Billig mat, Veggis
Leave a Comment

Kantarellrisotto

No er skogen full av sopp, og du har flotte opplevingar i vente når du veit kva som kan plukkast og kva du bør gå i frå.

Hovudregelen når ein plukkar sopp er enkel: Plukk berre sopp du er heilt trygg på er spiseleg. Dei første gongane bør du gå saman med nokon som kan sopp, og finn du ei lokal nyttevekstforening er det å melde seg på eit kurs eller organiserte turar ein god idé. Nokre soppar er veldig enkle å artsbestemme. Eg byrja med traktkantarell, og gjekk vidare til gul kantarell, piggsoppar og steinsopp. Etter kvart kan ein utvide repertoaret, alt etter kva som er lett å finne i ditt område.

Ei låg, vid korg er fin å plukke i, og eg har ofte med meg små plastboksar som står i korga for å skilje ulike typar frå kvarandre. Men det går fint å berre plukke i ein isboks og. Ha med ein liten, skarp kniv, noko å tørke med og gjerne ein liten bakepensel eller liknande for å rense undervegs. Det er mykje meir effektivt enn å måtte ha ein kjemperunde med rensing når du kjem heim. Litt heimerensing må ein uansett rekne med, men unngå å legge sopp med mold på i korga. Då grisar du berre til dei soppane du allereie har plukka.

Sopp gir ein veldig god, aromatisk kjøttaktig smak som egnar seg godt med milde råvarer. I dag har eg laga ein saftig risotto med traktkantarell og gul kantarell, veldig enkelt og veldig godt. Risotto skal lagast på kraft, og har du kokt kraft så er det strålande. Har du ikkje det, så bruk kraft frå fond eller buljong. Ikkje lag buljongen for sterk, suppler heller med ekstra salt når du smakar til mot slutten. For mykje buljongsmak kan bli litt overveldande.

I risottoen brukar eg traktkantarellar, dei er velsigna lette å plukke når du først finn dei. Men dei har same farge som visna bjørkelauv, så det tek gjerne ei stund før du klarer å få auge på dei. Når du først har funne ein gjeng finn du gjerne fleire. Dei veks i ring, og ringen kan vere opptil fleire meter vid. Så sjå nøye etter rundt deg, og pass på at du ikkje trakkar på dei. Du finn dei langt utover hausten, og dei toler godt ei frostnatt eller to.

Risotto med kantarellar

IMG_0589Ein sjalottløk

500 g rensa sopp

Smør til steiking

300 g arborioris

1 dl kvitvin

1,2 liter vatn

2 ss flytande fond eller to buljongterningar

To stilkar vårløk

Salt og peppar

100 g riven parmesan

Finhakk sopp og sjalottløk. Kutt vårløken i ringar. Vil du pynte risottoen med småsoppar slik eg har gjort, så hald unna ein neve små, heile soppar som du steiker raskt i smør og set til side fram til risottoen er ferdig.

Smelt smøret i ei vid steikepanne, og ha i sopp og løk. La det frese til soppen har fått farge og løken har blitt blank. Ha i risen, og vend den rundt i smøret, soppen og løken. Slå på vin, og la det koke inn. Bland vatn og buljong/fond. Slå på væska litt og litt, la det koke inn før du tar i meir væske. Hald fram til all væska er brukt opp, og risen er mør. Vend inn vårløken, den skal berre bli gjennomvarm, ikkje kokt.

Smak til med salt og peppar og eventuelt litt sitronsaft viss du vil ha ein friskare smak. Rør inn parmesan rett før servering. Risottoen kan serverast som den er, eller som tilbehør til det du måtte like av kjøt eller fisk

Leave a Reply