Mat
Comment 1

Islandskake

Når ein vil feire noko er det staseleg å servere ei god kake eller tre. Ofte blir det dei same kakene om att og om att, eg lagar kvæfjordkake, bror min lagar suksessterte og søstra mi er knallgod på sjokoladekake og ostekake. 

Men variasjon er fint, og då supplerer eg ofte med Islandskake. Den lærte eg å lage av ein slektning i Nord-Norge, og den er alltid populær. Ein av grunnane til at den er mykje brukt er nok at den er lett å variere. Du kan bytte ut sviskene med banan, du kan ha smør i vaniljekremen eller la vere, du kan pynte med strøssel, dajmkuler, knust smash eller nøtter, og du kan til og med dynke kokosbotnen med litt rom, viss du er heilt vill og gal.

Første gongen eg fekk servert Islandskake så vart eg reint euforisk, så god var den. Det er noko med kombinasjonen av svisker, piska krem, kokos og smørkrem som berre fekk håret til å reise seg på hovudet av fryd. Den er ei kaloribombe og ei smaksbombe, så du treng ikkje så stort stykke, men det stykket du et er til gjengjeld knallgodt. Viss du vil lage ei lettare og raskare utgåve av kaka kan du bruke vaniljekrem utan å piske inn smør. Difor er det to oppskrifter på krem, smørkrem og vaniljekrem. Du treng berre lage ein av dei. 

Ta deg tid til å lage kremen sjølv, det er så mykje betre enn ferdigkrem, og det er ein fin teknikk å kunne. Kunsten er berre å ikkje forlate komfyren, men å røre og følge med heile tida. Du kan godt lage kremen dagen før, og vil du ha smør i den så piskar du det inn når kremen er avkjølt. Då går det fint å piske inn romtemperert smør. 

Denne kaka er ein stor porsjon, eg brukte ei 26 cm kakeform. Legg bakepapir i botnen og på kantane, så får du ein enkel jobb når du skal få den ut av forma. Elles blir det fort katastrofe, spesielt viss du har det litt travelt. Botnen lar seg enklast transportere over frå forma til fatet viss du har latt den kolne heilt før du flyttar den. I tillegg blir kaka best viss den får stå og trekke i kjøleskap nokre timar. Så dette er ei kake for den som er flink til å planlegge, og av den tolmodige typen. Men den er vel verd å vente på! 

Islandskake

6 eggekviter

3 dl sukker

½ ts salt

1 ts søtleg eddik, eplecidereddik eller kvit balsamico

3 dl kokosmasse

75 g kokesjokolade – grovhakka

1 ss potetmjøl

1 ts bakepulver

Fyll, smørkrem:

6 eggeplommer

1,5 dl kremfløyte

150 gram sukker

1 ts maisennamjøl

2 ts ekte vaniljesukker

150 gram smør (valgfritt, skal piskast inn til slutt)

Fyll, vaniljekrem: 

6 eggeplommer

150 g sukker

4 dl heilmjølk

2 ts ekte vaniljesukker

2 ss maisennamjøl

200 g svisker

3-4 dl vatn

Til pynt:

3 dl kremfløte

2-3 ruter sjokolade

Set omnen på 175 grader.

Pisk eggekvitene med salt og eddik, ha i sukkeret litt og litt, og pisk vidare til du har ein seig og fin marengsmasse. Vend inn kokosmasse, hakka sjokolade, potetmjøl og bakepulver.

Ha deigen i ei rund springform, eg brukte ei som var 24 cm i diameter. Legg matpapir over botnen før du set ringen på forma. Steik kaka nederst i omnen på 175°C i 45 min. La kaka bli heilt kald, gjerne i forma, før du legg kremen på.

Smørkrem: Bland eggeplommer, fløyte, sukker og vaniljesukker i ei panne og varm det sakte opp. Dette må varmast godt opp, nesten til kokepunktet. Rør heile tida. Ikkje gjer denne prosessen for fort, då vert fyllet ikkje stivt. Du ser at det tjuknar etter kvart. Ta det av varmen når eggeblandinga er ferdig, og set den kaldt. La eggeblandinga kolne heilt før du piskar i smøret. 

Vaniljekrem: Bland eggeplommer, mjølk, sukker, vaniljesukker og maisennamjøl i ei gryte med tjukk botn. Varm det sakte opp medan du rører, og hald fram med å røre til blandinga er nær kokepunktet. Då tjuknar den. Hell den tjukke kremen i ei skål, og legg på plastfolie. La kremen kolne før du har den på kaka. 

Kok sviskene i fem minutt, ta dei av plata og la dei stå i vatnet til dei har blitt godt bløytte. Dei skal vere så mjuke at du kan klemme dei flate. La dei renne av. (Kokevatnet er godt å drikke.)

Smør den kremen du har laga på den heilt avkjølte kakebotnen. Legg sviskene oppi kremfyllet. Pisk krem, og brei over kaka. Dryss på daimkuler, riven sjokolade eller hakka nøtter.

This entry was posted in: Mat

by

Kvinne, bur i Oslo og har feriehus i Billingsfors, lever med mat, musikk, dufter og ein hage, gjer mitt beste for å nyte livet.

1 Comment

 1. Hilde Ovedia Alquist says

  M

  Mvh Hilde Ovedia Alquist

  26. nov. 2019 kl. 22:42 skrev Alt godt :

  
  Alt godt posted: ” Når ein vil feire noko er det staseleg å servere ei god kake eller tre. Ofte blir det dei same kakene om att og om att, eg lagar kvæfjordkake, bror min lagar suksessterte og søstra mi er knallgod på sjokoladekake og ostekake. Men variasjon er fi”

Leave a Reply