Allergi, Fest, Kaker, Noko søtt
Comments 5

Suksessterte

Her er den siste stjerna du får presentert frå kaffebordet i fjortenåringen sin konfirmasjon: suksessterte. Den passar namnet sitt, den er alltid ettertrakta på kakebordet.

Utfordringa ligg i kremen, den er det nokre som ikkje får til. Det er ikkje så rart, det er ein emulsjon som kan skilje seg, og vert det ikkje varmt nok så vert den ikkje fast heller.

Trikset er å vere modig, og la eggeplommeblandinga verte litt varmare enn du trur den skal. Den skal boble litt, men det er heilt avgjerande at du rører heile tida, elles blir det eggerøre.

Den bør også kolne før du piskar i smøret, og smøret skal vere romtemperert. Smør held seg godt nokre dagar på benken, så det er ingen grunn til å legge dette smøret i kjøleskapet. Eit anna husmortriks eg har lært er å ha litt maisenna i sukkeret. Eg har ikkje prøvd det, men det er jo verd eit forsøk. Slik vart suksessterta bakt:

Suksessterte

5 eggekviter

200 gram melis

200 gram mandlar

Krem:

5 eggeplommer

1 ¼ dl kremfløyte

150 gram sukker

(1 ts maisennamjøl)

2 ts vaniljesukker

150 gram smør (skal piskast inn til slutt)

165 grader i 35 minutt. Bruk ei rund 26 cm springform.

Mal mandlane i ei matmølle, og bruk kniven. Stivpisk eggekvitene, og bland inn melis og mandlane. Legg bakepapir i forma og hell røra i. Steik kaka midt i omnen og avkjøl ho i forma.

Bland eggeplommer, fløyte, sukker og vaniljesukker i ei panne og varm det sakte opp. Dette må varmast godt opp, nesten til kokepunktet ei lang stund. Rør heile tida. Ikkje gjer denne prosessen for fort, då vert fyllet ikkje stivt. Du ser at det tjuknar etter kvart. Men skikkeleg stivt vert det ikkje før du har rørt inn smøret. Avkjøl eggeblandinga heilt før du piskar i smøret.

Brei smørkremen over heilt avkjølt kake og server. Denne kaka er glutenfri.

This entry was posted in: Allergi, Fest, Kaker, Noko søtt

by

Kvinne, bur i Oslo og har feriehus i Billingsfors, lever med mat, musikk, dufter og ein hage, gjer mitt beste for å nyte livet.

5 Comments

 1. orchis says

  Dette er en av de beste kaker jeg vet! Mor lagde den alltid til jul og andre høytider. Hun brukte kondensert melk (vikingmelk?) i stedet for fløte i kremen. Gir en ganske annen smak. Bør prøves. Selv baker jeg sjelden denne kaken, simpelthen fordi den er så farlig god… 🙂

 2. Tonje says

  Hei!
  Jeg skal lage suksessterte til 17. mai og tenkte at denne gangen skal jeg få det til «på ordentlig». Jeg er vant til å lage den, men får smørkremen som oftest såpass flytende at den ikke nødvendigvis ser så delikat ut. Til vanlige selskaper i familien, bryr jeg meg ikke så mye om det, men nå skal den selges som festkake, og DA stiller saken seg annerledes. Og når jeg lurte på hvordan jeg kunne få kremen ordentlig, var min første tanke å spørre «alt godt»… hehe… ikke mamma, ikke tante eller bestemor, men «alt godt» var første innfall.. ta det som en kompliment! :o)

  Mitt spørsmål er: som oftest når jeg lager smørkremen, lar jeg eggeblandingen være såpass varm at smøret smelter inn i det ved litt forsiktig vending i kremen. Jeg har vært redd for å piske for mye i smørkremen,- er det egentlig noen grunn til det? Kan jeg la eggeblandingen kjølne helt og så piske det myke smøret inn i det? Vil det føre til en noe tjukkere konsistens?

  Setter stor pris på om du kan gi meg noen tips på veien mot den perfekte suksessterte (for min er altså farlig god til tross for et miserabelt ytre… ;o)

 3. Du er på rett spor. Eggeblandinga tjuknar når den kolnar, når du piskar mjukt smør inn i kald eggeblanding er sjansen mykje større for at kremen vert tjukk og fin.

 4. line says

  har du en foodprosessor? Jeg varmer opp kremen, avkjøler den, har den i foodprosessoren, sammen med kaldt smør, og broooom så har du krem som er så stiv at du kan holde bollen opp ned, og ikke suppe;)

 5. Pingback: Maikaker « Alt godt

Leave a Reply