Kjøtt, Middag
Comments 2

Ein svensk klassikar – sjømannsbiff

Eit viktig oppdrag førte meg til Sverige på laurdag, det var ein strålande fin tur med fine damer som reisefølge og ny kunnskap om geografien både i Austfold og Akershus. For ikkje å snakke om Väst-Värmland.

I Charlottenberg stoppa vi på Olav Thon sitt staselege kjøpesenter, og vi tilbrakte litt tid i kjøttdisken der. Noko av det som vart med meg heim var ein pakke med sjømannsbiffar. Eg er litt oppteken av namn, så desse flate, tynne biffane måtte bli med heim.

Vel heime googla eg, og fann ut at sjømannsbiff er ein tradisjonsrik svensk byssemiddagsrett. I byssa på ein båt har ein ikkje staselege komfyrar og mykje utstyr, det du lagar må kunne skje på eit bluss og med ei gryte. Så no har eg lese meg igjennom ei lang rekke sjømannsbiffoppskrifter, og konstruert mi eiga, som eg vonar du vil like.

Til sjømannsbiff treng ein ikkje det aller møraste kjøtet, så mørbrad eller bankekjøt går fint. Kjøtet skal skjerast tynt, og gjerne av eit stort stykke slik at skivene vert fine og lange. Du får ta det du finn, men kast ikkje bort ytrefilet eller liknande på dette.

Sidan alt skal vere i ei gryte, brukar ein også å ha potetene oppi gryta. Vi fekk så lyst på heimelaga potetmos, så eg droppa å ha potetene i gryta. Derimot putta eg oppi ein søtpotet, som trengte å bli spist. Om det er vanleg veit eg ikkje. Det eg veit er at krafta til sjømannsbiff skal vere øl. Vi hadde Newcastle dark Edit: Brown ale, og det vart heilt perfekt.

Grønsakene i denne gryta kan sjølvsagt varierast etter kva du har i huset, men det skal i all hovudsak vere rotgrønsaker. Du kan eventuelt skeie ut med litt hakka persille på toppen om du har.  Eg bakar sjømannsbiffen i omnen, då dampar det ikkje så mykje av, og eg slepp å passe så nøye på den. På den måten er det perfekt turmat, set gryta i omnen, og gå deg ein liten tur. Maten er ferdig når du kjem heim. Slik gjorde eg det:

Sjømannsbiff

700 g tynt skoren flatbiff eller mørbrad

4 løk

2 pastinakkar

4 gulrøtter

1 søtpotet

1/4 sellerirot

3 dl vatn

1/2 liter Newcastle brown ale

1 ts tørka timian

2 laurbærblad

1 ts karve

Fond, buljong eller kraft etter smak, eg brukte ca. 3 ss oksefond

Olje og smør til steiking

Rens og skrell alle grønsakene, og del dei opp i passe store bitar. Store grønsaker skjer du i skiver. Varm opp 2 ss olje og 2 ss smør i ei gryte som du kan putte i omnen. Steik kjøtskivene pent brune på kvar side, og legg dei til side på ein tallerken.

Set steikeomnen på 200 grader.

Ha i løken som du har skore i ringar, og la den frese. Vert det tørt, så ikkje ha i meir feitt, men slå på litt vatn. Då blir løken brun og fin av kjøttkrafta. Dra gryta til side, og la den bruna løken ligge i botnen. Legg eit lag med rotgrønsaker, og så eit lag med kjøtskiver. Legg eit nytt lag med rotgrønsaker, og så eit lag med kjøt til. Dekk til toppen med poteter eller søtpoteter.

Slå på resten av vatnet, fonden og ølet. Dryss over timian og karve, og ha i laurbærblada. Har du eit lok som passar som toler å vere i omn, så legg det på. Eg hadde ikkje, så eg lagde eit lok av aluminiumsfolie. La gryta bake på 200 grader i 1-1,5 time, til både grønsakene og kjøtet er mørt.

Server som den er, eller suppler med ein god, heimelaga potetmos viss du ikkje har poteter i gryta.

This entry was posted in: Kjøtt, Middag

by

Kvinne, bur i Oslo og har feriehus i Billingsfors, lever med mat, musikk, dufter og ein hage, gjer mitt beste for å nyte livet.

2 Comments

  1. Hehe, det er tydeleg at du ikkje er nokon ølhund, Gunda! Det heiter “Newcastle Brown Ale”, eller “a broon” blant geordie-ar.

  2. hehe, nei ein ølhund er eg ikkje. :-* Men eg var ganske nær? Til ikkje å vere ein ølhund, meiner eg?

Leave a Reply