Billig mat, Mat, Middag, Supper, Veggis
Comments 2

Vichyssoise – Potet- og purresuppe

Det er en grunn til at kokkene skal være franske, sa datra mi ein gong. Då hadde vi vore i Barcelona i to veker og dro til ein liten fransk by rett over grensa. Maten vi fekk servert overtydde både henne og resten av familien. 

Og ho har heilt rett, det franske kjøkkenet er uovertruffent best på veldig mange matrettar og teknikkar. Det er ikkje utan grunn at dei kårar dei beste kokkane i verda i Frankrike, med franske dommarar. Ein ting dei verkeleg kan er supper. Særleg dei krema suppene, som dei kallar velouté, er utruleg gode, enkle å lage, og ei fryd å invitere gjestar på. Dessutan kan du enkelt lage ein stor porsjon, og ta fram igjen ein dag det er travlare enn i dag. 

Den suppa av laga i dag er ei potet- og purresuppe, denne klassikaren som i Frankrike går under namnet vichyssoise. Namnet på suppa kjem frå byen Vichy, som er heimbyen til kokken som ”oppfann” den. Viss eg skal gjette var det vel ei traust husmor som fann den opp, men verda er urettferdig, det er sjeldan dei får æra.

Eg hadde ikkje purre, men eg hadde vanleg løk og vårløk, og brukte det. Du kan bruke enten fire vårløkar og ein løk, eller ein velvaksen purre.  Dette er ein fin måte å bruke både litt ruskete poteter og slapp løk på. Sjansen for at du har poteter og ein eller annan løkvariant i grønsaksskuffen er stor, og då kan du lage dette nesten utan innkjøp. Har du ikkje fløte, kan du bytte ut både den og halvparten av vatnet med vanleg mjølk. 

Suppa skal eigentleg serverast kald på sommaren, men no på førjulsvinteren syns eg den er nydeleg varm og. 

Potet- og vårløksuppe

Ein purre eller

Fire vårløkar og ein gul løk

4 store poteter

3 ss olivenolje

1 grønnsaksbuljongterning eller 1 ss fond

1 liter vatn

2 dl fløte

1 ts tørka persille (eller frå frysaren om du har frå i sommar)

1 ts tørka graslauk (eller frå frysaren…)

Salt og peppar

Rens løk og vårløk, evnt purre, og finsnitt. Skrell potetene, og kutt dei i terningar. 

Varm opp olivenoljen i ei romsleg gryte, og fres løken i den. Den skal ikkje ta farge. Ha i potetene, buljongen og vatnet. La det koke til potetene er møre. Køyr suppa glatt med stavmiksar, og ha i fløten og urtene.

Graslauk og persille er blant dei urtene som toler aller best å blir frosne. Eg klipper begge delar ned i kvart sitt glas som eg set i frysaren når dei er på sitt finaste. Så grev eg ut med gaffel det eg treng, og set resten tilbake i frysaren. Lurt!

Viss du har mjølkeallergikarar til bords kan du la vere å tilsette fløten, men piske den lett og ha den i ei skål slik at kvar kan legge ei skei krem i suppa si. Utan fløte i er suppa også vegansk.

2 Comments

  1. Olivia Liseth says

    Hei, hvor mange porsjoner blir det av denne oppskriften? Jeg vet ikke om jeg skal halvere eller lage hele når det er meg og partneren min som skal spise.

    Mvh Olivia

  2. Eg vil anslå at den er til fire porsjonar. Så det du kan gjere, er å lage halvparten, eller lage heile, og så la det som blir att ståande i kjøleskapet til ein lunsj. Den held seg i kjøleskapet i tre-fire dagar.

Leave a Reply