Mat, Middag, salat, Sausar og dippar, Tilbehør, urter, Veggis
Leave a Comment

Ein primørsalat

Primørane er dei første, heilt ferske, gjerne små grønsakene som kjem tidleg på sesongen.

Ein kan tenke at dette er berre kokkeprat, men får du tak i dei heilt ferske, små saftige grønsakene er det ingenting som slår dei i smak og konsistens. Dei treng berre så vidt varmebehandling, og du får tilbake mange gongar ved å behandle dei forsiktig.

IMG_3675I denne salaten får du brukt dei aller nyaste nypotetene, den grøne, smekre vårløken, friske, sprø reddikar og nydelege, friske asparges. Eg fann nokre lekre, tynne norske asparges. Dei var ikkje billige, men dei kjem berre nokre få veker om året, så bruk litt av feriepengane på ein bunt eller to. Finn du ikkje dei tynne, så bruk dei tjukkare, og del dei i to på langs.

Å sette saman ein salat handlar om ulike fargar, former, smakar og teksturar. Det må vere noko syrleg, noko salt, noko sprøtt, noko mjukt, noko bittert og så må det vere masse fargar. Du får masse smak frå grønsakene, men dei treng litt hjelp.

Det viktigaste hjelpemiddelet du har når du lagar gode salatar er urter. Har du tilgang til ein hageflekk, så plant nokre urter der. Har du timian, graslauk og salvie er det som å spele i eit rockeband med fleire instrument, du kan leike deg med smakane og gjere maten så mykje meir interessant.

I dag har eg også brukt sar, ein gamal kultururt som også kallast pepparurt, treffande nok. Har du sar i salaten treng du ikkje pepre, det er meir enn nok pepparsmak frå saren. Eg finhakkar den og vender den inn i salaten, har den i dressingen eller vender ting eg steiker i hakka sar. Finn du den, så kjøp den og grav den ned ein plass der det er lett å gå ut og hente. Vatne den med jamne mellomrom i byrjinga, etter kvart klarer den seg heilt sjølv, og treng berre å få luka bort litt ugras rundt seg.

I alle salatar må det vere proteinar, det kan vere kjøt, fisk, ost eller belgfrukter. I dag har eg hatt i egg og den greske osten halloumi. Den byrjar å bli lettare å få tak i no, og den er utruleg fin om sommaren. Du kan nemleg steike den utan at den smeltar! Den har ein intenst salt og aromatisk umamismak, som verkeleg løftar salaten. Eg kuttar den i terningar, men du kan også skjere den i skiver. I terningar blir den aldeles sprø og deilig, verkeleg verd å ha med i ein primørsalat.

Egga har eg kokt smilande, og for å effektivisere kokar eg dei heilt enkelt saman med potetene. Kos deg med det du finn i din butikk, og komponer gjerne din eigen variant av denne salaten med det du har tilgjengeleg.

_MG_3028Primørsalat

To store hjertesalatar

8-10 små nypoteter

Tre egg

Ein liten bunt små asparges

To vårløkstilkar

8 reddikar

250 g cherrytomatar

Ein stor bit halloumi

Grasløk, timian og sar

Vinaigrette

0,5 dl god olivenolje

0,5 søt eddik, eg brukte bringebæreddik

1 ts sennep

Ei klype salt

Pisk alt saman, og ha det i eit glas med lok, slik at dressingen kan ”ristast opp” når ein skal forsyne seg.

_MG_3025Skyll hjertesalaten, og tørk den i ei salatslynge. Ta til side dei største hjertesalatblada, og legg dei rundt kanten på eit stort fat. Snitt resten av hjertesalatblada fint, og ha dei i ein bolle saman med det du har av ferske, finhakka urter. Ha på to-tre spiseskeier dressing, og vend det heile rundt. Fordel på fatet.

Vask nypotetene godt, og skrubb av alt laust skal. Kok nypotetene i godt salta vatn i fem minutt. Stikk hol i enden på egga, og legg dei oppi potetvatnet. Kok vidare i ti minutt. Ta ut egga, og skyll dei i kaldt vatn. Hell vatnet av potetene, og la dei kolne på ein asjett.

Kutt botnen av aspargesane, og del dei i bitar, ca. 3-4 cm lange. Kok opp litt vatn, salt det godt, og kok aspargesbitane i to minutt. Ta dei ut og la dei renne av.

Snitt vårløkstilkane fint. Del reddikane i tynne skiver, og del kvar cherrytomat i fire båtar.

Kutt halloumien i små terningar, og sprøsteik dei på sterk varme i tørr steikepanne. Sett til side.

Del potetene i to. Fordel dei oppå salaten. Dryss på asparges, reddikskiver, tomatbåtar og halloumiterningar. Del egga i fire, og legg båtane utover salaten. Dryss på litt urter, og ringle over dressing.

 

Leave a Reply