Livet
Comments 23

Om å vintersykle

Det er mange måtar ein kan vekke merksemd på. Ein av måtane eg gjer det på er ved at eg syklar om vinteren.

Sykling er ein strålande flott måte å kome seg rundt på. Du får trent, det er nesten gratis, du slepp å vente på bil, buss eller tog og det går fort.

Dei siste åra har det blitt merkbart fleire vintersyklistar. Eg er inne i min fjerde sesong med piggdekk og fleece i lag på lag. Mange syns det er snodig at ein vil sykle på vinteren, men det er som alle andre ting ein gjer som andre syns virkar farleg; når du er midt oppe i det sjølv følest det som om du har kontroll, og stort sett så har du det.

Sjølvsagt er det nokre utfordringar med vintersykling. Ein ting er sjølve temperaturen. Både i fjor og i år har det vore tøffe vintrar, med lange periodar rundt -20. Då gjeld det å kle seg godt.

Eg brukar ullstillongs, ullsokkar og viss nødvendig overtrekksbukser. Overtrekksbuksene kjem på viss termometeret passerer -20. Så har eg kontorantrekk under, og ei tynn fleece-jakke med tommelfeste over. eg har gjerne lange pulsvarmarar i angora inni lange skinnhanskar, slike som eigentleg er lagde for fest. Med vindtett jakke, ein mjuk og deilig fleece-hals, skjerf og panneband i tillegg er eg klar for å dra ut i verda.

Sykkelen må stellast litt ekstra når den vert brukt om vinteren. Grus, sand og salt er ikkje vennar verken med kjede, krank eller girsystem. Ein kattevask ein gong i blant er fint, og dei verste nettene får den stå i kjellaren. Det hindrar også at det følest som å sitte på ein isklump. Gel-setet mitt har ein tendens til å bli beinfrose over natta. Eg er også raus med olje både framme og bak.

Lykt er viktig for å sykle i mørketida. Eg har kjøpt magnetlada lykter i København, og no har eg også funne dei her i byen. Den fine sykkelbutikken i Sannergata har slike. Du festar lykta i navet, og så festar du magnetar til eikene slik at lykta sit tett inntil. På den måten slepp du å ta lykta med deg når du går inn, og om du gløymer den når du går inn er den der når du kjem att. Lyktemodellen tilsvarar den du finn på bysyklane i Oslo, om du har sett dei.

Det er ein håplaus kamp å forsere brøytekantar med store bybussar på andre sida. Så når det er på det verste syklar eg mest på fortauet, iallfall i oppoverbakke. Det er ikkje så mykje folk ute og går likevel, når det er så kaldt. Kunsten er å halde seg på hovudvegane, helst dei utan trikkeskinner. Men ein øver opp balansen med tida, eg har hatt nokre bakhjulssladdar i vinter, og det har gått bra kvar gong.

Så med sykkelkorg og relativt kort veg til jobben og til byen er det ganske sjeldan eg tek meg i å sakne ein bil. Eg har eit månadskort i sekken som eg kan aktivere dersom det store snøfallet kjem, inntil då klarer eg meg fint på eigne hjul. Du burde prøve, det er gøy!

This entry was posted in: Livet

by

Kvinne, bur i Oslo og har feriehus i Billingsfors, lever med mat, musikk, dufter og ein hage, gjer mitt beste for å nyte livet.

23 Comments

 1. Magne D. Antonsen says

  Hei, Jeg heter Magne og jobber på VG Nett. Nå har jeg lagt innlegget ditt inn som en av dagens anbefalinger under Lesernes VG på VG-forsiden.

 2. Det som er ulempen med å sykle om vinteren er at det er glatte veier, mye snø og stor risiko for å skade seg.

 3. Magne: Ja, det merka eg. 🙂

  Bilal: Ja, men det finst mange godt brøyta vegar og, som ein kan sykle på. Det er risiko for å skade seg uansett om ein går, syklar eller køyrer bil.

