Middag, Tilbehør, Veggis
Comments 9

Syttitalsbesøk

På syttitalet vart fylt paprika det mest avanserte ein kunne ty til i matvegen. No er det kanskje heller retromat. Men det kan jo vere godt for det?

Retromat er ikkje dårleg mat, tvert i mot. Fylt paprika ser flott ut, og er ikkje dyrt eller vanskeleg å lage. Om min variant liknar på dei klassiske syttitalsutgåvene veit eg ikkje, men god er den iallfall.

Fylte paprika kan serverast som ein sjølvstendig rett, til dømes som eit vegetarisk alternativ på ein buffet. Du kan også ha den som tilbehør, til dømes til grillmat. Er du kjøtsvolten er det godt med litt oppskoren spekeskinke i. Denne oppskrifta er til seks paprikaer, to kvar til tre personar som hovudrett eller ein kvar til seks som tilbehør. Slik gjer du det:

Fylte paprika

6 ikkje alt for store paprikaer

5 mellomstore sjampinjongar

Ein raud løk

To stilkar stangselleri

3 dl kokt ris

2 dl matfløte eller kremfløte

Friske urter, eg brukte persille og basilikum.

4+4 ss riven fast ost

Smør eller olje til steiking

Salt og peppar

Sett omnen på 200 grader.

Kutt av eine langsida av paprikaene, og skjer rundt hinnene og inntil stilkfestet, men slik at paprikaen ikkje blir perforert. Fjern steinane, botnen steinane sit på og hinnene.

Rens og kutt løk, det du skar av paprikaene og stanselleri i bitar. Surr det i smør eller olje på låg varme, slå på litt vatn og la det dampe mørt.

Rens og finhakk soppen. Smelt litt meir smør, eller ha litt olje i ei steikepanne, og fres soppen til den er pent brun. Ha i dei andre grønsakene, og slå på fløten. La den koke til det heile er ein tjukk stuing. Ha i risen, 4 ss riven ost og urtene, og vend det inn. Juster med litt vatn viss det vert for tørt, og smak til med salt og peppar.

Fyll massen i paprikaene, og strø på resten av osten. Legg paprikaene på bakepapir på ei bakeplate, og steik dei i 20 minutt på 200 grader.

This entry was posted in: Middag, Tilbehør, Veggis

by

Kvinne, bur i Oslo og har feriehus i Billingsfors, lever med mat, musikk, dufter og ein hage, gjer mitt beste for å nyte livet.

9 Comments

 1. Uhm, det både ser og lyder godt! Jeg er ret vild med både fyldte tomater og peberfrugter. Har fået serveret fyldte peberfrugter hos en græsk familie i Athen engang – det smagte vidunderligt!
  Godt med lidt inspiration til maden i sommervarmen!

  Ha’ en dejlig dag!

 2. Fylte paprika er en rett som absolutt ikke bør gå i glemmeboken. Jeg har som regel brukt litt karbonadedeig i fyllet og har aldri forsøkt vegetarversjonen, så takk for tipset!
  Nå fikk jeg inspirasjon til å gjenoppfriske andre klassikere som terteskjell, aspic, biff stroganoff og ostesufflé. Mulighetene er mange 🙂
  Ha en fin dag!

 3. morsomt med fyllte ditt og datt, det ser artig ut og blir jo absolutt en ny vri på kjente matvarer. Jeg har faktisk aldri spist fylt paprika, mulig jeg skulle prøve gitt.

 4. Anita K. says

  Det er kjempegodt! Takk for tipset. Har noen rester som kan gjenbrukes. En gang fantes en Lidl-butikk her i byen. Mye er sagt om Lidl. men deres frukt- og grønt-avdeling var langt bedre enn de mer anerkjente kjedene. Der hadde de kjempestore paprika. Det ble mye fylt grønt den sommeren. 😀

 5. Anita K. says

  Ser flere retroforslag her – av terteskjell, aspic, biff stroganoff og ostesufflé, er det vel aspic’en som ryker ut hjemme hos meg. Men det var god selskapsmat.
  Hvilke tider. 😀

 6. Det der så skikkelig godt ut! Har smakt fylt paprika for lenge siden, men hadde helt glemt det. Nå kan jeg jo prøve det igjen en dag, med din oppskrift 🙂

 7. Anita K. says

  Og det smakte godt, stekt paprika med pastasausrester gir en kjempefin søtsmak. Herlig med rundstykker til. 😀

Leave a Reply