Allergi, Fest, Fisk, Middag, Sausar og dippar
Leave a Comment

Dei enkle rettane

Her får du dei rettane som kom på bordet som krevde lite arbeid. Eg serverte varmrøykt pepparlaks som eg kjøpte ferdig. Den vart servert på ei seng av ruccola.

Til pepparlaksen lagde eg ein appelsinvinaigrette. Den syrleg-søte vinaigretten var heilt rett til den salte og pepra laksen.

Eg har tidlegare eksperimentert med appelsinmarmelade i dressingar. I denne oppskrifta hadde eg tenkt å koke inn appelsinsaft og alt det der, men i staden varma eg opp appelsinmarmelade og blanda den med sitroneddik. Oppvarminga gjorde at marmeladen smelta, og blanda seg heilt med eddiken.

Så køyrde eg det med stavmiksar med god olivenolje, og krydra med nokre klyper heimelaga urtesalt. Det vart kjempegodt! På toppen av det heile emulgerte marmeladen vinaigretten, slik at den vart stabil. Perfekt! Å ta bilde av den klarte eg ikkje, så du får tru meg på mitt ord.

Vinaigretten var også kjempegod å dyppe saltkokte poteter i, som eit alternativ til aioli. Slik gjorde eg det:

Appelsinvinaigrette

3 ss appelsinmarmelade

2 ss sitroneddik eller annan kvit eddik

2,5 dl olivenolje, extra virgin

Urtesalt og nymalt peppar

Varm opp marmeladen med eddiken. Det skal ikkje koke, berre varmast opp slik at marmeladen smeltar. Ha i eit blenderglas og køyr glatt med olivenoljen. Smak til med urtesalt og peppar.

Den siste saltmaten (i tillegg til kjøttbollar til barna) er asparges med parmaskinke. Slik gjorde eg det:

Asparges med parmaskinke

12 grønne asparges

4 skiver parmaskinke

Balsamico-glace

Knekk aspargesen der den naturleg gir etter. Kok aspargesane i godt salta vatn i tre minutt. Ha eit kar med kaldt vatn klart, slik at når du tek dei opp av kokevatnet kan du legge dei rett til kjøling. Slik stoppar kokinga, og du beheld den fine, grøne fargen. La dei renne av på eit reint kjøkkenhandkle eller på kjøkkenpapir.

Lind ei skive parmaskinke rundt tre aspargesar, og legg dei på fat, tett i tett. Rett før gjestane går til bords ringlar du over balsamico-glace. Glace er innkokt balsamico, som får ein veldig intens og deilig smak.

Begge desse rettane er mjølke-, gluten- og eggefrie.

Leave a Reply