Billig mat, Hvitt kjøtt: kylling og kalkun, Kjøtt, Mat, Middag, Sausar og dippar
Leave a Comment

To middagar i ein

Oppattevarma greinaløyse, kalla bestefaren min restemat han fekk servert. Jubelen sto altså ikkje i taket når middagsrestar kom på bordet.

Men går det å gjere restematen spennande? Kanskje ikkje all restemat, men i dag skal du få forslag til korleis ein middag kan bli to gode. Eg byrja med ein kylling, eg fann ein stor, fin ein i kjøledisken. Den vart steikt, men sjølv om vi var fire vart det ein god del kjøt til overs.

Det er ei eiga glede å stå der med ein delvis oppeten kylling, og pille den rein for kjøt. Kjøtet eg pillar av samlar eg i ein boks i kjøleskapet, og så brukar eg det i ei deilig suppe dagen etter. Den får du oppskrift på i morgon.

Kyllingen går berre rett i omnen med salt og peppar, men eg tek den ut når den har stått ein time, og glaserer den før eg puttar den inn i omnen att. Glaseringa gir deilig smak, men sidan den er litt søt bør den ikkje vere med heile steiketida. Då vert den brent. Litt mørk kan den bli, smaken er god likevel.

Mange vegrar seg mot å gå i gang med ein heil kylling, men det er eigentleg veldig enkel mat. Den lagar seg sjølv når du har krydra den og putta den i omnen, og du får masse mat for pengane. Det er lett å skjere filetane og låra av kyllingen når den har fått stå litt på benken etter at du har teke den ut av omnen.

_MG_2871Når eg likevel varmar opp omnen og skal steike kyllingen, er det enkelt å ha grønsakene i omnen samtidig. Mindre oppvask vert det, og grønsakene får ein nydeleg smak av kyllingen. For at dei skal bli møre må dei ha væske, og væska blir god kraft til suppa som du kan lage neste dag. Vil du gjere som meg og lage to middagar i ein, så bruk alle grønsakene, også dei til søtpotetsuppa, i kyllingforma. Då går det raskare å lage suppa, sidan grønsakene allereie er kokte.

Dei grønsakene eg foreslår til kyllingen kan byttast ut med det du har som måtte passe. Du kan ha ulike fargar paprika, og gjerne bruke persillerot, purre eller pastinakk om du har.

Til kyllingen lagde eg ein krem av yoghurt med ramsløk og syre. Eg har raud gaukesyre som ugras i hagen, og den gir ein god, frisk smak. Bruk ikkje for mykje av den, syra den smakar av er oksalsyre, og kan vere med å danne nyrestein viss du et mykje av den.

_MG_2877Heilsteikt glasert kylling

Ein kylling, ca. 1,2 kg.

Salt og peppar

To paprika

Fire gulrøtter

Tre raude løk

2,5 dl kvitvin eller eplejuice

2,5 dl vatn

1 buljongterning

Til glasering:

1 ss balsamico, gjerne lys

1 ss sennep, så sterk som du vil ha den

Sett omnen på 200 grader. Rens grønsakene, og kutt dei i grove bitar. Legg dei i ei eldfast form. Hell i vin/juice og vatn, og ha i buljongterningen. Legg kyllingen oppå, og dryss på raust med salt og peppar. Bak kyllingen i ein time. Bland saman sennep og balsamico i ei skål. Ta kyllingen ut, og smør den inn med sennepsglaseringa. Steik kyllingen i ti minutt til på varmluft. Då får du fargen på kyllingen litt jamnare fordelt. Eg lot den stå på vanleg varme, og då vart den litt ujamnt steikt.

Ta kyllingen ut, og la den kvile på benken i tjue minutt før du skjer den opp og serverer den.

_MG_2880Yoghurtkrem

1 dl gresk eller tyrkisk yoghurt

½ ts salt

½ ts honning

8-10 ramsløkblad

15-20 syreblad

Rør yoghurten glatt med salt og honning. Finhakk ramsløkblada, og ha dei i. Spar eit par gaukesyreblad til pynt, og rør resten inn i yoghurtkremen.

Leave a Reply