Jul, Livet
Comments 9

Litt vemodig…

No er juletreet vårt historie. Eg har ein fast tradisjon kvart år, eg brenn opp juletreet. Først tek eg pynten av forsiktig, forsiktig, og sorterar den i eskene sine. Store runde kuler for seg, bast og tre for seg og dei søte små papirkorgene for seg. Lysa fjernar eg forsiktig, men likevel ligg mesteparten av nålene att på teppet når eg har fjerna alt.

Og så går eg i gang med brenninga. Det er eit skikkeleg bask, og gode hanskar og rosesaks må til, men eg klipper altså av greinene ei for ei, brettar den saman og stappar den i kaminen. Det brenn som berre juling, og gjev meg ei slags stille, indre glede. Eg føler at eg gjer bot for det faktum at eg er så forfengeleg at eg må ha det finaste juletreet som kostar minst seks hundre kroner.

Det passa fint å gjere det i kveld, når temperaturen ligg og vakar rundt 16 kalde grader. Det blir intenst varmt i huset av denne brenninga, og eg blir litt sveitt sjølv og. Gjer ein ikkje eigentleg litt lite kroppsarbeid? Eg gjer iallfall det, eg sit ved tastaturet heile dagen. Men i dag har eg altså sveitta, både av klippinga og av kaminvarmen. Ha ein fin fredag, alle de som stikk innom her!

This entry was posted in: Jul, Livet

by

Kvinne, bur i Oslo og har feriehus i Billingsfors, lever med mat, musikk, dufter og ein hage, gjer mitt beste for å nyte livet.

9 Comments

 1. Og det var siste stadium i “vis meg juletreet ditt”? 😀
  Mitt står fortsatt, drysser ikke nevneverdig heller. (Kortreist norsk gran fra bygda, litt over 300.) Men når det går, går det samme veien som ditt, rett i ovnen grein for grein, og stammen ut i vedbua til oppdeling.

 2. Vårt står der fortsatt, men det skal til pers i helga. I natt begynte pynten å dette av, så det er på høy tid, kan man si 😆
  Vi klipper det i stykker, og så går det ut spisestuevinduet. Med en liten ekstra kastesnert i håndleddet havner det da rett i skogen 😀 Kanskje man skulle kaste noen av greinene i ovnen i år? Det er jo kaldt.

 3. Vi har hatt forskjellige vaner med treet, tror jeg, men min favoritt er de gangene treet har blitt kasta ut og jeg har kuppa det og laga bål bak garasjen. Et år brant vi det også i peisen, bit for bit; det lukter jo fantastisk godt når gran brenner. Ikke noe edelgranmikkmakk her, vi går for the real thing. Og da egner det seg godt til brenning og litt kos mens jula avvikles for denne gang…

 4. Veldig fin tradisjon. “Alt Godts Tradisjonelle Julegranbrann” skal fra nå av praktiseres også i det Borgske hjem. Og ha en fin fredag selv 🙂

 5. Det var eit litt trist bilete – sjølv let eg jula vere litt til, men vart litt freista av primula og orkidéar i dag…

 6. lekkert juletre du hadde da *ler*

  Jeg har tidligere alltid brent litt av juletreet, det lukter så godt med brente grannåler, men hele treet har jeg ikke giddi med, men når man bor sånn til som deg så er det vel den greieste måten å kvitte seg med treet på?

 7. Anne: Definitivt. Å drasse det ned tre etasjar er ikkje fristande. Også fordi vi har for vane å kjøpe omfangsrike juletre, eg syns det er fint… 😉

 8. ama says

  Og jeg som trodde det var bare jeg som tok meg tid til denne langsomme prosessen! Skal vi starte en forening? “Gi jula en verdig slutt

  Et lite varsku-her: I år samlet jeg opp alle barnåler og kastet dem i ovnen i stedet for å fylle støvsugeren. Det ble litt mye på en gang! Jeg kvelte varmen og kjørte så på med mer trekk – lenge og vel. Fortsatt mye røyk og bare glør. Men så: PLUTSELIG! Poff! Gassen eksploderte og røyken slo ut av trekkventilen og røykla halve stua! Da måtte det lufting til, og den gode varmen og aromaen forsvant fort ut. Men nå har jeg lært det!

  Hva sier miljøorganisasjonene til en slik kremeringstradisjon? Jeg tenker at det er god bruk av ressursene, men jeg er usikker…..
  ,o)

 9. Barnålene bør gå i omnen litt og litt, ja. Det har eg og lært, omtrent på same måte som du. 😉

Leave a Reply