Middag, Sausar og dippar, Tilbehør
Comment 1

Sitrustid

Viss du reiser til dei sørlege delane av Europa frå jul og nokre månader framover, ser du at det er sitrustid.

Sitronar og appelsiner bugnar på trea, det er berre å plukke med seg. Det merkar vi og, ved at butikken er full av flotte klementiner rundt juletider. Framimot påske finn du store og flotte appelsiner, fulle av saft. No finn du også aromatiske og raude blodappelsiner. Dei er eg veldig glad i, både å spise dei heile og å bruke dei i mat. I dag har eg bakt dei med buljong, og eg har laga ein salatdressing av safta frå blodappelsiner.

Eg har laga to rettar i dag som eg serverte til ein lekker vårlunch. Ein bit svinefilet vart marinert og krydra godt, og steikt sakte på relativt låg varme. Eg lagde ein salat med feldsalat, ruccola og smørsteikt sopp, og så garnerte eg den med svinefileten og dei bakte appelsinene. Til dette lagde eg ein blodappelsinvinaigrette.

Salaten byrja med at eg fekk det for meg at eg skulle bake blodappelsiner. I etterpåklokskapens klare lys kan eg fortelje at om dei var blodappelsiner eller ikkje kanskje ikkje var så veldig nøye. Fargen vart iallfall borte etter runden i bakaromnen. Men det er ein klar fordel at dei var små, og det er jo blodappelsiner. Smaken er også distinkt, så viss du finn dei blodige, så bruk dei. Slik gjorde eg det:

Bakte blodappelsiner

2 blodappelsiner

3 dl kyllingkraft

1 ss smør

1 ts hakka rosmarin

Set omnen på 200 grader. Skjer appelsinene i relativt tynne skiver, ca. ½ cm. Legg dei som takstein i ei eldfast form. Ha i varm kyllingkraft, og legg på nokre klattar med smør og rosmarin. Dekk forma med lok, eg brukte folielok.

Bak appelsinene på 200 grader i ein og ein halv time, til du ser at skalet ikkje er heilt kvitt i kjøtet lenger. Sjekk under loket iblant om det har kokt tørt, og fyll på med kraft viss det har det.

Ta ut dei appelsinskivene du skal bruke med ein gong, og legg dei på eit fat slik at dei kolnar. Dei bakte appelsinene kan du bruke som her i salatar, som ”krydder” i ein marokkansk gryterett eller som tilbehør til steik av ulike slag.

Salat med svinefilet og bakte appelsiner

600 g svinefilet

2 ss balsamicoeddik

1 ts sennep

3 ss appelsinsaft

Smør og olivenolje til steiking

Grøn salat, eg brukte ca. 200 g til fire

50 g spirar, eg brukte alfalfaspirar og løkspirar

4 skiver bakte appelsiner

100 g blåmuggost

200 g aromasopp

Smør og olje til steiking

Dressing

3 ss appelsinsaft

2 ss olivenolje

1 ts sitronsaft

1 ts honning

½ ts sennep

Salt og peppar

Bland saman balsamico, olivenolje, blodappelsinsaft og sennep. Legg fileten i ein ziplockpose, og hell i marinaden. La dette ligge ein halvtimes tid. Rens soppen, og steik den i smør og olje til den er gyllen og fin. Salt den lett, og set til side for å kolne.

Tørk marinaden av fileten, strø godt med salt og peppar på, og steik den rundt omkring på alle sider til den har pen farge. Set steiketermometer i fileten, og legg loket på steikepanna.

Set varmen ned på nest nederste trinn, og la fileten surre til kjernetemperaturen er rundt 75 grader. Dette kan du gjere tidlegare på dagen, eller dagen før. Gjer du det dagen før, så kjøl fileten raskt ned etter steiking, og legg den i kjøleskap. Ta fileten ut av kjøleskapet i god tid før servering, slik at den er romtemperert når du serverer den. Skjer fileten i tynne skiver.

Miks alt som skal til i vinaigretten, og smak den til med salt og peppar. Anrett salaten med det du har av grøne blad, spirar, bitar av blåmuggost, steikt sopp og bitar av dei bakte appelsinene.

This entry was posted in: Middag, Sausar og dippar, Tilbehør

by

Kvinne, bur i Oslo og har feriehus i Billingsfors, lever med mat, musikk, dufter og ein hage, gjer mitt beste for å nyte livet.

1 Comment

  1. Pingback: Pasta med raud pesto, squash og spinat « Alt godt

Leave a Reply