Allergi, Billig mat, Gryterettar, Kjøtt, Mat, Middag, Oppskrifter for barn, Supper
Leave a Comment

Lapskaus på julerestar

Det slår ikkje feil, kjøleskap og frysar er fulle av restar etter julefeiringa.

Eg var veldig fornøgd med meg sjølv før jul, eg hadde eit «spise ut av frysaren»-prosjekt. Det var av bitter erfaring, det har ein tendens til å hope seg opp. Vi hadde middag i minst fjorten dagar berre av ting vi fann i frysaren, deriblant ein lapskaus på årsgamal pinnekjøtkraft. For eg gjorde jo akkurat det same i fjor, tok vare på kjøt og kraft etter julemiddagen. Viss du ikkje tek med feittet så held det seg eit år i frysaren, det kan eg bevitne. 

Denne jula feira vi i Sverige, og der har dei noko dei kallar kassler. Det er ganske enkelt ei bayonneskinke, og noko av det beste eg visste av julepålegg då eg var barn. Fårerull og syltaflesk var ikkje så nøye for meg. Tjukkskorne bayonneskinkeskiver derimot, var heilt fantastisk. Heile kjøtbiten gjekk ikkje med, og for at den ikkje skulle gå i hundane så kutta eg den i små terningar, og lagde ein aldeles fortreffeleg lys lapskaus på den. 

Lapskaus skal vere tjukk, ifølge mi bestemor skulle sleiva stå i gryta. Difor egnar mjølne poteter seg best, dei går i oppløysing, og jamnar lapskausen fint. Har du berre kokefaste poteter, så kan du jamne lapskausen med litt potetmospulver, viss den er laus i konsistensen. Eg har fått mykje kjeft for det, men eg syns det er enkelt og genialt, så eg brukar den teknikken uansett kva folk måtte meine.

Det beste med lapskaus, i tillegg til at det er god og billig mat, er at den er ganske sunn, og nesten feittfri, viss du følgjer mine forslag. Lagar du ein stor porsjon, så kan du fryse ned, eller berre la resten stå i kjøleskapet eit par-tre dagar i ein tett boks, det kjem heilt sikkert til nytte. Og eit lite tips: Har du ein venn som har det litt tungt for tida, som er sjuk eller av andre grunnar ikkje klarer å halde matstellet i orden? Gje bort boksar med ein porsjon lapskaus som ei lita oppmuntring. Eg garanterer at det vert sett stor pris på. 

Lys lapskaus

300 g kokt svinekjøt

Ein søtpotet eller kålrot

6 gulrøtter

10 poteter

3 persillerøtter

Ei halv sellerirot

Ein stor purre

½-1 ts malt peppar

1 ss tørka grasløk

8 dl vatn

To buljongterningar løyst opp i vatnet

Rens alle grønsakene, og kutt gulrøtter, kålrot eller søtpotet, potetene og persillerøttene i terningstorleik. Splitt purren, og vask den fri for jord mellom blada. Snitt den i tynne skiver.

Ha alle grønsakene i gryta med krafta, dryss på peppar, og la det koke til alt er mørt. Det tek rundt 25-30 minutt, alt etter kor harde grønsakene dine er. Ha i kjøtet til slutt saman med grasløken, og la det bli gjennomvarmt. Smak til om det trengst meir peppar eller salt. Server med flatbrød og godt smør.

Leave a Reply