Grønt, Italiensk mat, Mat, Middag, Pai, Quiche, salat, Sausar og dippar, Tilbehør
Leave a Comment

Aspargespai med tomatsalat

Sjå etter dei norske aspargesane i butikken, dei er så utruleg gode, og når du puttar dei i ein pai får du mykje moro med ein bunt. Eg dyrkar faktisk mine eigne asparges, og det er så enkelt at det er nesten litt flaut. Du grev ned aspargesrøtter i sandblanda jord, så ventar du tre år (det er det vanskelege), og så kan du spise asparges med begge hender iallfall fram til jonsok.

Eg har dei i ei kasse på 1×2 meter, då har eg plass til ti plantar, og det held til oss to. I ei kasse vert det mindre ugras, og sniglar og andre udyr finn dei ikkje. I midten mellom plantane har eg sådd koriander.

Til aspargespaien serverer eg ein tomatsalat med rista brødterningar, eller krutongar, om du vil. Den kan minne om det italienarane ville kalla panzanella, men den er endå enklare. Eg fann nydelege, små tomatar i alle fargar, og då vart salaten berre desse vakre tomatane, med salat og dei urterista brødterningane oppå. Viss du vil utvide den, eller lage den utan aspargespaien, kan du supplere med litt agurk, raudløk og terningar av fetaost.

Dette er ein perfekt kveldskos eller ein lunsj til fire svoltne, eller seks småspiste. Blir det restar til overs held både paien og salaten seg fint i kjøleskapet til dagen etter.

Legg aspargesane i ein ring i forma.

Aspargespai

200 g kveitemjøl

100 g smør, kjøleskapskaldt

1 ts salt

1-2 ss kaldt vatn

Fyll til paien

300 g fyldig ost, til dømes Østavind eller Jarlsberg

4 egg

3 dl mjølk

½ ts salt

½ ts nymalt svart peppar

Ein bunt asparges

Ein gul løk

Ein liten fenikkel

1 dl tørr kvitvin (kan byttast ut med eplejuice)

Ha mjøl og salt i ei matmølle. Kutt smøret i terningar, og legg dei oppå mjølet. Køyr dette til ein grynete masse. Ha i vatn, og køyr matmølla litt til, slik at det samlar seg om kniven. Pakk deigen inn i plast, og legg den i kjøleskapet. Eg brukar å forme den som ein flat klump før eg legg deigen på kjøl, då går det fortare å gå i gang med kjevlinga.

Sett steikeomnen på 200 grader.

Heimedyrka asparges blir litt ujamne i storleik og form, men veldig gode.

Kjevle paiskalet tynt ut til ein sirkel. Dytt det ned i ei form, mi hadde 24 cm diameter. Rull kjevlet over forma, slik at du kuttar deigen på toppen. Viss du vil kan du forsteike paiskalet litt, i så fall bør du dytte paideigen litt opp over kanten med ein mjuk finger. Skalet krympar litt når det vert forsteikt. Prikk botnen lett, og steik berre skalet i 10 minutt. Du kan godt legge eit tefat i botnen på paiskalet, så det ikkje bles seg opp.

Knekk aspargesane der dei gir etter, og kast den nederste, treene delen. Kutt toppen slik at den er ca. 7-8 cm. Det som då blir til overs kan du kutte i «skiver», som er ca. 1 cm tjukke. Skrell løk og fenikkel, og kutt dei i terningar. Fres terningane og dei små aspargesskivene i smør på middels varme eit par minutt til dei er gylne og fine. Slå på litt kvitvin eller eplejuice, og la det koke inn.

Fordel det som har vore i steikepanna i det forsteikte paiskalet, og bruk slikkepott for å få alt det gode ut av steikepanna.  Riv osten og legg den i paiskalet. Visp saman egg, mjølk, salt og peppar, og hell det over osten. Legg aspargestoppane utover paien, gjerne i eit pent mønster. Steik paien i 30-35 minutt på 200 grader på nederste rille i omnen.

Server paien med ein frisk tomatsalat med vinaigrette.

Vinaigrette

1,5 dl olivenolje

1 dl kvitvinseddik eller eplecidereddik

1 ts sennep

2 ts sitronsaft

1 ts honning

Salt og peppar

Ha alt til vinaigretten i ein smal bolle, og køyr det med stavmiksaren til alt har blanda seg godt. Fyll på ei flaske. Dette er vinaigrette til mange salatar, oppbevar det som blir til overs i kjøleskapet. Då er det fort gjort å lage ein kjapp salat til lunsj eller middag.

Den italienske salaten panzanella har brødkrutongar og tomatar som hovudingrediensar. Perfekt til lunsj eller tilbehør til middag.

Tomatsalat

4 brødskiver, gjerne grove

Ein bunt urter, som timian, basilikum og/eller persille

2-3 ss olivenolje

½ ts salt

¼ ts svart peppar

400-500 g små tomatar

Ca. 100 g salatblad

Sett steikeomnen på 200 grader.

Basilikum må med i ein italiensk panzanellasalat.

Skjer brødskivene i cm-store terningar. Finhakk urtene. Ha olje, urter, salt og peppar i ein bolle, og rør godt. Legg i brødterningane, og vend dei rundt med fingrane til dei er godt dekt av olje og urter.

Legg bakepapir på eit bakebrett, og fordel brødterningane utover. Steik dei på 200 grader i 10-12 minutt, til dei er gylne, men ikkje brent. Pass særleg på at urtene ikkje blir brent. La dei kolne på brettet.

Del alle tomatane i to. Fordel salatblada på eit fat. Legg tomatane oppå, og ringle ca. 4-5 ss vinaigrette over. Dryss på brødterningane til slutt, og server.

Lekker aspargespai med tomatsalat til

Leave a Reply