Billig mat, Coronamat, Mat, Supper, Vegansk, Veggis
Comment 1

Coronamat – skaff deg oversikt!

Ambisjonen min dei næraste vekene er å kome med tips og oppskrifter til mat som er fin å lage no når vi alle skal vere innomhus, eller iallfall mest mogeleg for oss sjølve.

Normalt byrjar mange med å gå i butikken når dei skal lage mat til familien sin. Butikken på hjørnet har blitt kjøleskapet vårt. Når du skal lage mat i ein slik situasjon som vi er i no, så er det viktigaste å finne ut kva du faktisk har frå før, enten i skap, kjøleskap eller i frysaren. Eg har lenge hatt eit “spise-ut-av-frysaren”-prosjekt, men likevel er det masse greier der som bør spisast så fort som råd er. Då er dette ein gyllen sjanse til å sjekke kva du har der.

Viss du finn tørre bønner, gryn og andre typer ingrediensar som du sjeldan tek deg tid til å bruke, så er det greit å huske på at no har du kanskje for første gong på lenge god tid! Det gjer ingenting at kikerter må stå i bløyt i åtte timar, og så koke i vel ein time. Du har tid til det. Og at ei høne vert best etter å ha kokt i fire timar er også heilt ok. Det betyr at du kan planlegge heilt andre rettar, med heilt andre råvarer. Og belgfrukter og gryn er i tillegg næringsrike og fulle av sunne mineralar og fiber, akkurat det dei fleste av oss treng.

Fordelen med dei tørre ingrediensane er at dei er utruleg lette å oppbevare. Det er fint med boksar av papp og metall, men dei skaper søppel, og er romfræge (tek stor plass), som vi seier på Sunnmøre. I tillegg held dei seg veldig lenge, spesielt belgfruktene. Det kan vere litt verre med bulgur, couscous og andre typer gryn, dei kan harskne, særleg etter at pakken er opna. Eg måtte kaste dei svarte byggryna og bulguren etter at eg tok bildet i går, dei lukta ikkje godt.

Men korleis tilfører ein smak? Der har du sikkert også skapet fullt. Buljongterningar, krydder, soyasaus, chilisaus, honning, geléar og syltetøy, ulike ting du har plukka med deg frå feriar og reiser; no skal det endeleg få skinne! Eg kjem til å dele oppskrifter der du finn nye måtar å bruke ingrediensane på, og ikkje minst skape nye og spennande smakar. Er det noko som manglar i ditt skap, så prøv å finne ein alternativ ingrediens som kan bidra til å utfylle smaksbildet. Og så kan du ha i minne det eg har snakka om så mange gongar: Ein rett må ha søtt, salt, bittert/sterkt, syrleg og umami for at smaken skal vere balansert og tiltalande. Kunsten er å balansere, og no får du sjansen til å leike deg.

047BA482-5668-4D89-8F9C-11D11CA952F1Dagens første oppskrift kom til fordi eg fann ein kg kikerter då eg rydda i skapet i går. Dei la eg i bløyt på føremiddagen, og så kokte eg dei i vel ein time. Då hadde eg det perfekte utgangspunktet for denne suppa med kikerter. I tillegg hadde eg bokstomatar, gulrot, løk og litt krydder, og då vart dette middagen. Har du kikerter på boks, så bruk dei i staden.

Grønsakene her kan byttast ut, har du purre, persillerot, sjalottløk eller selleri så kan du bruke det i staden. Vil du endre på smaken, kan du bruke timian og oregano i staden for spisskummen, då får suppa eit meir italiensk preg. Begge delar er like godt.

Spansk kikertsuppe

Ein boks kikerter

Ein boks hermetiske tomatar

Ein gul løk

Ei reven gulrot

To stilkar stangselleri viss du har

1 ts spisskummen

2 fedd kvitløk

1 ts tørka basilikum

Chili etter smak

5 dl vatn

Olivenolje

2 ss tomatpuré

1 ss sitronsaft

Sukker, salt og peppar

Bløyt kikertene i rikeleg med vatn i minst 8 timar. Ha 1 ts natron i bløytevatnet, det gjer at dei vert fortare ferdige. Kok kikertene i ein time, her kan du også ha 1 ts natron i kokevatnet.

Finhakk løk og kvitløk. Fres løken med spisskummen, chili og tomatpuré i olivenolje i ei vid gryte til løken er blank og aromaen i tomatpuréen og spisskummin får kome fram.

La kikertene renne av. Ha halvparten av dei i gryta saman med tomatane og vatnet. La det heile koke opp før du køyrer det glatt med ein stavmiksar. Ha i resten av ertene saman med dei siste grønsakene, sitronsaft, basilikum og persille. La det koke i ti minutt. Smak til med sukker, salt og peppar. Server med brød til.

94540381-3DAA-4845-8737-5424F803BF44

1 Comment

  1. Pingback: God mat i Coronaens tid | Alt godt

Leave a Reply