Fest, Jul, Kaker, Mat, Noko søtt, Småkaker
Leave a Comment

Det gode, søte – vaniljedraumar

Desse draumane er verkeleg som ei sky i munnen. Dei er så lette, og smeltar på tunga. Dei kan smule litt, men det tilgir eg, når dei smakar så godt. Grunnen til at dei er så sprø er at eg brukar hjortetakksalt eller hornsalt som hevemiddel. Det gir ein heilt annan konsistens på baksten enn viss ein brukar bakepulver eller natron. Og det er jo fint å få brukt den boksen til noko anna enn sveler.

Smør er ein nøkkelingrediens i julebakst, og merk deg om smøret skal vere kaldt eller mjukt i god tid før du går i gang med bakinga. Mjukt smør er best når du skal piske smør og sukker lyst og luftig, og kaldt smør er best når du skal lage ein mørdeig der du smuldrar smøret i mjølet.

Vaniljedraumar – uendeleg lette og sprø!

I førjulstida har eg alltid ein halvkilo i kjøleskapet og ein halvkilo på benken i ein egna boks. Då har eg mjukt smør tilgjengeleg når det trengst. Smøret harsknar ikkje før etter nokre veker, så lenge du har det i tett emballasje. I denne oppskrifta skal du bruke romtemperert smør, så ta det ut kvelden før. Då er du sikker på at det har passe konsistens.

Vaniljedraumar

200 g smør, romtemperert

225 g sukker

2 ts vaniljesukker

½ ts hjortetakksalt

300 g kveitemjøl

Sett omnen på 150 grader.

Ha sukker og vaniljesukker i ein bolle, og legg smøret i med ei skei. Rør det heile lyst og luftig. Bruk ein slikkepott langs kanten på bollen viss du slit med å få med alt.

Bland mjøl og hjortetakksalt, og rør det ned i smørblandinga.

Rull små kuler av deigen, og legg dei på bakepapir på eit brett. Steik dei i 15 minutt, dei skal framleis vere lyse når du tek dei ut.

 

 

Leave a Reply