Billig mat, Middag
Leave a Comment

Klassisk svinesteik med bakte grønsaker

Når det blir mørkare ute blir det desto viktigare å ha det triveleg innandørs. Denne helga har eg gjort det enkelt, eg steiker ei stor svinesteik som vi delar med gode vener.

Denne middagen vart nesten berre tillaga i omnen. Det går fint viss du planlegg litt, og har gjort ting klart på førehand. Både hovudretten, tilbehøret og desserten vert gjort ferdig i omnen utan steikeos og gryteoppvask.

Svinesteiker kjem ofte i eit nett, men eg er ikkje så glad i det. Eg vil gjerne ha sprø svor, og då blir det berre gris med nettet. Bruk eventuelt eit par rundar med hushaldshyssing, men viss steika er pent skoren treng du ikkje binde den opp. Eg skjer av svora før eg skjer opp kjøtet, og så bryt eg opp svora, og sender den rundt på eit separat fat slik at dei som set pris på slikt kan få nyte den deilige, sprø svora. Du kan gjerne lage kjøtet klart til steiking kvelden før, eller om morgonen før du skal servere det. Å salte svora godt i god tid gir mykje smak, og det trekker ut væte av svora slik at den vert endå sprøare.

Til svinesteika serverer eg ei stor skål med smørbakte grønsaker. Det er ein utruleg smakfull og enkel måte å lage til grønsaker på. No er utvalet av flytande smørtypar stort, og du finn heilt sikkert noko som du likar. Eg brukar ofte flytande bremykt, men denne gongen brukte eg ei av dei store butikkjedene sitt eige merke, som er mjølkefri.

Saman med det flytande smøret brukar eg salt, peppar og ei god urteblanding. Sidan eg har gulbetar og polkabetar med, ringlar eg litt kvitvinseddik over til slutt. Det balanserer den jordaktige smaken, og hevar det heile minst eit par hakk. Får du ikkje tak i gulbeter eller polkabeter, kan du bruke vanlege raudbeter. Når du bakar dei i salt først slik eg gjer, slepp du at dei blør så veldig, og fargar alt illraudt.

Det er alltid godt med gode, ovnsbakte poteter til, og dei er krydra på nesten same måte, men eg byttar ut smøret med olivenolje, og så supplerer eg med paprika. Det gir både god smak og fin farge på dei ovnsbakte potetene. Alle urtene i desse oppskriftene kan sjølvsagt byttast ut med friske urter, då må du doble mengdene.

Franskmennene har mange gode og enkle dessertar, og clafoutis er ein av dei. Eigentleg er det bær eller frukt som får ei slags eksklusiv vaffelrøre helt over seg, og så blir det heile bakt i omnen til det blir gyllent og pent. Clafoutisen er best når den er nysteikt, litt kolna, men framleis lun. Eg serverer den med piska crème fraïche, som eg har smakt til med vaniljesukker og litt melis. Vil du ha ein litt friskare smak kan du også ha i litt sitronsaft eller skalet av ein sitron.

IMG_0866Svinesteik

1,5 kg svinesteik med svor, utan nett

1 ss salt

1 ts peppar

4 dl kvitvin

Nokre timar før servering: Salte og pepre steika på alle sider, og sett den kaldt. 2,5 timar før servering: Sett omnen på 200 grader, legg kjøtet i ei eldfast form, og slå vinen i forma. La steika stå i vel to timar, til kjernetemperaturen er 68-70 grader, og svora er sprø og fin.

Ovnsbakte poteter

2 store poteter per person

2 ss olivenolje

2 ts salt

½ ts peppar

1 ts timian

1 ts basilikum

1 ts oregano

2 ts paprikapulver

Vask potetene, og del dei i båtar. Ha krydderet og oljen i ein romsleg bolle, og rør godt. Ha potetbåtane i bollen, og rør rundt så alle potetbåtane er godt dekka med olje og krydder. Legg bakepapir i ei langpanne, og hell potetbåtane i forma. Bak potetene på rilla under kjøttet i ca. 1 time.

IMG_0867 kopiSmørbakte grønsaker

3-4 gulbeter eller polkabeter

½ kg grovt salt frå pose

1 liten fenikkel

2 paprika

Fire små raudløk

3 ss flytande smør/margarin

1 ts timian

1 ts tørka persille

2 ss kvitvinseddik

Legg betane med skal på i ei lita eldfast form, og hell over saltet. Bak betane nederst i steikeomnen i ein time. La dei kolne før du rensar dei, og delar dei i båtar.

Del dei andre grønsakene i passe store bitar. Ha det flytande smøret i ein romsleg bolle, og ha i urtene. Rør godt, og vend inn grønsakene. Ha dei i ei eldfast form, og steik dei nederst i omnen dei siste tre kvartera av steiketida til svinesteika. La betane steike med dei siste ti minutta. Ringle over eddiken til slutt.

Leave a Reply