Frustrasjonar
Comments 11

Desse $&#%?#”$% bananfluene!

Har du som eg kjøkkenet fullt av små, svimete vesen som ikkje let seg fange, og som et på alt du har framme? Dei er bittesmå, men likevel er dei kjempeekle. Eg føler at eg er ei dårleg husmor, som ikkje klarer å halde kjøkkenet mitt reint.

Like sikkert som at bjørnebæra og plommene modnar så kjem bananfluene inn i huset. Dei lever i blomsterjord, i søpla og andre fuktige plassar.

IMG_0266Krigen er i gang her i huset, og eg har funne to tiltak som fungerer. Det eine er ei avansert vidareutvikling av det gamaldagse spiralforma fluepapiret som han onkel Nils hadde i fjøset, denne gongen i form av lekre, gjennomsiktige klebrige ark. Dei kan vere lit plundrete å sette opp, men når dei først er på plass funkar dei som ei kule.

Mine heiter CurEra, og eg har kjøpt dei på Ica Maxi. Eg har så vidt eg huskar også sett dei på Plantasjen. No ser arket som heng ved vasken ut som ei slagmark for tredje flueverdenskrig, og eg nyt synet.

IMG_0265Tiltak nummer to tyr eg til når fluearket ved vasken er fullt, og behovet er akutt. Eg fyller nokre teskeier med vin i ei skål, og har i ein drope Zalo.

Fluene elskar vinen, men når dei prøver å lande som eit anna sjøfly, har zaloen øydelagt overflatespenninga i væska, så dei søkk til botnar, berusa og vonaleg lukkelege. Herved er tipsa vidareformidla, gje ikkje opp kampen mot småfluene! (Bildet viser fangsten sidan i går kveld i ti-tida.)

This entry was posted in: Frustrasjonar

by

Kvinne, bur i Oslo og har feriehus i Billingsfors, lever med mat, musikk, dufter og ein hage, gjer mitt beste for å nyte livet.

11 Comments

 1. Heh, ja føler meg forfulgt av fruktfluer for øyeblikket. Handler en del frukt og grønt til lunsj på en butikk ved jobb og de har et flueproblem for tiden. Prøver å velge frukt som ikke er “infisert” men de dukker opp både på kontoret og hjemme når jeg har tatt med noe frukt hjem… og her forleden var det jammen i bilen også. Da ble jeg en smule paranoid 😉

 2. Randine says

  Jeg trøster meg med at de forsvinner når det blir kaldere i været. Nekter å gi opp kompostering på kjøkkenet av organisk avfall til kommunens kompostanlegg.
  Vinrester i glass har jeg prøvd og vurderer å hive komposten på verandaen, men der er det veps og det vil jeg heller ikke ha…

 3. Aargh – jeg hater fluer, og nå er de utrolig intense 🙁

  Lurer på om ikke jeg skal få fatt i en sånn der klisterrull jeg også – om de er aldri så disgusting å se på. Husker vi hadde de hjemme da jeg var liten…

 4. Takk for tips. Hadde en skikkelig horror-opplevelse på jobb forleden. Det hadde gått mange dager uten at tekjøkkenet hadde vært i bruk, og noen hadde glemt å fjerne kaffefilteret og tømme kaffekolben sist de brukte trakteren. Trenger jeg å si mer?
  En million bananfluer (i hvert fall et par hundre) veltet ut av filterholderen da jeg åpnet lokket. O skræk! Både filterholderen og kolben var full av mugg. Og fluer. Alle løse komponenter fra trakteren havnet i oppvaskmaskinen på ekstra høy temperatur, og terrassedør og vindu ble satt på vid gap. Huff.

 5. hildeG says

  Jeg sloss også med disse ekle krekene. De bor i kompostdunken, og jeg blir ikke kvitt dem. Ikke uten å kvitte meg med kompostdunken, tror jeg – og det vil jeg jo helst ikke. Pleier å ta dem med støvsugeren med jevne mellomrom. Det holder dem så noenlunde i sjakk, helt til komposten ikke har vært tømt på et par dager, eller noen har lagt fra seg et halvspist eple på benken….

 6. Juffaja! hos oss også. Jeg bærer ut søpla hele tida, sørger for at det ikke ligger flere bananskall og nektarinsteiner rundt i huset enn høyst “nødvendig”. Det holder det på et akseptablet nivå, nok til at jeg kan bære over med dem, i alle fall. Men, druer kommer ikke i hus akkurat nå.

 7. K says

  Kjerringråd:

  Epleeddik i en skål med litt zalo settes på strategiske steder. Fluene dør som …fluer…;-P

 8. Synes egentlig fruktfluer er ganske søte, jeg. De har så fine, røde øyne. 😀

 9. Blargh, bananfluer altså. De er mye flinkere enn meg til å finne små fruktrester, uskylte vinflasker, vannrester i oppvaskkummen, til og med rester av vann i vannlåpsen har jeg hørt de liker, bare det står stille en stund (som: etter en helg på hytta). Takk for gode tips, jeg tror jeg må prøve vinskålen din. For øvrig kan jeg også anbefale støvsugertrikset, vi forseglet støvsugeren med en plastpose rundt røret etter bruk, og fluene daua de. Og det gir jo en litt syk glede å bruke en så brutal metode, en fin måte å vise hvem som egentlig er sjefen hjemme.

 10. Flasker med vin/ølrester, blomsterkrukker med restevann i bunnen, lekasje under vasken, er glimrende steder å formere seg.

  Jeg liker de kjøttspisende plantene, det hjelper (men sliter litt med å holde planten over vinteren). De tiltrekker seg fluer så ikke ha de i nærheten av åpen dør/vindu for da tiltrekker de seg fluer utenfra også.

  Ellers er lokk på kompisten fint, og skyll frukten du tar med hjem, med en gang, også frukt du ikke har tenkt å spise skallet på, for eggene ligger i kliss som er sølt utenpå.

Leave a Reply