Bokprosjekt, Safting og sylting
Comments 14

Er du ein syltar?

Som du sikkert har fått med deg held eg på å lage ei sylte- og saftebok.

Eg driv og jobbar med fagstoffet i denne boka, og kjenner at eg kjem til kort. Det er ikkje det at eg ikkje har sylta nok i mitt liv, men eg kjenner at eg treng litt tankar og innspel frå andre erfarne syltarar.

Det finst mange sylteprodukt, syltepulver, frysepulver, fruktpektin, atamon, sitronsyre, askorbinsyre, tvekullsurt natron og juneimit.

Eg har vore litt sløv, berre kjøpt det som eg først fann i butikken, og laga i veg. Eg har ikkje samanlikna dei ulike sylteprodukta for å finne ut kva som er best og kva som fungerer dårleg.

Det kan hende at nokre produkt gir bismak, det kan hende at det eine gir fastare syltetøy enn det andre og så vidare. Slikt har eg vore sløv med å notere meg.

Difor lurer eg på om du har innspel til kva tips eg bør ta med i boka mi om dette. Bør ein fryse eller sylte? Kan ein lage syltetøy med pektin? Korleis gjer du det for å få det beste resultatet?

Kjære erfarne syltar, eg blir kjempeglad om du kan tenke deg å dele erfaringane du har gjort deg i kommentarfeltet, slik at safte- og sylteboka vert ei betre bok. 🙂

This entry was posted in: Bokprosjekt, Safting og sylting

by

Kvinne, bur i Oslo og har feriehus i Billingsfors, lever med mat, musikk, dufter og ein hage, gjer mitt beste for å nyte livet.

14 Comments

 1. Rita says

  Jeg er ikke noen erfaren sylter, har stort sett gjort som du og tatt det første og beste som stod i hylla på butikken. Men – da jeg prøvde å ha litt sylte-/frysepulver i blåbæra (den renner jo så innihampen utover når den er rørt…..) oppdaga jeg at syltetøyet fikk en bismak som var heller ubehagelig.

  Jeg fryser alt, med minst mulig tilsetninger. Stort sett greier jeg meg med bare sukker 🙂 Gele blir helt på varme glass og lukket hermetisk, men det er jo ikke riktig det samme, da.

  Pektin har jeg prøvd å tilsette i gele to ganger for å få den til å stivne, begge ganger uten tilfredsstillende resultat. Mulig jeg gjorde noe feil?

 2. Ingrid (9000) says

  Har nettopp laget druegele av svært modne blå druer fra drivhuset. Brukte Certo pektin i litt mindre mengde enn det som sto, Godt og ingen bismak…

 3. Heisann.
  Jeg er av den “gamle skolen” som aller helst lager syltetøyet mitt uten kunstige konserveringstyper. Min erfaring er at det som trengs er litt lengre koketid, og selvsagt sukker.
  Jeg bruker ikke mere sukker enn det som blir anbfalt på f.eks certo pakkene, men jeg lar altså syltetøyet koke mye lengre.

  Når jeg f.eks koker plommesyltetøy legges først rensede plommer og sukker ca 1 døgn for safting, deretter koker jeg alt sammen i ca 20- 30 min. Deretter tar jeg ut plommene, også koker jeg saften videre inn til den blir som en mørk velsmakende og tykk sirup. Det kan da 1-2 timer. Deretter haes plommene tilbake på plass i gryte og får et nytt oppkok, og vips har du tykt og ikke minst velsmakende syltetøy uten noen annet en sukker, og plommer i. Oppskriften på dette syltetøyet fikk jeg fra min svigermor som i flere år jobbet på Statens husmorskole på Stabekk 😉

  Tomatsyltetøyet mitt blir bare kokt lengre enn det som er anbefalt, gjerne 1-2 timer, da blir det tykt og godt. Jeg synes også at syltetøyet holder like lenge som med kunstige tilsettningsstoffer.

 4. Lovise says

  Eg las overskrifta litt fort: Er du ein snyltar? Nei, neida!!

 5. Ja, jeg er vel en sylter… Men her er det jo like mange erfaringer som det er folk som sylter, så det finnes ingen fasitsvar. Man må rett og slett prøve seg frem, og finne det man selv liker best.

  Jeg sverger til frysing, ikke koking av syltetøy. Rett og slett fordi dagens kjellere er for varme til lagring av syltetøy, og i hvert fall ikke saft, vinteren over – og fordi det er raskere, enklere og BEDRE. Friskere smak, rett og slett. Dessuten har jeg alltid trodd at rå syltetøy og saft bevarte vitaminene bedre enn kokt – men der strides visst de lærde, for for noen år siden leste jeg at kokt saft inneholdt mer vitaminer… Jaja, smak og behag altså.

