Grønt
Comments 9

Slik sår du stokkrosene!

No er frøa i posten, så i løpet av denne veka burde alle ha sine.

Det enklaste er å så stokkrosefrøa no i haust. Ha dei i ei potte med alminneleg jord, som er fri for ugrasfrø. Fukt jorda, og strø frøa utover. Dekk med eit tynt lag jord. Så gjerne alle frøa i same potte, det er ikkje sikkert at alle slår til.

Sett potta ute, du kan gjerne grave den litt ned i jorda slik at den syg væte frå jorda. Dekk den med litt fiberduk eller liknande, slik at væte går igjennom, men ugrasfrø ikkje kjem oppi. La potta stå ute over vinteren. Pass på på våren, så den ikkje tørkar. Den bør ikkje stå i steikande sol. Vandrande skugge er fint.

Når spirane ser ut til å tole det kan du prikle kvar spire i ei potte. La dei stå på same måte som tidlegare.

Når rosettane har fått litt storleik kan du plante dei der du vil ha stokkrosene. Første året får du ein stor rosett med ein stilk som er ca. 30-40 cm.

Neste år vil den strekke seg i veret, og kanskje bli like lang som mammaen sin, som var to meter. Det betyr at den bør stå inntil ein vegg. Stokkrose er ikkje akkurat ein kantplante. Lykke til!

This entry was posted in: Grønt

by

Kvinne, bur i Oslo og har feriehus i Billingsfors, lever med mat, musikk, dufter og ein hage, gjer mitt beste for å nyte livet.

9 Comments

 1. Trine says

  Så vidt jeg husker, spirer da stokkroser veldig bra uten kuldebehandling også. Jeg har alltid sådd dem innendørs på seinvinteren.

 2. Hehe… Der sparte du deg mange mailer, tenker jeg, med å blogge det for alle! Jeg skal følge oppskrifta etter beste evne, og tar sjansen på at det går bra selv om jeg bare har sør- og til dels vestvendt blomsterbed (ikke hage!).

  Kanskje deler jeg noen frø med min fine mamma også. Det blir hun glad for, ikke minst når hun med ‘oppskrifta’! 🙂

 3. Anita K. says

  Får endelig rote meg til å så de frøene jeg tok i Drøbak for et par år siden. En venninne fikk noen av meg og de spirte og ble lekre. 😀

 4. Det går fint å så på våren og, men eg har ikkje drivhus, og vinduskarmen blir ofte for varm, så difor syns eg det er enklast å “vinterså” dei.

 5. SOLBJØRG NÆSS I SANDEFJORD, 20 okt 2017 says

  HEI, DETTE HØRES FINT UT, MEN HVOR FÅR MAN FRØ AV STOKKEROSE NÅ? DET HAR JEG VIRKELIG ØNSKET MEG MEN DE HAR DET IKKE HER, DESVERRE, BESTE HILSEN SOLBJØRG,

  • Anita A Mechlenborg says

   Regner med du har fått frø, ellers kan du gi meg en pip og sende ferdig frankert konvolutt.

 6. Cecilie Stranger-Thorsen says

  Kan man vinterså direkte i nyetablert bed også? Skal plante et bed i august og regner med at de ikke spirer så raskt?

  • Beklagar seint svar! Mine frøsår seg rett i bedet, så eg er ganske sikker på at svaret er ja. 🙂

Leave a Reply