 4. Fabio says

  De som sykler om vinteren er idioter, en fare for seg selv og omgivelsene

  • Bjørn says

   Jeg blir helt matt av slike som Fabio. Hvorfor er det farlig ? Sjekk buken din – sjekk den slappe rompa di – sjekk fettet som tyter ut – det er farlig – mest for deg selv – skaff deg en sykkel så kanskje du har sjanse til å bli sprek og gammel

 5. Hanne-Monica says

  Hei. Tommelen opp for deg! Jeg har som mål å sykle til jobb selv, men har sliti med sterk forkjølelse de siste 2-3 ukene. I ca 15 kuldegrader sliter jeg med å puste uten at jeg sykler, så jeg har måttet ta bilen. Men jeg gleder meg allerede til å begynne å sykle igjen. Og det er som du sier, at man får mye oppmerksomhet.
  Fabio vet nok ikke hva han uttaler seg om når han påstår at vi er en fare for oss selv og omgivelsene. Selv sykler jeg kun på fortau og sykkelsti, så hvem er jeg en fare for i omgivelsene da?

  Men jeg lurer på om du har et tips til meg for å slippe den kalde lufta ned i lungene? Dette er min første sykkelvinter, og din fjerde, så jeg håper på gode råd. Har du “hals” eller noe sånt til å dekke til rundt munn, for å slippe å puste inn så kald luft? Jeg har ca 30 minutters sykkelvei til jobb, så det er ikke all verden, men det er lenge å puste inn såpass kjølig luft..

  • Kai Roger says

   Hei Hanne-Monica og Alt Godt! Syns dette var interessant lesing, inneholder mye bra praktisk info! Tenkte jeg skulle tipse om Jonas varmemaske fra Astma og allergiforbundet, som jeg kom over på nettet forleden. Jeg har ikke prøvd dem selv, men antar dette er godt utprøvde greier. Ser masken kommer i forskjellige varianter med varmefilter som passer forskjellige formål. Se info og nettbutikk på http://www.naaf.no/no/Globale_funksjoner/Bestill/Jonas-varmemaske/

  • Daniel says

   liker selv Respro sine masker, disse har i tillegg utåndingsventiler som letter utpustingen. Gir bra temp og funktighet på luften man puster inn. Ulempen er at filteret samler opp mye fukt, men det kan jeg leve med…

   Får på Oslo Sportslager til ca 350 kr, evt til under 200kr hvis du googler engelske sportsbutikker…

 6. Hanne-Monica: I nedoverbakkar pustar eg gjennom ein fleece-hals. Eg har eit ullskjerf på meg og, og det pustar eg gjennom når eg syklar oppover. Då vert fleece-halsen for tung å puste igjennom.

  Eg har leita etter ei god maske, det ville kome vel med sidan eg har astma, men har ikkje funne noko som fungerer enno. Eg tek gjerne imot tips!

 7. Per says

  Sykling er en fin aktivitet hele året igjennom. Men det er greit å bruke en sykkel du ikke er redd for om vinteren. Salt og søleslaps sliter hardt. Pass litt ekstra på bremsene og, de slites fort ned.

 8. karo82 says

  hei. selv sykler jeg masse, min første vinter ute nå. super undertøy under vindtette klær er bra. hjelmlue er også smart å ha. jeg kjøpte piggdekk, og de er helt råe å sykkle med. jeg vil nesten påstå at jeg har bedre grep på dekka på vinterføre på hardpakka snø enn med grusdekk på grus! ja så bra er de dekka, grasspic fra Schwalbe Ice Spiker Pro med 361 pigger.
  selv sykler jeg kun i nordmarka. slipper støv og annen drit fra lufta. man kan fint sykle inn fra maridalen og innover i marka. syklet i helga, traff da på 5 andre sykkelister. husk å kle på dere godt da det er kaldere innover i skogen og langs elver og vann.

  • Pål Georg Børresen says

   Ja schwalbe har absolutt de beste piggdekkene og vunnet mange tester når det gjelder piggdekk. Selger mest Schwalbe Maraton og Ice Spiker i den sykkelbutikken jeg jobber..

   Mange som har piggdekk føler seg tryggere på sykkelen enn å gå når glatta kommer

 9. Rolfen says

  Bor i Sandnes å forsøker å sykle året rundt men her er det rene skøytebanen så ikke engang lange pigger duger & kommunen vil ikke salte/strø sykkelmotorveiene. Allikevel vil de ha 25% av bilistene over på 2 hjul !!! Hva er det de fantaserer om ??

