Billig mat, Mat, Middag, Noko søtt, Veggis
Comments 3

Eit slag for grauten

Veit du kva du får til middag i dag? Graut! 

Meldinga var til min kjære, og svaret var HURRA! Her i heimen vert altså ein grautamiddag sett stor pris på. 

For meg er graut barndomsmat. Det var alltid risgraut på laurdag i eitt-totida. Til frukost fekk vi ofte havregrynsgraut før vi gjekk på skulen. 

Mor mi heldt vevkurs, så onsdagane var ho bortreist. Då passa bestemora vår oss, og ho lagde semulegrynsgraut til oss som vi åt med smør og sukker på medan vi såg på komikveld. Då eg flytta heimafrå, og fekk besøk av søskenbarnet mitt på hybelen i Oslo, åt vi semulegrynsgraut og las høgt frå Tordivelen flyg i skyminga. 

Mange oppfattar graut som krisemat, men eg er ikkje einig. Graut er kosemat, mettande, godt og lett å lage.  Sørg for at du har ei god gryte med tjukk botn. Har du ikkje det svir grauten seg lett, og det smakar ikkje så godt.

Når eg no lagar graut prøver eg ofte å finne noko godt å drysse oppå. Sukker og kanel er vel og bra, og det er stort sett alltid godt med eit smørauge, men av og til er det spennande med litt rista, hakka nøtter, nokre saftige rosiner, hakka eplebitar eller ferske blåbær. No får ein blåbær i butikken året rundt, og dei passar veldig fint på havregraut eller risgraut. Har du tyttebær i frysaren kan du drysse dei rett på grauten, dei har tint før du byrjar å ete. 

I dag rista eg cashewnøtter til å drysse på risgrauten. Å riste nøtter løftar smaken veldig, og du kan bruke akkurat dei nøttene du likar. Hasselnøtter, valnøtter eller pinjenøtter er alle veldig gode som grautdryss. Rist nøttene ved å ha dei i ei varm steikepanne, la det stå på middels varme medan du rører no og då. Når dei har fått ein fin, brunleg, ikkje svidd farge, er dei ferdige. La dei kolne på eit fat før du hakkar dei.

Når du først kokar risgraut kan du like gjerne lage ein stor porsjon. Det som er til overs held seg i kjøleskapet eit par dagar, viss du kjøler det kjapt ned. Risgrautrestar kan også frysast. Eller du kan gjere som meg, og lage ein lekker rispudding til søndagsdessert. Den kan du lage i porsjonsformer, eller i ei større skål som toler å vere i omnen. Ein slik dessert smakar himmelsk, og blir alltid suksess. 

Kos deg med grautkokinga, og ha ei fin helg!

Risgraut

4-5 porsjonar

4 dl vatn

2 dl ris, 25 minutt koketid

1 liter mjølk

1 strøken ts salt

2 ts sukker

1 ts vaniljesukker

Ha vatn, salt, sukker og ris i ei tjukkbotna gryte. La det koke i ti minutt medan du rører av og til. Når det meste av vatnet har dampa bort sper du i mjølka litt og litt slik at grauten tjuknar mellom kvar gong du sper. 

Eg lagar risgraut omtrent som risotto, eg har ikkje i den siste mjølka før heilt til slutt, og eg rører så og seie heile tida. På den måten unngår eg at mjølka kokar over, og at det svir seg. La vaniljesukkeret koke med dei siste fem minutta. 

Server grauten med sukker, kanel og smørauge, og det du måtte ha lyst på av grautdryss. Litt spekemat og flatbrød er også veldig godt ved sidan av risgraut. 

3 Comments

  1. mjau says

    Det jeg lurer på er hvordan nøttene ristes og hva man oppnår med det fremfor rå nøtter?

    • Du oppnår meir smak! Dei aromatiske stoffa som er i nøtter blir trigga av varme, og gjer at dei smakar mykje meir. Ha dei i tørr steikepanne, som du lar stå på middels høg varme. Rør jamnt og trutt, ein gong i minuttet kanskje. Når dei har fått fin farge, altså brunleg, men ikkje svidd, tek du dei ut, og lar dei kolne på eit fat eller i ei skål.

  2. Lager av og til risengrynsgrøt, men bruker sukker og kanel på. Nå har jeg fått noen gode tips til andre ting jeg kan ha på grøten.

Leave a Reply