Frustrasjonar, Noko søtt
Comments 17

Kva skal vondt fordrive?

No har eg prøvd med forkjølelsessmoothie, det hadde ingen særleg effekt.

I går kveld prøvde eg mi franske venninne sin “décoction anti-infectieuse”. Då kokte eg opp 0,5 l vann med sitronskall, kanelstang og 3-4 nellikspiker. Eg lot det trekke litt, før eg pressa oppi sitronsafta av ein halv sitron og raust med honning. Dette heng på greip, sitron har eteriske oljar i seg som løyser opp slim, og nellik og honning er bakteriedrepande.

Mor mi tyr alltid til honning. Av og til sit ho ganske enkelt med ei skei i munnen, og let honningen smelte sakte men sikkert. Eg har også fått forslag om kamillete med honning, og timiante.

Kva råd har du å by på? Kva tyr du til når sommar- (eller vinter-)forkjølelsen slår til for fullt? Eg tek gjerne imot tips og oppskrifter i kommentarfeltet. Prosit!

This entry was posted in: Frustrasjonar, Noko søtt

by

Kvinne, bur i Oslo og har feriehus i Billingsfors, lever med mat, musikk, dufter og ein hage, gjer mitt beste for å nyte livet.

17 Comments

 1. Hmm. Jeg pleier å si at av alle de ting som ikke hjelper mot forkjølelse, er hot whiskey det beste. Det lærte jeg på puben i Dublin. Whiskey etter smak, 2 ts sukker, en sitronskive med 7 nellikspiker i (det må være 7, irene er et overtroisk folkeferd…), fyll opp med varmt vann, rør godt og hell ned.
  Det hjelper kanskje ikke noe særlig, men det gjør det i alle fall litt morsommere å være syk en stund 😀
  God bedring!

 2. Nype, ananas, salvie ingefær og gurkemeie, timian og hvitløk! Mmm, masse godsaker du kan putte i smoothien din til neste gang 😉

 3. Ingefær slår aldri feil hos meg. Lager noenlunde samme miksturen du beskriver, men bytter kanel og nellikspikere med opphakket ingefær (har den opphakket i teklype og varierer hvor lenge den får trekke).
  Koselig blogg du har forresten 🙂 har vært anonym følger en stund og leser, men har ikke vært flink til å legge igjen spor…

 4. orchis says

  Kanskje ikke det letteste å få tak i, men jeg har blitt helfrelst på en plante ved navn Spilanthes acmella. Har vært en “snørrunge” hele mitt liv, men denne planten hjalp meg faktisk. Tygger en blomsterknopp i ny og ne, når jeg kjenner virusene trenger seg på. 🙂 For øvrig ganske søt plante. Lett å så, vokser fort. Kjøpte mine frø fra Impecta.

  http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/spil_acm.htm

 5. orchis says

  ….en ting til: Impecta selger den under navnet Acmella oleracea.

 6. Min venninne lager chili- og hvitløkspasta mot forkjølelse og tette neser/hoder. Jeg vet ikke hvor mye det hjelper, men det smaker i hvert fall godt!

  Hakk så mye rød chili og hvitløk som du orker (og litt til), og fres forsiktig i olivenolje. Kok spaghetti. Bland og server med et sjenerøst dryss med parmesan.

  God appetitt, og god bedring!

  M:)

  (Dessuten kan jeg også stille meg bak rådet om hot whiskey – anbefales!)

 7. Jag gör ett avkok på citron och ingefära som påminner om ditt franska, men är ännu tuffare: Ta två hela citroner med skal och dela dem i fyra bitar. Skala ca 5 cm ingefära och skär den i halvcentimetertjocka bitar. Lägg i en liter vatten och koka upp. Ploppa i en kanelstång (eller några nejlikespikar, eller kanske både och?). Låt sakta sjuda i minst en halvtimme, gärna upp till en timme. Sila bort och kasta frukten, söta drycken med honung och drick så varmt du klarar. Det driver ut feber snabbare och är kraftigt bakteriedödande, enligt min erfarenhet. Många föreställningar hade nog blivit ospelade utan den här. Och gott är det, även om det blir STARKT!

 8. Lovise says

  Eg anbefalar kvile og eit glas raudvin. God betring!

 9. Orker du, så gå ut og plukkd deg bjørke knopper, de smaker bittert, men har en viss effekt for å holde kroppen frisk. Egentlig skal man spise de jevnligt, og ha noen grener inne for vår, sommer og høst. Det er knoppene som har mest antistoffer.

  Lykke til 🙂

 10. Ta tiden til hjelp ! Varm te, en god bok og en god sofa 😉
  God bedring!

 11. Takk for alle gode råd, sofa og varm te er prøvd ut, og fungerer veldig bra, trur eg! 🙂

 12. annetten says

  Ingefær er det som hjelper mest hos oss. Ta noen skiver frisk ingefær i en kopp og slå over kokende vann, drikk mens det er så varmt du orker. Ingefær gjør at hals og svelg føles litt friskere, varmen lindrer, og væske er det alltid lurt å få i seg når man er forkjølet. Hvis du vil kan du sikkert ha i litt sitron også.

  (Kniper det er det ikke verst med Yogi Tea Sweet Chai heller, inneholder sortpepper og ingefær.)

  Og ellers anbefaler jeg Otrivin Comp eller tilsvarende produkt på det aller varmeste. Man føler seg fortsatt miserabel, men man slipper at det drypper og er tett i nesa hele tiden. Og man får ikke sår nese fordi man må pusse den hele tiden heller.

  God bedring!

 13. Bente says

  Jeg er oppvokst med varm melk og honning. Min mor sverget til at det var noe med den honningen… Men nå er mitt beste råd en god kopp med “Pu erh” te fra Palais de The. Den fungerer mot det meste! 🙂

 14. Merete says

  Jeg lager te på ingefær, chili, hvitløk, hele pepper, honning og sitron. Prøver å la det kjølne før jeg drikker det. Også spiser jeg is, det svaler halsen.

  God bedring, *host&hark* fra en som også er syk 🙁

 15. SOVE hjelper mot alt. Ellers er denne idiotsikker:
  2 sinktabletter
  2 c-vitamintabletter
  tas 3 ganger daglig i 6 dager. Hjelper alltid – alle i familien her bruker denne kuren når de er forkjøla, og alle blir friske innen kuren er over. Spe på med tran og varm roibushte med honning, og tygg frisk ingefær. Og drikk mye vann, selvfølgelig. Og neseskylling er heller ikke dumt.
  Masse arbeid, men man blir faktisk frisk av det, utrolig nok!

 16. malo says

  Først vil jeg bare si takk for en herlig blogg. Utrolig mye godt å finne her!:)

  Hos oss tar vi en liten overdose med c-vitaminer med en gang halsen begynner å krangle, koker te på en god klump raspet ingefær med en dæsj honning i, og koker kyllingsuppe med masse hvitløk, ingefær, chili, løk, gulrot (av og til raspet eple), fløte og hønsekraft i. Nydelig og bra mot forkjølelsen!:)
  Dampbad til ansiktet med eukalyptusolje er også godt når nesen er tett.

  God bedring!

Leave a Reply