 10. Frederik says

  Godt å se at det er andre! Selv sykler jeg hele året, også for trening.
  Når det gjelder hvem som er idioter i trafikken er det vel ikke tvil om at det går med en del lemmer på glatta. Og grunnen til dette er overentusiastiske bilførere. Jeg sykler med refleksvest, for- og baklykt samt hodelykt på hjelmen. Allikevel har jeg opplevd å bli tutet på, ropt etter og kjørt ned av biler.
  Men stort sett går det jo fint, og du er definitivt mest våken av alle på arbeidsplassen hver morgen:-)

  • merete says

   Det er fysisk sett godt gjort å sykle hele året. Helsemessig er gevinsten stor:) Kjenner meg også igjen i “våkenhetsfølelsen”.

   Likevel vil jeg hevde at mange syklister på vinterføre er til direkte fare for seg selv og andre. En syklist med sleng risikerer stor skade på seg selv, og risikerer i tillegg å påføre bilister en stor psykisk belastning ved skademøte. Samtidig er det som bilist et stort irritasjons- og faremoment når man må stoppe opp i f.eks motbakke på glatt føre uten piggpigg (man er da miljøvennlig) pga syklist i lav fart. Dette kan medøre en risiko ved kødannelse i motbakke på glatt vinterføre. Mange syklister ferdes i rushtrafikken, og der vil opprettholdelse av “jevn flyt” være viktig.

   Jeg syns derfor at “overentusiastiske bilførere” i mange tilfeller kan omklassifiseres til sikkerhetsfokuserte bilførere, som ikke har lyst å påføre seg selv og andre skade.

   Jeg er ingen motstander av vintersykling, tvert imot, men jeg syns man skal ta visse forhåndsregler angående hvor man sykler og når, og ikke nødvendigvis stemple sikkerhetsorienterte bilister som “idioter” og “overentusiastiske”.

   Ha en fin vintersyklingssesong:)

 11. Sture says

  Har lang erfaring med vintersykling, 10 år+. Schwalbe og Nokian piggdekk har fungert veldig bra, de koster noen kroner men de kan vare opptil flere sesonger. Mht bekledning har jeg erfart at ull og gjerne av typen merino som 1. lag er tingen, ut over det har jeg benyttet Birken sykkelbukse og Swix (skibukse) utenpå ved > -10. Til overdel går det i ull superundertøy + Birken jakke og Jeantex vind og vannavstøtende jakke. På benina har jeg de siste 5 åra brukt vintersko av typen Gærne, veldig fornøyd. Kjøp de gjerne et nummer større en de du vanligvis bruker. Når det er extra kaldt bruker jeg overtrekk over disse igjen, ulla gjelder også her. Bytt gjerne eksisterende såle i skoene med ullsåle og tett med silikon rundt pedalfeste under. Buff med ekstra ull eller fleece gjør “susen” for å slippe unna kaldgufsen ned i lungene. Til slutt vil jeg anbefale å benytte briller slik at du unngår ising i øynene i lange utforkjøringer, alternativt er å blunke med lynets hastighet. GOD TUR og JUL

 12. Kjellaug Handeland says

  Jeg sykler om vinteren jeg også. Fra og til der jeg skal er det vel et par mil tilsammen. Her er det sykkelstier og jeg koser meg. Det går ikke så fort som om våren og sommeren, men sykkel er gøy.Er 62 og så og si aldri syk. Hvem som er idioter? Ingen. Vi har bare andre måter å komme oss fram på. Gratis trim er det også.

