Billig mat, Fest, Grilling, Kjøtt, Mat, Middag, Tilbehør
Leave a Comment

Å bruke heile grisen

Eg skal vere heilt ærleg, eg syns det er veldig lettvint med filetar. Om det er laks, gris, okse eller torsk, det å få beinfri råvare som det går fort å lage til er det enklaste.

Men skal vi leve berekraftig, og til og med flotte oss med å spise kjøt og fisk, så må vi faktisk også vere innstilte på å spise dei mindre populære delane av råvarene. Vi kan ikkje berre spise filet.

Når det gjeld grisen er det vår trong til bacon og juleribbe som reddar dei meir ukurante delane av grisen. Ribba blir til og med selt (og spist) med svor på, og det er veldig god ressursbruk. Men kva gjer vi resten av året? Bacon er det uendeleg etterspurnad etter, men resten av ribbesida er også full av mat. Amerikanarane har funne løysinga, dei lagar spareribs av ribbbesida. Då tek du beingrinda som er att når baconet er skore av, krydrar det godt, og så grillar du det sakte på indirekte varme. Grillsesongen er ikkje heilt her enno, men dei fleste har grillelement i omnen, så å få til dette innandørs er ingen kunst.

Slaktaren min har rå sider liggande, slik at eg kan krydre dei sjølv. Eg syns det er best, eg stolar ikkje heilt på ferdigkrydra kjøt. Ofte er det for salt, og så har det ein syrleg smak som eg ikkje set pris på.

Det finst to ”skular” innan spareribs. Dei tøffe hiv ribba rett under grillen på 225 grader, og steiker den eit kvarter på kvar side. Det er heilt ok, men då må du gnage kjøtet av beina, og ikkje alle set pris på det. Den andre skulen er å varmebehandle ribbesida lenge, slik at kjøtet er så mørt at det ramlar frå beinet. Det er det vi skal gjere i dag.

Enkelte kokar ribba, og det går også heilt fint. Eit par timar i ei gryte med godt krydra vatn og så ein tur under griller fungerer fint. Eg føretrekkjer å bruke steikepose, då får eg all den gode smaken frå grisen og krydderet til sjy, og kjøtet blir saftig og fint.

Til ribbene serverer eg stua mais, bakte rotgrønsaker og ein tjukk, ketsjupbasert saus. Mange smører også denne sausen på ribbene, og det kan du gjere. Men eg likar å ha ulike smakar på dei ulike tinga, og då krydrar eg ribba med sennep, kvitløk og mi eiga chiliblanding. Den stua maisen er søt og mild, og fungerer nesten som rømme til taco i denne retten. Den balanserer sennep og chili, og er eit klassisk amerikansk tilbehør til spareribs.

Det fine med dette måltidet er at det kan førebuast i god tid. Du kan lage ribbene ferdige (fram til grillinga), lage sausen og kutte opp og krydre grønsakene. Ein time før gjestane kjem set du grønsakene i omnen, og lagar den stua maisen. Så grillar du ribbene rett før de går til bords, og spreier deilig lukt i huset.

Husk at spareribs skal spisast med fingrane, og helst bør ein ha smekke på, så grisete er det. Men det smakar fantastisk!

_MG_2733 kopiSpareribs

Berekn 400-500 gram ribbeside per person. Denne krydderblandinga er nok til to kilo ribbe.

Rub:

2 ss sennep

3 fedd knust kvitløk

1 ss paprikapulver (gjerne røykt)

1 ss salt

1 ts sukker

1 ts svart peppar

1 ts chiliflak

1 ts oregano

1 ts løkpulver

Sett omnen på 130 grader.

Legg ribbesida i ei langpanne, og gni den inn på begge sider med ei blanding av sennep og knust kvitløk. Bland saman alt det tørre krydderet, og dryss halvparten på ribba på begge sider. Legg den inn i steikeposen, og lukk posen. Bak ribba på 130 grader i to-tre timar. La den kolne i posen. Dette kan du gjere i god tid, gjerne dagen før.

Før servering: Sett omnen på 250 grader med grillelementet på. Legg ribbesida i ei langpanne med bakepapir under. Dryss på resten av krydderblandinga.

La ribbesida bli grilla ti minutt på kvar side. Skjer ribbene frå kvarandre, og server med ein gong.

_MG_2734 kopiBBQ-saus

1 dl ketsjup

2 ss brunt sukker

1/2 ts kakaopulver

Innkokt sjy

Ha sjya frå steikeposen i ei lita gryte, og kok det til det er ca. ½ dl igjen. Pass godt på så det ikkje blir brent. Ha ketsjup, sukker og kakaopulver i gryta, og la det koke opp. Smak til sausen, den skal vere ganske sterk. Her må du bruke gamaldags kakao til baking, ikkje O’boy-typen.

Stua mais

1 ss smør

1 liten gul løk

1 ss mjøl

1 dl kvitvin

2 dl matfløte eller heilmjølk

1 ts sukker

200 g avrent mais

Salt og peppar

50 g riven parmesan

Finhakk løken. Smelt smøret i ein tjukkbotna kjele. Ha i løken, og la den surre på ikkje for sterk varme til den er blank og nesten gjennomskinneleg. Dryss på mjølet, og rør godt. Slå på kvitvin, og rør ut alle klumpar. Ha i fløten, og la det koke opp. La sausen småkoke i 4-5 minutt. Smak til med sukker, salt og peppar. Ha i maisen, og la det koke litt til. Rør i parmesanen til slutt. Smak på den på nytt, om det trengst meir salt og peppar.

Ovnsbakte grønsaker

Ein stor søtpotet

To store persillerøtter

To store eller tre små raude løkar

1 dl olivenolje

1,5 ts salt

½ ts peppar

1 ts røykt paprika

1 ts timian

Sett omnen på 220 grader med varmluft.

Rens grønsakene, og del dei i passe store terningar. Rør saman olje og krydder. Vend grønsakene i blandinga, og ha dei i ei eldfast form som er dekt med bakepapir. Bak dei i 30 minutt på varmluft. Snu rundt på dei midtvegs, så dei ikkje blir brent. La dei stå nederst i omnen medan du grillar ribba, og server dei med ribbene.

Leave a Reply