Dessert, Fest, Kaker, Mat, Noko søtt, Pavlova
Comments 2

Ein klassisk pavlova

Pavlova er ei enkel kake å lage, og ikkje minst lett å ha som glutenfritt alternativ på festbordet. Dersom du brukar laktosefri fløte kan du også servere den til laktoseintolerante. For meg er dette den ultimate 17. mai-kaka.

Eg har også laga den med eplesirup vendt inn, det blir knallgodt. Då får du ein eplepavlova. Eplesirup kjøper du på ein fancy butikk, eller lagar sjølv ved å koke inn 1 liter eplejuice til 1 dl sirup.

IMG_2481Marengskake/pavlova

6 eggekviter

300 g sukker

2 ts god eddik, eg brukar kvitvinseddik eller eplecidereddik

1/2 ts salt

Pisk eggekvitene stive med eddik og salt. Ha i sukkeret litt etter litt, slik at det vert til ein tjukk og delikat marengs. Teikn to like store sirklar, ca. 22-26 cm, på bakepapir. Bruk ein asjett eller tallerken som mal. Smør marengsmassen utover slik at det vert to jamnt tjukke “kaker”.  Du kan også breie marengsmassen utover som eit flak, i så fall fyller det ei langpanne.

Tørk kakebotnen i omnen på 100 grader  med varmluft i 80 minutt.  Legg eine botnen på eit kakefat. Pisk 3 dl kremfløte.  Smør kremen utover marengsbotnen, og legg den andre oppå. Pynt med eit nytt lag krem, og så bær og eventuelt spisande blomar som fiolar, agurkurt, roser eller ringblomster.

Får du marengsmasse til overs, så fyll den i ein sprutepose, og lag pikekyss. Du kan også lage porsjonspavlovaer, det ser flott ut på eit festbord når du verkeleg skal imponere.

Og eggeplommene? Lag carbonara, eller aioli.

2 Comments

  1. Arnhild Fiskvik says

    Du kan også ta eggeplommene og lage lemon curd! Veldig godt, og kan brukes i kake, på toast, sammen med is, osv. 🙂

Leave a Reply