 13. PX says

  Har syklet hele året i Oslo i mange år, det går helt greit å sykle om vinteren, men det byr på noen utfordringer, mest fordi veibanen blir litt smalere mange steder. En bønn til bilistene må være: ta det med ro når dere skal forbi syklister. Tenk på at mange av syklistene faktisk sykler for å redusere trafikk og utslipp. Skulle mange av de som sykler heller ta bilen hadde det vært verre kaos i byene. Som en sier over her, noen bilister er sykkelfiendtlige uansett, jeg opplever også å sykle forsvarlig med lys og refleks, og så bli tutet på av bilister som sitter med mobilen i den ene hånda og røyken i den andre… Jeg anbefaler alle bilister å ta seg en sykkeltur for å se trafikkbildet fra flere steder enn bilsetet. Og en liten bønn til alle syklister: ta det med ro og følg trafikkreglene. Jeg ser at noen syklister er hensynsløse og ignorerer alt som heter rødt lys og vikeplikt, det gjør bare at mange bilister blir syklisthatere, det går ut over alle andre som sykler.

 14. Vintersykling er flott, sunt og bidrar til å minke trafikken for de bilistene som ikke kan sykle til jobb. Jeg har syklet til jobb hver dag hele vinteren (og sommeren) i 6 år i Trondheim og før den tid 5 år i Oslo. Jeg har aldri skadet meg nevneverdig eller hatt alvorlige uhell, men jeg har lagt merke til at en del bilister ikke har lest sykkelforskriftene..

 15. Helge Stølan says

  Har syklet hele året siden 2. januar 1994, går helt greit her i Fredrikstad. Fin måte å våkne på framfor å hompe framover i bilkø. Absolutt å anbefale:-) Verste utfordringer er bilister som ikke bruker blinklys, busssjåfører som presser seg fram og ignorer gangfelt. Samt brøytebiler som brøyter snøen bort fra veien og opp på gangstien.

 16. Ali says

  Det er flott at du sykler også om vinteren, men husk at det er mye glatte veier og fare for å bli påkjørt både av biler og busser.
  Selv kjører jeg buss i Oslo og har hatt endel nervøse møter med syklister hvor i minst 2 av tilfellene kunne gått riktig galt.
  Den ene gangen var en syklist som kjørte forbi meg på en nedfart og like etter da han var rett foran meg prøvde han å bremse for å senke ned farten og det endte opp med at han sklei og falt rett foran bussen midt i veibanen. Hadde jeg bare kjørt noen få kilometer fortere, ville det gått riktig galt.
  Heldigvis kjøte jeg bare i 30 kilometer og dermed klarte jeg å stoppe akkurat i tida. En halv meter lenger ville jeg truffet ham og 2 meter lenger ville han havnet under bussen og sannsynligvis derept.
  Til daglig får vi rellativt mange meldinger fra andre bussførere som opplever farlige situasjoner med uforsiktige syklister i glatte veier.
  Så VÆRSÅSNILL å sykl forsiktig i vinter og ikke ta noen sjangser.
  Se opp for busser å lastebiler og andre store kjøretøyer.
  Hvis du har en stor kjøretøy rett bak deg som vil kjøre forbi deg, sykl opp på fortauet i noen sekunder og slipp ham forbi. Vi trenger større plass og må ha god margin fra syklisten for å kunne kjøre forbi.
  Og pleaaaaaaaaaaaaaaas bruk reflex, gode lys og alt annet som gjøre dere mere synlige særlig nå som mørket senker seg ganske fort.(Livs viktig)
  GOD TUR:-)

 17. snøhvit says

  Sykler selv, jeg. Har gjort det i mange år. Det beste for meg er at ryggproblemene mine har nesten forsvunnet etter at jeg begynte å sykle! Best ble det da jeg fikk kjøpt meg en skikkelig “kone-sykkel” hvor man sitter rett opp-og-ned – det går ikke så fort, men jammen gjør det underverker for ryggen min. Og så herlig som det er!! Halv sju på morgenen, frisk luft, lite trafikk (bor i “grisgrendte” strøk 🙂 )…. Jeg er god og våken lenge før jeg når jobb. Og når jeg så kommer hjem, har jeg fått meg en oppvekker etter en dag på kontorpulten og er klar for nye utfordringer med hus, unger og dyr. Er gravid nå, men sykler likevel. Herlig! Hjelm, trafikkvett, reflek og lys – gir meg masse overskudd til resten av dagen!! Alle burde prøve! Og så er det jo bra for miljøet også :).. God Jul, alle sammen!

Leave a Reply