Denne auberginretten har eg fått mange søketreff på, sjølv om eg ikkje har hatt oppskrift på den, berre nemnt den i forbifarta ved nokre høve. Baba ganoush finst under mange namn, i Hellas kallast den melitzanosalata. I Syria kallar dei den muttabal. Du finn ein variant av denne retten i India og, då under namnet Baingan Bartha.
Eg må med ein gong understreke at baba ganoush et ein ikkje fordi den ser så lekker ut. Den blir ein gråleg masse, tiåringen min meiner det må vere slik det ser ut inni hovudet… Men den smakar fantastisk, og då skal ikkje utsjånaden spele ei rolle, skal den vel?
I baba ganoush spelar tahine ei viktig rolle, den framhevar den røykte smaken du får når du varmebehandlar auberginen. Tahine er malte sesamfrø, og er ein fast ingrediens i middelhavskjøkkenet frå Hellas og rundt med klokka til Marokko. Slik gjorde eg det:
Baba Ganoush
2 store auberginar
1 fedd kvitløk, knust
1-2 ss sitronsaft
1 ts malt spisskummen (kan sløyfast)
Salt og peppar
1 dl tahine
Ei ts honning (kan sløyfast)
Sett omnen på 250 grader med varmluft. Legg auberginane på eit bakepapir, og bak dei i omnen på 250 grader i 40 minutt.
Ta ut auberginane, og la dei kolne litt under eit klede. Fjern skalet med fingrane, det går lett viss du får ein finger på innsida og let den gli mellom skinnet og kjøtet.
Ha auberginekjøtet i ein bolle saman med alle ingrediensane, men hald tilbake litt sitron og salt for å justere smaken. Bland saman med ein gaffel, mosen skal vere mjuk, men ikkje heilt glatt. smak til om det trengst meir salt og sitron. Garner med litt urter, olivenolje og kanskje nokre svarte oliven til pynt. Server som ein dipp med pitagrød, focaccia eller grovskive for den del.
Du og mat!!! Herlig;D
Inne etter en tur i sola for å avkjøle meg, forrige uke bar jeg ved til ovnen…Snakk om kontrast og det er jo det vi elsker! God helg!
Pingback: Når du kjem til Oslo… « Alt godt
Pingback: Mat frå Syria | Alt godt