Allergi, Billig mat, Brød, Mat, Tilbehør, Vegansk, Veggis
Leave a Comment

Heimelaga frøknekkebrød

Ei rekke plastboksar med kvitt lok, fylt med frø, nøtter og tørka frukt

Sjekk skapet ditt, det kan vere mykje inspirasjon der!

Knekkebrød er fint å ha i hus, dei er fine nok til å vere småmat til gjestar, dei er gode til ei suppe eller ein gryterett, og er røffe nok til å mette til kveldsmat ein travel dag.

Utvalet av frø, gryn og nøtter som kan brukast i knekkebrød har vakse enormt, og det gjer det mykje lettare å lage knallgode knekkebrød sjølv. Dei beste knekkebrøda er dyre i butikken, og å lage sine eigne går både kjapt og resultatet blir vel så bra som dei kjøpte. Ein fin, liten pakke med heimelaga knekkebrød er til og med ein fin presang til nokon du veit vil sette pris på slikt.

Det er mange måtar å få knekkebrød til å henge saman på. Enkelte frø, som linfrø og chiafrø, har ei stor evne til å svelle ved at dei tek til seg vatn. På den måten kan dei brukast som bindemiddel. I tillegg vil både havregryn og kveitemjøl kunne brukast. Viss ein vil bake glutenfritt er det best å satse på å bruke frø som ein bløyter før bakinga. Desse knekkebrøda er glutenfrie.

Pass på at råvarene du brukar ikkje er harske viss du brukar frø og nøtter som står i skapet. Både frø og nøtter er rike på feitt, og viss dei står for lenge harsknar dei, og gir ein dårleg smak på dei ferdige knekkebrøda.

Har du silikonbakeark er det ein stor fordel, bakepapir har ein tendens til å feste seg til deigen, og det smakar ikkje bra. Dropsmatter kan også brukast. Når deigen er ferdig er kunsten å få den godt nok og flatt nok utover bakearket. Eg har hatt hell med å dekke leiven med plastfolie, og så kjevle, iallfall dei veldig klebrige deigane. Du kan også bruke plastfolien og så trykke ned med ei brødfjøl eller noko anna flatt du har tilgjengeleg. Målet er at leiven skal få mest mogeleg lik tjukkleik over det heile for å få knekkebrøda jamnt steikte.

Det eg har jobba litt med er å få til steikinga. Omnar er så ulike, og slagordet «kjenn din omn» gjeld fullt ut når du skal i gang med knekkebrødbakinga. Det kan vere lurt å bruke varmluft, men då kan det hende temperaturen må litt ned. Prøv deg fram, og ikkje bli frustrert viss det ikkje går heilt etter planen på første forsøk. Fordelen med varmluft er at då kan du steike fleire brett samtidig.

Eg tek ut bretta midtvegs, og delar knekkebrøda i passe store bitar med eit pizzahjul. Dei treng ikkje vere heilt delt opp, viss det går ei fure i leiven er det lett å knekke dei frå kvarandre akkurat der. Det kan også hende at eg tek ut kantane og hjørna først, eller at eg snur på dei. Det vert stort sett alltid meir steikt i kantane enn på midten.

Lukke til med bakinga, dette er lettare enn du trur!

Frøknekkebrød

Ein stålbolle med knekkebrøddeig, frø rørt saman med vatn som står for å svelle.

La deigen stå over natta, linfrø og chiafrø gjer at den bitt seg saman.

3 dl graskarkjerner

3 dl solsikkekjerner

3 dl rista sesamfrø

3 dl linfrø

2 dl chiafrø

9 dl vatn

1 ts salt

2 ts «herbes de Provence» eller andre tørka urter

2 ss tahini eller peanøttsmør

Kvelden før: Ta fram to skåler. Ha graskarkjerner, solsikkekjerner og sesamfrø i den eine, og slå på vatn.

Ha linfrø og chiafrø i ei anna skål, og slå på 9 dl vatn. La begge skålene stå over natta.

To silikonbakeark på ei benkeplate av stål. Knekkebrøddeigen er tynt smurt utover.

Målet er å få leiven jamnt tjukk over det heile.

Dagen etter: Hell graskarkjernene, solsikkekjernene og sesamfrøa i eit finmaska såld, og skyll dei. Ha dei tilbake i ei romsleg skål. Hell den geléaktige chia- og linfrøblandinga, urter, salt og tahini oppi den store skåla, og rør godt.

Fordel massen tynt utover på silikonpapir, og steik knekkebrødet på 160 grader i ein time. Ta leiven ut midtvegs, og del opp med eit pizzahjul. Dette er eit fint kvardagsknekkebrød, og du får mykje knekkebrød ut av denne porsjonen.

Leave a Reply