Hvitt kjøtt: kylling og kalkun, Mat, Middag, Tilbehør, urter
Leave a Comment

Vårmat

Noko av det beste med å lage god mat er å følge sesongane, og akkurat no er det nykål som kjem i butikkane.

Den første kålen som kjem, og som vert omtalt som nykål, er som regel spisskål. Den er lett samanpakka, spiss i forma, og smakar fortreffeleg. Eit hovud delt i fire eller seks går fint til to-tre personar som einaste tilbehør, fire viss du har litt meir attåt maten. Spisskålen er best smørdampa med litt sitronsaft, og den kler også bacon veldig godt. Den er perfekt tilbehør til fisk, men i dag serverer eg den til kyllinglår i urter. Eg brukar utbeina lårfilet, det er ei billig og smakfull råvare som du må passe på å kjøpe når du finn den.

_MG_2797Kyllinglår i urter

600 g utbeina kyllinglår

1 dl kvitvin eller 1 dl eplejuice

2 dl matfløte

2 dl finhakka urter eller

½ ts tørka timian

½ ts tørka basilikum

½ ts tørka persille

2-3 stilkar fersk bladpersille

Salt og peppar

Smør til steiking

Sett steikeomnen på 200 grader.

Smelt smøret i ei steikepanne, og la det bli lysebrunt. Legg i kyllinglårfiletane, og dryss på salt og peppar. Steik dei gyllenbrune, og legg dei i ei eldfast form.

Ta steikepanna av plata. Ha urtene i smøret i steikepanna, og vend dei rundt i smøret. Hell kvitvin/eplejuice i steikepanna og vend det rundt, før du heller alt i forma. Slå på matfløte, og sett forma i omnen. Bak kyllingen på 200 grader i tjue minutt.

Server kyllinglårfileten med persillerotmos og dampa spisskål.

_MG_2794Persillerotmos

4 store poteter

2 store persillerøtter

50 g smør

1 dl matfløte

2 ts salt

½ ts malt kvit peppar

Skrell potetene og persillerøttene, og ha dei i ei gryte. Slå på vatn, og la det koke opp. Kok grønsakene møre, det tek ca. 20 minutt. Hell av vatnet, og ha smør, fløte og salt i gryta. Legg på loket eit par-tre minutt, slik at smøret smeltar. Mos grønsakene med stappar. Ikkje bruk stavmiksar, då vert det heile til lim. Har du potetpresse, så ha smør og fløte i ein bolle, og press grønsakene opp i dette. Rør godt, og smak til med salt og peppar.

Dampa nykål

Eit spisskålhovud

1 ss smør

1 dl vatn

1 ss sitronsaft

1 ts salt

Ha smøret i ei steikepanne som du har lok til, og la det smelte på middels varme. Del spisskålhovudet i fire, og ha det i steikepanna. Slå på vatn og sitronsaft, og dryss på saltet. La kålbåtane dampe i tre-fire minutt, før du snur dei og lar dei dampe tre-fire minutt til. Ta dei ut av steikepanna og la dei renne av.

Leave a Reply