Heidi har lagd søt gjærbakst i dag, og eg sit her med vassflog i munnen. Dette er noko av det beste eg veit! Slik bakst er ikkje komplisert, så lenge du har råvarene i huset set du deigen medan du held på med andre ting. Perfekt søndagsbakst!
Alt godt
Klippekrans med vanilje
4 ss margarin
4 dl mjølk
50 gram gjær
5 ss sukker
1 egg
ca 10 dl kveitemjøl
Fyll:
Vaniljekrem, gjerne ferdigkjøpt.
Alternativt fyll:
Sjå i teksten under.
Smelt margarin og varm margarin og mjølk til 37 grader. Rør gjæra ut i deigvæska og ha i sukker. Ha i egget og kveitemjølet til slutt. Ha i litt mjøl om gongen slik at deigen ikkje blir for laus men heller ikkje for hard. Strø gjerne litt mjøl over dersom han blir litt laus. Hev deigen i bakebollen med eit klede over i 30 minutt.
Legg deigen på bakebordet og kjevl ut til eit rektangel som er 30 x 70 cm. Smør vaniljekrem over leiven, men unngå å smøre heilt ut til kantane på langsidene. Rull leiven saman og legg skøyten ned mot steikebrettet. Klipp i kransen med ei saks og brett annankvar snipp til høgre og venstre. Etterhev kransen i ca. 20 minutt og pensle han med samanpiska egg.
Steik han på nederste rille i ca. 25 minutt på 190 grader. Når kransen har kolna har du melisglasur oppå. Ønskjer du ikkje å klippe opp kransen kan du ha dette fyllet inni: 3-4 dl heile mandlar, 3 dl rosiner, 7 ss sukker og 7 ss margarin. Mal mandlane i ei matmølle og bland i resten. Smør fyllet utover leiven og rull han saman.
Gjærlengde
150 gram margarin
2 dl mjølk
50 gram gjær
4 ss sukker
1 egg
ca 400 gram kveitemjøl
Fyll 1
Vaniljekrem
Fyll 2
100 gram margarin/smør
1 dl sukker
2 ts vaniljesukker
50 gram hakka mandlar eller nøter
50 gram rosiner
Fyll 3
Syltetøy, for eksempel eplesylte, rabarbra eller stikkelsbær.
Bland 1 ss potetmjøl inni syltetøyet.
Smelt margarin og ha i mjølka og varm dette til 37 grader. Rør gjæra ut i væska. Tilsett sukker og egg. Ha i kveitemjølet til slutt, og lag ein deig som ikkje er for laus men heller ikkje for fast. Hev deigen i 40 minutt under eit klede.
Legg deigen på bakebordet og kjevl ut eit rektangel som er 40×25 cm. Legg fyllet du har valt midt på leiven og brett langsidene innover mot fyllet. Du får ei opning med fyll midt på der deigen ikkje er bretta i to. Hev gjærlengda i 30 minutt. Pensl ho med egg og strø perlesukker over.
Steikast på 225 grader i ca 20 -25 minutt. Pass på at ho ikkje vert brent. Som du veit er all gjærbakst best same dagen, så kaffien må vere klar når du tek stengene ut av omnen. Lykke til!
Åhh dette hørtes skikkelig godt ut:)