Kjøtt, Middag, Sausar og dippar, Tilbehør
Leave a Comment

Ein saftig biff

Har du det som meg? Då elskar du biff. Ein godt tillaga biff gjer meg ganske enkelt lukkeleg. Det er ikkje spesielt komplisert heller, om ein berre passar på nokre viktige detaljar:

Kjøtet må vere mørt. Det betyr at dess nærare utløpsdatoen du kjem dess betre er kjøtet. Til og med ein flatbiff kan bli saftig, mør og god med rett handsaming og steikt på forskriftsmessig vis.

Kjøtet må vere romtemperert når du steiker det. Kaldt kjøt kjøler ned steikefeittet og panna, og dermed får ikkje biffen den fine steikeskorpa som held saftene og smakane på plass.

Kjøt som er marmorert av feitt, til dømes entrecote, er saftigare og betre på smak enn magert kjøt utan synleg feitt. Feittet er ein viktig smaksberar, og det innsprengte feittet ber fram kjøtsmaken på ein strålande måte.

Så øv deg på å steike biff nokre gongar, og ikkje miss motet om du lagar eitt par skosålar ein gong i blant. Her som på alle andre område i livet gjeld prinsippet om at ein må øve, skal ein bli god.

Korleis steiker du ein perfekt biff? Kjøtet har kvilt på benken ein times tid, potetene er steikt, bakt eller kokt, og sausen er klar. Då først skal du byrje å tenke på kjøtet. Å steike kjøtet gjer du nemleg til sist, og det er best å gjere berre det. Smakar du til sausen eller dillar med grønsakene medan du steiker biffen vert det vanskeleg å passe temperaturen på steikepanna, og å kontrollere steiketemperaturen er veldig viktig for å få eit godt resultat.

Kva skal ein steike i? Eg brukar klara smør, altså godt, gammaldags meierismør som eg smeltar og kokar opp, og så brukar eg av det blanke feittet på toppen til å steike i. Smørsmaken er så mykje betre enn smaken av margarin, og så lenge du tek vekk mjølkestoffa i smøret ved å koke det opp, slepp du at det sprutar ned kjøkenet ditt.

Tørk kjøtsaft og blodvatn av kjøtet, og strø godt med salt og peppar på. La det ligge nokre minutt medan du varmar opp panna. Panna bør vere av tjukt gods, enten jernpanne eller dei nye titanpannene med alskens fine belegg. Styr unna dei tynne teflonpannene, dei held for dårleg på temperaturen, og dermed vert steikinga ujamn. Min komfyr går frå 1 til 9, og eg byrjar med å sette plata på 8 slik at den vert god og varm. Så legg eg i biffane, ikkje meir enn to om gongen. Elles vert panna nedkjølt, og kjøtet vert kokt meir enn steikt.

Eg let biffane ligge i fred i panna i eit par-tre minutt, før eg snur dei og lar dei få eitt par minutt på andre sida og. Rett før dei er klare til å snuast kjem det blodsaft ut av kjøtet, sjå etter det teiknet så vender du dei ikkje for tidleg. Pass på varmen. Omnar kan vere uforutsigbare, og det kan hende at varmen vert for høg. Då må du dempe den, eventuelt trekkje panna litt til side.

Etter at biffane har godgjort seg og fått ei fin skorpe på andre sida og, set du panna til side, og let dei kvile i panna omtrent like lenge som dei har blitt steikt, altså ca. 4-5 minutt. Dette gjer at varmen fordeler seg jamnt i biffen, i staden for at steikeskorpa er brun og kjøtet i midten er rått. Følgjer du denne metoden får du ein biff som er jamnt rosa, mør og saftig, slik dei fleste likar ein biff.

Tilbehøret treng ikkje vere så fancy. Nokre brokkolibukettar, ein neve sukkererter eller litt grilla paprika saman med poteter og litt kryddersmør er nok til å heve laurdagskvelden langt over grandiosa-nivå. I dag lagde eg to variantar av biff: Ein med ein lekker fløtepotetgrateng, og ein med soppstuing.  Dette er så utruleg enkel mat. Kvar gong eg lagar dette og folk ber om oppskrifta så trur dei eg tullar når eg fortel kor få ingrediensar som skal til for å få det til å smake godt. Slik gjer du det:

IMG_4837Potetgrateng

Tre store mandelpoteter (eller ein annan mjølen potetsort)

Ein løk

Ei stor persillerot

3 dl kremfløte

1 ts salt

1 krm peppar

Nokre kvistar frisk timian

Skrell grønsakene, og skjer dei i tynne skiver. Legg dei som takstein i ei eldfast form, dryss på salt, peppar og timian, og slå på fløte. Bak på 200 grader i ein time. Sett gjerne forma i eit eldfast fat med bakepapir på, fløte har ein tendens til å koke over.

IMG_4831Soppstuing

Fire store soppar

Ein løk

2 ss smør

2 dl kremfløte

Salt og peppar

Kutt soppen slik du likar den, eg brukar å kutte den i små terningar. Rens løken, og kutt den og i små terningar. Surr løk og sopp i smør. Ha i meir smør viss det vert tørt. Eg steiker soppen på middels sterk varme, den skal ikkje bli brent.

Slå på fløte, og la det koke eitt par minutt til det tjuknar. Smak til med salt og peppar.

Leave a Reply