Middag, Safting og sylting, Tilbehør
Leave a Comment

Surt og søtt

Hausten er tida for dei gode grytene, med kjøt, fyldig saus og saftige rotgrønsaker.

Og til ei god gryte høyrer det med noko sursøtt. I Norge har ein tradisjonelt servert tyttebær til slik mat, men litt variasjon er jo berre av det gode. No er det graskar over alt. Halloween er over, og det som ikkje har blitt kutta med skumle fjes på får du billig. Kjøp deg eit, og fyll opp glasa med krydra graskar.

I butikken fann eg ein pose med ganske små raudløk, så når eg først gjekk i gang med syltelake og hermetisering tok eg med dei og i same slengen.

Då eg fekk sylta graskar for første gong i min grøne ungdom, var den grovt skoren, i store bitar. Eg kuttar bitane litt mindre, då blir dei litt meir handterlege. Slike sursøte godsaker smakar nydeleg til kjøt , patéar og alle typar mat som du ville hatt tyttebær til. Det er og kjempegodt i små bitar i lys fiskesuppe.

IMG_4914Sylta graskar

1 kg graskar

5 dl 7 % eddik

700 g sukker

2 ts salt

2 bitar tørka ingefær

1 ts heil koriander

1 ts heil karve

1 ts svart peppar

2 bitar kanel

2 stjerneanis

Tørka chili, om du har

Kok opp laken, og la den trekke med lok på i 30 minutt. Reins graskaret, og del det i passe store bitar. Ha det i laken, og la det koke til bitane er møre, ca. 10 minutt. Bitane skal bli gjennomskinlege og lette å stikke ein tannpirkar gjennom, men ikkje gå i oppløysing.

Ta dei ut med ei holsleiv, og legg dei på nykokte glas. Kok laken inn litt, og slå den på glasa. Skru på lok og set glasa kaldt. La glaset stå tre–fire veker før du byrjar å bruke av det. Sylta graskar held seg i årevis på tette glas.

Syltar du løk så bruk same framgangsmåte, men avpass koketida etter storleiken på grønsakene.

Eg lagde sylta løk, og serverte dei til ei smakfull gryte av bankekjøt. Kjøtet var så lyst at eg er sikker på at det er kalv. Fint var det, iallfall. Slik lagde eg gryta:

IMG_4916Kjøtgryte med pastinakk og portobellosopp

800 g bankekjøt

200 g tørre bønner (eller 1 boks hermetiske)

2 store pastinakkar

1 gul løk

Fire store portobellosopp

1 beger creme fraiche

5-6 dl vatn

Nokre skiver brunost

Ein kvist timian

Smør og olje til steiking

Salt og peppar

Legg bønnene i bløyt over natta i rikeleg med vatn. Kok dei møre i salta vatn med litt natron, det gjer at dei blir fortare møre. Bytt eventuelt ut tørre bønner med ein boks brune eller kvite bønner. I så fall kan du la dei renne av, og ha dei i gryta like før den er ferdig.

Brun kjøtet i smør og olje ei tjukkbotna gryte. Slå på vatn, la det koke opp og skum av proteinstoffa som flyt til overflata. Ha i timian og 1 ts salt, og legg på lok. Lat det koke i 1-1,5 time, til kjøtet er mørt. Skrell pastinakken og løken, kutt opp i passe store bitar og la dei koke med dei siste tjue minutta.  Vend inn dei avrente bønnene. Rør inn creme fraiche og brunost, og smak til med salt og peppar.

Del portobellosoppen i bitar, og steik dei i smør. Server gryta med smørsteikt sopp og sylta raudløk til.

IMG_4897

Leave a Reply