Grønt
Comments 5

Eit viktig bilde!

Det ser ut til å bli ei strålande helg, og då skal vi ut på tur, slik er det berre.

Eg planlegg ein sopptur, for å prøve å finne litt steinsopp, kantarellar, traktkantarellar og kanskje litt piggsopp. Det er mine trygge sortar, dei kjenner eg igjen uansett lysforhold og skogbotn, og eg er sikker på at ingen vert sjuke av det eg plukkar. Soppbøker går ut på dato, så skaff deg ei ny viss du har arva den du har av bestefaren din. Oppdatert kunnskap fordrar oppdaterte soppbøker.

Eg kjenner folk som har blitt alvorleg sjuke av spiss giftslørsopp. Difor postar eg dette bildet. Sjå nøye på det, på bildet er det to giftslørsoppar og ei lita rekke med traktkantarellar – side om side. Det er altså lett å ta feil, men viss du lærer deg skilnaden så er du trygg. Giftslørsopp skal du ikkje ta i ein gong, dei tre traktkantarellane her hadde fått stå i fred for meg. Ha ein fin tur i skogen!

Bildet er lånt frå vg.no.

This entry was posted in: Grønt

by

Kvinne, bur i Oslo og har feriehus i Billingsfors, lever med mat, musikk, dufter og ein hage, gjer mitt beste for å nyte livet.

5 Comments

  1. Ja, for urutinerte er det lett å ta feil her. Min tante og onkel plukket for noen år siden en full kurv med giftslørsopp fordi de trodde det var traktkantarell. Heldigvis viste de det frem for noen først, slik at en katastrofe ble avverget….
    Jeg har vært på mange soppturer den siste måneden og funnet masse kantarell og piggsopp, og har sett at nå kommer traktkantarellen også. Det er de sortene jeg plukker, av og til finner jeg et flott eksemplar av steinsopp som jeg også tar med.
    Tror det må være ekstremt mye sopp i år generelt, så ha en god soppfangst! 🙂

  2. Yepp. Jeg posta link til samme bildet i fjor. Det er et eksempel på at man må ikke ha det travelt når man plukker sopp. Se på alle sammen. Hver eneste en. HVER ENKELT SOPP

  3. Jeg kan forøvrig anbefale sopp-appen som Gyldendal har laget. Den er helt ny, og lister gode matsopper og giftige dobbeltgjengere side om side så man kan sammenligne hvis man er usikker. Jeg har lært meg en ny sopp i år; rødskrubb. Den ligner steinsopp litt, men har mørk “skrubb” på stilken i stedet for steinsoppens lyse årenett, og får mørk snittflate etter noen minutter.

  4. Vær obs på at rødskrubb er fjernet fra listen over sikre sopper. Grunnen til dette er ikke skumle dobbeltgjengere, men at mange blir syke av denne soppen, særlig hvis den spises i store mengder (og noen år er det veldig mye av den), og er for dårlig varmebehandlet. Denne må stekes GODT. (ellers har jeg spist masser av den i mitt liv og aldri blitt syk)

  5. All sopp skal vel egentlig varmebehandles i mer enn 15 minutter, men det er spesielt viktig med rødskrubben. Ellers er jo all sopp relativt tungt fordøyelig og bør ikke spises i enorme mengder. I min (helt nye) soppbok er rødskrubben listet som sikker, men med de forebeholdene du nevner.

Leave a Reply