  En annen – og STOR – fordel med frysing fremfor sylting, er at du kan bruke mye mindre sukker. Jeg bruker Certo frysepulver til syltetøyet. Mange mener at det gir en bismak. Mulig smaksløkene mine er litt sløve, men jeg kjenner ingen ting. Jeg følger oppskriften på posen – men halverer sukkermengden og bruker ca kvartparten av frysepulvermengden. Det gir fint og friskt syltetøy, som er stivt nok til å holde seg på brødskiva. Dette funker i hvert fall fint til bringebær, jordbær, blåbær og tyttebær.

  Jeg fryser saften også. Knuser bær, blander med vann og sitronsyre, lar stå over natten. Siler og rører inn sukker – ca 2/3 av det som står i oppskriften. Det er aldri noen som har klaget på at saften er sur, så det funker fint å kutte sukkermengden.

  Gele må man jo nødvendigvis koke. Bruker ingen tilsetning her, men holder meg til sukkermengden, ellers blir den ikke stiv. Men HVOR FÅR MAN TAK I SYLTEVOKS NUTILDAGS??? Det lurer jeg på. Har trålet “alle” matbutikkene i mils omkrets, uten resultat, i høst.

  Gleder meg til boka di kommer ut! Kjøpte “Smalhans” for å gi den til hybelboende sønn, men beholdt den selv i stedet. Anbefaler den på det varmeste!

 6. Ja, jeg sylter! Søtt og surt, med og uten tilsetninger.
  Fryseren blir oftest full av andre saker, så hos meg går det meste¨på glass. Har god, gammeldags matkjeller. 🙂

  Syltepulver gir litt bismak, men tillater lavere sukkermengder, så jeg bruker det likevel. Jeg er usikker på hvilket som er best, pleier ta det som er for hånden. (Ønsker meg et syltepulver uten konserveringsmidler, det er tjukningsegenskapene jeg er ute etter.)
  Skal jeg bruke mye sukker, som f. eks. i gele og marmelade, bruker jeg Certo fruktpektin. Pulveret er litt mer potent enn det flytende.

  Eple og nype blir fint og tjukt uten andre tilsetninger enn sukker.

  I sursylta saker som rødbeter, gresskar og agurker bruker jeg aldri konserveringsmidler, har ikke opplevd mugg på det.

  Saft er derimot et muggproblem. Der har jeg forsøksvis tilsatt litt Atamon, men det mugner stadig etter ei tid. Så nå fryses safta i halvliters plastflasker – uten tilsetninger.

  Jeg gleder meg også til boka!

  • Hei. Om du gjemmer på flasker som har inneholdt sprit, uten å vaske dem, og heller saften direkte på, kan jeg garantere deg at saften ikke mugner.
   Hilsen Wenche
   erfaren sylter.

 7. moster says

  Litt askorbinsyre i eplemosen gjorde susen for en delikat farge. Og sikkert også litt for konserveringa. Eplemos på glass er ikke alltid vellykket.

 8. Inger Anne says

  Jam syltepulver = bismak
  Certo syltepulver (både til frys og kok) = ok
  Rører jordbær og bringebær med handmiksar, sukker må tilpassast etter syreinnhald i bæra,syltepulver litt mindre enn oppgitt på pakke.
  Bær som rips,solbær og stikkelsbær høver godt saman med banan, det mildnar litt dei skarpe smakane. Køyrer då sylta i foodprosessor.
  Ved koking av rabarbra så rensar og frys eg rabarbra først. Då går det fort å koke når ein har tid.Vaniljestang er godt i.
  Plommer frys eg også. Har dei i varmt vatn og smett skalet av,og knip steinane ut, då får ein fin plommemasse å koke av. Brukar omlag 400 gr.sukker pr.kg. fruktmasse. Certo som på pakken.
  Eple i fine bitar (legg dei i vatn m/sitrosyre etterkvart som du skrellar og kuttar),kokast med litt sitronsyre,litt sukker (100 gr. pr kg + litt Certo), og litt vanilje… godt, og har eit vidt bruksområde. Eg kokar ikkje sylta så lenge, berre til frukta virkar kokt, så rører eg inn sukker og Certo, og fyller glasa heilt opp.Likar best glas med skrulokk, dei er enkle å jobbe med. Dei må vere reine, fyller dei så med kokande vatn og legg loka i ei skål med kokande vatn.Så er dei klar til å fylle sylte på når den er kokt.Då berre slår eg vatnet ut og fyller opp med sylte,og set loket på.tørkar så glaset reint med ein oppvridd klut,og set det opp ned til det er kaldt.Då bør loket ha vorte sugd inn av undertrykk i glaset,og då er det tett.

 9. Om du skal safte og er plaget med muggdannelse, har jeg et godt råd.
  Gjem alt du kan av flasker som har inneholdt sprit(evt. få av kjente) vodka, Cognac, aquavitt og lignende.
  IKKE skyll flaskene, men hell saften direkte på. Garantere at det ikke blir mugg.
  Hilsen Wenche
  (erfaren sylter)

Leave a Reply