronbåt, og vri pepparkverna nokre gongar over det heile. Kombinasjonen av det søte, det syrlege og det salte er kjempegodt til det saftige svinekjøtet. Eg serverer dette kjøtet utan saus, potetene ligg i den deilige kjøtkrafta som du kan ause over som sjy.

Dette var festmiddagen, så kjem oppattvarminga mandag etter jobb. Sola varmar framleis i bakgården vår, så vi såg vårt snitt til å få eit av årets siste grillmåltid. Grilling av store kjøtstykke har alltid eit drag av risikosport over seg, men med forsteikt svinekam blir det enklare. Eg fyrte opp grillen, før eg raste inn for å lage ein bulghursalat.

Bulghur er knuste kveitekorn fulle av kostfiber og vitaminar, og mottakelege for alle smakar som blir blanda saman med den. Bulghur minner om cous-cous, men gryna er grovare. Eg føretrekkjer bulghur. Den klumpar seg ikkje, i motsetning til cous-cous, som krev litt jobbing for å bli ”presentabel”.

Min bulghursalat er i familie med den tradisjonelle Taboulleh, eit klassisk tilbehør til mat frå midt-austen. Slik lagar du bulghursalat:

Taboulleh

3 dl bulghur

1 ss smør

5 dl buljong

10 soltørka tomatar eller to store, friske

Ein halv raud løk

Eitt eple frå hagen

Hakka persille

Smelt smøret i ei gryte, og fres bulghuren på høg varme i nokre minutt. Slå over krafta, og dra gryta til side. La det heile stå medan du hakkar soltørka tomatar, eple og løk. Ha dei finhakka soltørka tomatane i ein kopp, og slå litt kokande vatn over. La dette stå i to-tre minutt, og hell så frå det varme vatnet. Brukar du ferske tomatar, så hakk dei grovt, og la det meste av væta renne av. Ha tomatane, hakka løk og eple i ein bolle.

Smak på bulghuren om den er mør, den bør stå i ca. 20 minutt. Hell frå viss det er buljong att i gryta, og slå den varme bulghuren over i bollen. Bland alt godt, strø over hakka persille og server. Har du grønsaker att frå den store familiemiddagen kan dei blandast i bulghursalaten, eller varmast opp og serverast ved sidan av. Denne salaten kan varierast  i det uendelege, men hakka urter, løk og tomat i ein eller annan variant er alltid med.

Skjer svinekammen i skiver, og varm den på grillen. Det går fort, to-tre minutt på kvar side er nok. Pass på å snu dei ofte, for å unngå brannskadar. Server dette med ein klatt rømme til, og kjøkkenæra er redda i dag og!

This entry was posted in: Billig mat, Fest, Mat, Middag, Tilbehør

by

Kvinne, bur i Oslo og har feriehus i Billingsfors, lever med mat, musikk, dufter og ein hage, gjer mitt beste for å nyte livet.

3 Comments

  1. solfrid says

    Jeg er så glad i oppskriftene dine! 😀

  2. Anita K. says

    Takker for den smakelige oppskrifra! 😀
    Svinekam kan serveres mye mer spennende enn trøtt kladdete brun saus. 🙄

Leave a Reply