Frustrasjonar
Comments 14

Mitt vidundermiddel

Av og til kjem ein over overraskande enkle løysingar på ting som irriterer.

Eg har lenge vore oppgitt over at det er så vanskeleg å få bort den sure lukta som lett set seg i klutar, handkle og treningsklede. Men for ei stund sidan oppdaga eg den magiske løysinga: Bruk eddik som skyllemiddel!

Dette er særleg praktisk når eg vaskar mikrofiberklutar, som ikkje skal ha vanleg skyllemiddel. Etter nokre rundar med klesvask der skyllemiddelet er erstatta med eller supplert med eddik luktar alt av tekstilar reint og friskt her i huset.

Når eg i tillegg huskar på å ikkje late att luka på vaskemaskinen, slik at ståande fukt får tørke ut, så er det ikkje meir vond lukt i klesvasken vår.

Eddik kan kjøpast som essens, og blandast ut i forholdet 1:4 for å brukast i skyllemiddelkammeret.

Men eg har høyrt at eddik kan brukast på andre måtar og. Har du funne ein smart måte å bruke eddik på?

This entry was posted in: Frustrasjonar

by

Kvinne, bur i Oslo og har feriehus i Billingsfors, lever med mat, musikk, dufter og ein hage, gjer mitt beste for å nyte livet.

14 Comments

 1. Takk. Hva du kan…. Kanskje treningsklærne mine får bedre lukt etterhvert.

 2. Eddik er virkelig et vidundermiddel. Man kan bruke det (først og fremst eplecidereddik) i stedet for balsam også, men jeg synes lukten blir litt drøy da. Ellers bruker jeg eddik til vask av vinduer og overflater på kjøkken og bad (ofte sammen med natron i en paste) – i tillegg til i klesvasken.

 3. Mona O says

  Leste akkurat en artikkel om eddik som rengjøringsmiddel. Husker ikke i farta hvor det var, men det skulle fikse alt fra fuger på badet til vinduer, lukt og sånne svarte fuktflekker som kan sette seg. Tenker hele tiden at jeg må få testet, og tror nok jeg får rikelig anledning snart, skal vaske meg ut av ett hus og inn i et annet.

 4. Iduns says

  Eddik er også glitrande til treningstøy i sånne moderne fiber der du ikkje blir kvitt svettelukta etter ein del bruk. Då legg du dei i ei bøtte nokre timar i ei eddikblanding – vaskar etter på på vanleg måte og vips dei luktar friskt att.
  Har lese litt om det – det er ein slags kjemisk reaksjon som skjer i tekstilet. Har brukt eddikblanding på keramiske komfyrtoppar der eg ikkj ehadde anna middel tilgjengeleg. Det gjekk også bra.

 5. Mariann says

  Miks en eddikblanding og spray på dusjveggene, vask over. Fjerner kalkflekker så lett som bare det.

 6. Thom says

  Dette skal jeg forsøke fordi dette har irritert meg mye, hilsen Vaske Thom

 7. Elin says

  For virkelig fordypning innenfor emnet gode, gammeldagse og giftfrie vaskeremedier anbefales boka “Flekkfritt” av australske Shannon Lush (kunstkonservator) og Jennifer Fleming. Eddik beskrives her som rengjørings-og rensemiddel, og eplesideredikk egner seg best på harde overflater, blank eddik på tekstiler. Her anbefales som nevnt overfor, eddik og natron i kombinasjon som et skuremiddel.

 8. Jeg bruker eddik i dressing… Eddik, creme fraiche, litt sennep og litt krydder til, kanskje ei lita teskje sukker. 🙂

 9. Kari says

  Eddikblanding i vasskokaren for å fjerne kalkbelegget i varmeelementet. Kok opp blandinga og la den stå litt og virke. Hell deretter ut vatnet og fjern det løsna belegg med tørkepapir, før du kokar eit par omgangar med reint vatn.
  Ved å gjere dette av og til forlenger du levetida på vasskokaren.

 10. Jeg har brukt eddik til “avlukting” av treningstøy i noen år nå, det funker som ei kule 😀 Det er bakterier som lukter, og eddiken knekker bakteriene. Så gikk det opp for meg at samme prinsipp også gjelder for feks komfyrtoppen. Induksjonstoppen kan med tiden få en litt underlig odør, siden den ikke bliir så varm at alle bakterier går med skikkelig.
  Kjekt med slike vidundermidler som dette 🙂

 11. Olaug Trovåg says

  Å pusse vindu med eddik, var heilt vanlig før, og no prøvde eg det igjen. Elles brukar eg å sette ei skål med eddikvatn på komfyren (til dømes) for å ta bort matlukt i rommet. Elles kjøper eg eddikessens og blandar ut sjølv-vatn har vi i springen! Elles takk for mange gode tips!

 12. Ragnhild Karlsen (mary_bellows :) ) says

  Eddikk kan brukes til utrolig mye. Jeg bruker det som skyllemiddel for klær, rengjøring av kjøkkenet, glansemiddel i oppvaskmaskinen, vinduspuss.. trenger du flere tips, anbefaler jeg å sjekke thefrugalgirls.com. De har masse tips når det gjelder slikt no. 🙂

Leave a Reply