Billig mat, Middag, Supper
Comments 2

Bolognese-suppe?

Eg har nokre gongar sett reklame for ei suppe dei kallar bolognese-suppe.

Rare greier, for meg er bolognese kjøttsausen til det bestefar min kalte hummar og kanari. Ein klassisk italiensk kjøttsaus med tomat, løk og selleri. Korleis lagar ein ei suppe med det? Det må vel vere ein variant av minestronesuppe, men fyldigare og utan bacon, tenkte eg.

Eg jobba vidare med idéen ein dag eg kom heim, var svolten og sliten og både eg og resten av familien trengte mat fort. Eg sette barna i gang med å kutte grønsaker, og så lagde eg kjøttbollar av ein pakke kyllingkjøttdeig som eg tok med meg frå butikken i all hast. I kjøleskapet fann eg ein boks med heil bulghur som var att etter middagen dagen før. Dei gryna putta eg i suppa i staden for pasta.

Du treng ikkje ha alle grønsakene som eg hadde, dei er berre eit resultat av restar som hadde samla seg opp i kjøleskapet mitt. Du kan bruke stangselleri, du kan kutte ut selleri viss du ikkje har det eller putte i ein kålskalk eller nokre kokte poteter viss du har slikt liggande. Supper som dette er den perfekte måten for å kvitte seg med ting som burde ha blitt spist opp.  Slik gjorde eg det:

Bolognese-suppe

1,5 liter vatn

2 buljongterningar eller tilsvarande mengde fond

400 g kyllingkjøtdeig

1 egg

1 ss potetmjøl

1 dl vatn eller mjølk

1 ts urtesalt

1/2 ts malt peppar

3 gulrøter

Ei sellerrirot

Ein løk

To fedd kvitløk

100 g brekkbønner

To boksar finhakka tomatar

Ein timiankvist viss du har, viss ikkje, 1 ts tørka timian

3 dl kokte, heile bulghurgryn eller tilsvarande mengde kokt, kald pasta

Salt og peppar

1 ts sukker

Kok opp vatnet, og ha i buljongterningar eller fond, timian og tomatane.

Ha kjøttdeigen i ein bolle. Rør inn urtesaltet og pepparen, og rør kjøtdeigen seig. Knekk i egget og rør inn potetmjøl og væske.  Ha farsen i dobbel plastpose. Klipp hol (mindre enn du trur…) og klem ut litt og litt deig som du slepp ned i gryta med ei skei. Kjøtbollane skal ikkje vere stort større enn ei hasselnøtt, dei hevar seg i gryta.

Rens og skrell grønsakene, og hakk dei fint. La dei koke i krafta til dei er møre, og kjøtbollane er kokte. Smak suppa til med salt, peppar og sukker. Server gjerne med flatbrød eller anna brød du måtte ha i huset. God middag!

This entry was posted in: Billig mat, Middag, Supper

by

Kvinne, bur i Oslo og har feriehus i Billingsfors, lever med mat, musikk, dufter og ein hage, gjer mitt beste for å nyte livet.

2 Comments

Leave a Reply