Middag, Pai, Quiche, Sausar og dippar, Veggis
Leave a Comment

Haustetid

No bugnar butikkar og torg av deilige, norske grønsaker. Eg er ikkje ein av nasjonalromantikarane som insisterer på at alt norsk er best, men nyhausta grønsaker er knallgodt uansett kvar ein er.

I dag har eg laga ein haustpai med det eg fann på torget. Eg tok med ein pastinakk, ein fenikkel og ein pose fersk sopp, i tillegg til ein bunt løk. Med enkle middel fekk eg til ein knallgod pai som kan brukast åleine eller som tilbehør. Eg lagde den til meg sjølv opprinneleg, men dagen der på serverte eg den med røykalaks og urterømme, og det vart stor suksess.

Som alle paiar er denne perfekt på eit koldtbord. Dei som er vegetarianarar slit ofte med å finne noko dei kan spise på bufféar, med denne har du laga eit godt alternativ for dei og.

Paideigen min har eg frå Carl Butler, det er ingen grunn til å finne opp hjulet på nytt. Den er smidig og fin å jobbe med, og eg lagar den lynkjapt i matmølla. La den kvile før du kjevlar den ut, då blir den endå lettare å handtere. Denne deigporsjonen passar akkurat i mi form på 22 cm. Slik gjorde eg det:

Haustpai med fenikkel og pastinakk

Paiskal:

200 g kveitemjøl

100 g smør

1 ts salt

2-3 ss iskaldt vatn

Ha mjølet i matmølla. Eg brukar å sette bollen på vekta og nulle den ut, og så ha i mjølet. Så nullstiller eg på nytt, før eg kuttar opp smøret i bitar litt etter litt, og har det i  saman med saltet. Køyr det til smøret er finfordelt. Ha i vatnet, og køyr til deigen har samla seg som ein klump rundt midtpålen i matmølla. Ta den ut, og ha den i plastfolie. Klem den gjerne ut til asjettstorleik før du legg den på kjøl.

 Set omnen på 200 grader. Kjevle deigen ut, og ha den over i forma. Klem den ut i kantane og i botnen. Riv kantane røft av, men la dei henge over kanten. Prikk botnen, og legg noko i botnen for å hindre at den bles seg opp. Eg brukar glassteinar frå IKEA. Forsteik den i 10 minutt på 200 grader. Kutt av kantane med ein skarp kniv. Set den til side.

Paifyll:

1 stor løk

1 pastinakk

1 fenikkel

1 raud paprika

400 g sopp, eg brukte vanleg sjampinjong

200 g kremost

6 egg

Salt og peppar

Smør og olje til steiking

Eg lagar fyllet medan deigen kviler, det vert mest effektivt. Skrell pastinakken og løken. Fjern om det er noko stygt på fenikkelen, og rens paprikaen. Kutt grønsakene i skiver. Varm smør og olje i ei steikepanna, og la grønsakene surre på middels varme, ein sort om gongen. Dei skal ikkje bli brune, berre bli mjuke og fine.

Legg grønsakene lagvis i det forsteikte paiskalet. Pisk saman ost, egg, salt og peppar, og slå det over grønsakene. Bak paien på 200 grader i 30-40 minutt til den er pent gyllen. Server med ein god urtedressing.

God urtedressing

1 beger rømme eller kesam

1 ts urtesalt

1 ts honning

2 ss hakka, ferske urter

Bland alt, og la det stå og trekke. Eg brukte basilikum og bladpersille i denne dressingen, men du kan bruke det du har, eller bruke berre urtesalt. Smak til om det er salt nok. Server med paien. Velbekomme!

Leave a Reply