Billig mat, Kjøtt, Mat
Leave a Comment

Tradisjonelt på nytt – kålrulettar med savoykål

Nye råvarer kjem i butikkane, det inspirerer til å lage velkjende klassikarar på nye måtar.

Eg elska kålrulettar då eg var lita. Eg syntest eigentleg vi hadde det alt for sjeldan. No lagar eg sjølv mat til min familie, og gløymer at det går an å lage ein klassikar som kålrulettar. Men då eg fann eit stort, saftig savoykålhovud vart eg inspirert.

For eg må innrømme det, ein av grunnane til at eg ikkje lagar kålrulettar så ofte er at det er så styrete å få blada av kålhovudet. Men savoykål er ikkje så tettpakka som eit klassisk kålhovud, og er lettare å bruke. Viss du ikkje finn savoykål i din butikk kan du bruke spisskål, den er også lausare og lettare å bruke i denne retten.

Det lønner seg å forvelle kålblada fort i kokekrafta før du lagar rulettane, det gjer dei lettare å jobbe med. Viss du ikkje er ein trena kålrullar kan det vere ein fordel å vere to første gongen ein rullar rulettane. Det er litt knotete å knytte tråden rundt kålrulettane, men den må nesten vere der for å halde det heile på plass.

Kålrulettane, som er krydra med franske urter i staden for den tradisjonelle blandinga med muskat og ingefær, vert servert med ein deilig stuing. Den får mellom anna smak av at både kålrulettane og grønsakene får koke i den.

IMG_0989Kålrulettar

Eit savoykålhovud

Ein halv purre, det lyse

1 kg kjøtdeig

1 ss salt

1 snau ts peppar

1 ts timian

1 ts basilikum

3 ss potetmjøl

2 egg

3 dl mjølk

1 l vatn

2 ss fond

Til saus:

Kraft frå dampinga

1 ss smør

1 ss mjøl

2 ss creme fraiche

Salt, peppar og litt muskat

Ein sprut sitron

Tynn hyssing eller sytråd til å binde saman rulettane

Sett steikeomnen på 180 grader.

Kok opp vatnet med fond i. Ta blada av kålhovudet, og la dei få eit par minutt i kokevatnet før du tek dei opp med ei klype. La dei renne av på eit handkle eller eit tørkepapir.

Ha kjøtdeigen i ein bolle, du kan gjerne bruke halvparten storfe og svin til kålrulettar. Rør kjøtdeigen seig med salt, og ha i krydder. Rør i potetmjølet, og spe i mjølk og samanpiska egg.

Ta ei raus spiseskei med farse i kvart kålblad, og pakk det saman til ein tett rull. Knyt tråd rundt, og legg dei tett i tett i ei eldfast form. Når alle er pakka, slår du krafta over dei, og legg folie over forma. Bak rulettane i omnen i 25-30 minutt, til dei er gjennombakte. Du kan sjekke med eit steiketermometer om dei er ferdige, kjernetemperaturen skal vere rundt 65 grader. Hell av krafta, og hold rulettane varme.

Ha krafta i ein kjele, og kok den opp. Finsnitt det som er igjen av savoykålen og den halve purren. Kok det i to-tre minutt i krafta. Hell det av, men ta vare på krafta. Mål opp, har du mindre enn ½ liter kan du spe med litt vatn.

Smelt smøret i ein tjukkbotna kjele, og rør i mjølet. Ha i krafta frå dampinga og creme fraiche. La det koke i tre-fire minutt til mjølsmaken er borte. Smak til med salt, peppar og muskat, og ein sprut sitron til slutt. Ha i purren og savoykålen, og server som ein stuing saman med kålrulettane og kokte poteter.

Leave a Reply