Billig mat, Jul, Mat
Comments 2

Paté, postei, rillette, creton – kyllingleverpostei

Kjært barn har mange namn, det har eg konstatert her tidlegare. Paté og postei er vel stort sett det same, men nokre hevdar at det er meir kjøt og mindre spekk i patéane enn i posteiane. Om det stemmer veit eg ikkje. begge delar kan serverast lunt eller kaldt.

Rillette er ein fransk form for postei der kjøtet er kokt i feitt, og så arbeidd saman til ein slett masse som stivnar. Creton er den fransk-kanadiske versjonen av det same. Det som er att av feittet vert gjerne hatt på toppen for at posteien skal halde seg lenger. Confit, som ein ofte kan få av andekjøt, er byrjinga på ein rillette, då er kjøtbitane ikkje mosa, men heile liggande i feittet.

Sånn sett er min leverpostei nærare ein rillette enn ein paté, i og med at eg gjennomvarmar levra før eg køyrer den glatt med feittet og har den i former.  Leverposteien min er med kyllinglever, og den er definitivt av den lettvinte men kjempegode typen. Den skal ikkje steikast i omn, så når den er ferdig kan du ha den i kva som helst slags skål som du syns er fin.

Lag gjerne dobbelt porsjon når du likevel er i gang, viss du vil ha i frysaren (utan aspik og pynt) eller gje bort til vennar og kjende. Eg lagar alltid ein stor porsjon postei til jul, fordeler i skåler og gir bort til dei eg syns fortener det mest. I ei stor form er den fin på eit koldtbord eller ein buffé. Du kan også smøre den på små toastar, og servere den som forrett til ein fin middag pynta med urter og litt aspik.

vinterenOppskrifta er min bearbeidde versjon av den mi matheltinne Anna Bergenström har i yndlingskokeboka ”Vinterens gode ting”. Berre tittelen på boka gir meg livsmotet tilbake når det er som mørkast. Finn du boka på loppis eller antikvariat så kjøp den, den er fantastisk. Men du kan like gjerne lage patéen no på våren, dette er ikkje berre vintermat.

Eg gir posteien ein fransk smak og lekker farge med dei soltørka tomatane. Slik gjer du det:

Kyllingleverpostei/rillette

400 g (ein pakke) kyllinglever

100 g finhakka bacon

1 mellomstor, finhakka løk

3 soltørka tomatar

3 ss mjukt smør

1 ts timian eller provencekrydder

1,5 dl fløte

Ei klype kajennepeppar

Salt og peppar

Ein pose aspikpulver

Vatn

Lag aspiken slik det står på posen, og set den til kjøling. Legg dei soltørka tomatane i kokande vatn. Tin kyllinglevra. Fres løken og baconen med litt av smøret i ei stor steikepanne. Ha i urtekrydderet. Legg i kyllinglevra, og la den steike i 5-10 minutt, til den er gjennomsteikt. Det er veldig viktig, skjer kvar leverbit i to, og steik den litt til viss den ikkje er ferdig.

Hakk dei soltørka tomatane fint, og ha dei i panna. Hell over fløten, og la det heile surre nokre minutt til. Avkjøl det heile litt. Mos alt i matmølle med det mjuke smøret, og smak til med salt, peppar og kajenne.

Ha leverposteien i pene skåler, og hell over aspik som du har smelta i kokande vatn etter oppskrifta på pakken. Legg knust, rosa peppar, persilleblad, laurbærblad og kva du elles vil pynte med i aspiken. Når det første laget med aspik har stivna, slår du på litt meir, slik at pynten og vert dekka.

Server på godt brød med sure agurkar, raudbeter og gjerne litt meir aspik som du hakkar eller skjer i skiver. Posteien held seg i 5-6 dagar i kjøleskapet. Dekk den til med plast.

Lagar du meir enn du klarer å spise opp på 5-6 dagar så kan du fryse posteien i småporsjonar, til dømes i slike små eldfaste former. i så fall bør du droppe aspiken, den trivest ikkje så godt i frysar.

2 Comments

  1. Pingback: Gåver til å spise opp « Alt godt

  2. Pingback: Tips til heimelaga julegåver | Alt godt

Leave a Reply