Fest, Kaker, Noko søtt, Ostekaker, Veggis
Leave a Comment

Ostekake med rabarbrakompott

Få ting varslar våren som feite, fine rabarbraknoppar som sprenger seg opp av jorda.

Og no står den i si fulle prakt, hos meg har den til og med gjort seg klar til bløming. Det set eg ein stoppar for, eg kuttar vekk blomestenglane så snart eg ser dei. Eg vil ha flottast mogelege stilkar, eg vil ikkje at rabarbraen skal bruke krefter på å bløme.

Rabarbra kan saftast, syltast eller brukast i chutney, men i dag skal du få oppskrift på ei ostekake som eg dekker med eit lok av rabarbrakompott.

Rabarbra har ein tydeleg, syrleg smak. Det betyr at den kan godt kombinerast med feitare smakar som rømme, kremost eller smør. Den må sukrast godt, elles vert den utoleleg sur. Men den toler og godt å spele på lag med ulike krydder med varme smakar. I dag har eg kombinert rabarbraen med vanilje og kanel, begge passar godt til den syrlegfriske rabarbrasmaken.

Når eg skal lage fine kaker med rabarbra brukar eg å plukke dei raudaste stilkane. Dei gir penast farge, og når fargen skal syns, som på ostekaka, likar eg best at den er raud. Men det går sjølvsagt fint å lage denne med vanleg rabarbra og. Ostekaka bør lagast dagen før, slik at ostemassen får sette seg ordentleg.

Ostekake med rabarbralok

200 g grove kjeks, eg brukte kornmo

75 g smør

2 ss brunt sukker

1 ts kanel

Til fyllet:

400 g kremost

1 dl seterrømme eller creme fraiche

3 egg

100 g sukker

1 ts vaniljesukker

Til toppen:

2 dl seterrømme eller creme fraiche

2 ss sukker

1 ts vaniljesukker

Til rabarbrakompott:

500 g rabarbra, skylt og kutta i tynne skiver

75 g sukker

1 ts kanel

1 dl vatn

1 ss maisennamjøl

Set steikeomnen på 180 grader.

Smelt smøret. Ha kjeks, sukker og kanel i ei matmølle, og køyr det glatt. Bland saman kjeksblandinga og smøret. Legg matpapir mellom ringen og botnen på ei 24 cm springform og trykk blandinga av kjeks og smør ut i ringen. Ver nøye langs kanten, så ostemassen ikkje lek ut. Set forma i kjøleskapet slik at den kan kolne medan du lagar fyllet.

Ha rabarbraen i ei gryte med kanel og sukker og halvparten av vatnet. La det koke opp, og koke på middels varme i to-tre minutt til rabarbraen er heilt mør. Løys opp maisennamjølet i resten av vatnet, og rør det i kompotten. La den koke opp igjen, og putre i to minutt. Sjekk at den er passe tjukk. Set den til side.

Ha kremost, 1 dl rømme, egg, 100 g sukker og 1 ts vaniljesukker i ein bolle, og pisk det glatt med ein handmiksar. Slå det i forma, og steik kaka på 180 grader i 35-40 minutt. Rør saman 2 dl rømme, 2 ss sukker og 1 ts vaniljesukker, og slå det over kaka. Set forma inn igjen, og la den stå 5 minutt til. La kaka kolne på benken, og set den i kjøleskap i forma natta over. Dette er viktig både fordi den då blir lettare å handtere, og fordi den smakar betre dagen etter.

Skjer rundt kanten på springforma, og la kaka forsiktig gli over på ei skjerefjøl som er brei nok. Ha fatet ved sidan av, og bruk botnen på forma til å føre kaka over på fatet. Slå rabarbrakompotten over kaka før servering.

Leave a Reply