I mai kjem festdagane tett som hagl, og spekemat og grilling har lett for å gå igjen på menyen.
Men det er kjekt med nye rettar på festbordet, og her kjem ein dose inspirasjon frå meg. Desse rettane er enkle, ikkje så dyre og med spennande smak.
I dag får du oppskrift på kyllingfilet med salat og saltbakte poteter. Kyllingen kuttar eg i strimlar, og så steiker eg den og serverer med ein sterk og søt mangosaus. Har du det travelt kan du bruke vanleg søt chilisaus på flaske, som du finn i butikken. Steiker du kyllingen i olje er denne retten også mjølke- og glutenfri. Slik gjer du det:
Kyllingfilet med sterk mangosaus
Mangosaus:
3 dl eple- og mangojuice
Raud chili etter smak
1-2 ts maisenna
2 ss vatn
Salt og peppar
Kok opp juicen, og skum av. Ha i finhakka chili, og la det koke litt. Det er best å byrje med litt chili, og så heller ha i litt meir om du syns sausen treng meir punch. Rør ut maisennamjøl i vatnet, og slå i sausen litt og litt, til den er passe tjukk. Smak til med salt og peppar. Sett til side.
800 g kylllingfilet
Salt og peppar
Smør eller olje til steiking
Lime
Strimle kyllingfileten i lange strimlar. Steik den i smør og dryss på salt og peppar. La den gjerne ettersteike litt i omnen.
Legg på fat, og ringle over mangosaus. Press over safta av ein halv lime, og pynt med limebåtar.
Saltbakte poteter
Bruk små amadine-poteter. Vask potetene godt. Ha potetene i ei kasserolle og kok dei i ca 7 minutt.
Legg potetene i langpanne saman med mengder av grovsalt. Stikk nokre små hol i potetene med ein gaffel. Dryss over litt rosmarin og ein skvett olje. Bak dei i omnen på 200 grader i ca 15 minutt.
200 g eggnudlar
4 ss olivenolje
4 ss sitronsaft
1 ts malt ingefær
Vårløk
Agurk
Blanda salat
Raud løk
Eddik til marinade
Kutt raudløken fint, og legg den i eddik til marinering. Dette kan du gjerne gjere i god tid før servering.
Kok nudlane i godt salta vatn så lenge som det står på pakken. La dei renne av i eit såld før du har dei tilbake i gryta. Bland saman olje, sitronsaft og ingefær, og vend nudlane i dette i gryta. La det heile kolne.
Finhakk vårløken. Skrell agurken, del den i to, fjern frøa og kutt agurken i strimlar med ein ostehøvel eller liknande. Skyll salaten og tørk den.
Bland alt saman på eit stort fat. Server med appelsinvinaigrette.
Appelsinvinaigrette
3 ss appelsinmarmelade
3 ss vineddik eller annan kvit eddik
2,5 dl olivenolje, extra virgin
Urtesalt og nymalt peppar
1 eggekvite
Litt vatn
Varm opp marmeladen med eddiken. Det skal ikkje koke, berre varmast opp slik at marmeladen smeltar. Ha i eit blenderglas og køyr glatt med olivenoljen. Smak til med urtesalt og peppar.
Ha i eggekvita til slutt, og køyr den litt til med stavmiksaren. Eggekvita gjer at dressingen emulgerer, olje og vatn blandar seg. Spe med litt meir vatn viss du syns dressingen vert for tjukk.
Dette ser veldig ut som Solfridmat:D
Pingback: Fleire mai-rettar: Grøn ertesuppe « Alt godt