Billig mat, Mat, Tilbehør
Leave a Comment

Korleis koke ris

Ein matskribentkollega av meg, Andreas Viestad, ga for nokre år sidan ei veldig bra kokebok under tittelen Hvordan koke vann. I dette innlegget tek eg det opp eit knepp, Det er spørsmålet om korleis ein kokar ris eg har gitt meg ut på å svare på.

Det overraskar meg stadig, eg treff på vaksne menneske som ikkje kan å koke ris. Dei har ofte delegert det bort til dei lever saman med, eller så har dei berre droppa ris frå menyen. Det høyrest trist ut, syns eg.

Denne oppskrifta er på heilt vanleg basmatiris som tilbehør til gryterettar av ulikt slag, den fungerer også på uncle ben-ris og liknande parboiled-sortar. Sushiris og risotto kokast annleis. Eg beskriv riskokinga slik eg gjer det, det kan godt hende at andre har andre metodar, og det er heilt ok. Eg har berre funne ut at dette fungerer, og då brukar eg denne metoden. Noko av forvirringa rundt fenomenet riskoking skuldast nok nemleg at det finst så mange råd og oppskrifter, og mange er veldig bastante, mi løysing virkar, alt anna er feil. Eg tenker ikkje slik, men eg har funne ein måte som fungerer og som gir eit godt resultat. Har du ein annan måte som fungerer, så er det strålande. Dette innlegget er meint som eit tips til dei som ikkje får det til å fungere.

Denne oppskrifta gir ris til fire svoltne personar (eg har ein tenåringsson i huset, eg berre nemner det).

IMG_3770Kokt ris

8 dl vatn

1 ts salt

1 ts sitronsaft (kan sløyfast)

4 dl ris

Ha vatnet i ein tjukkbotna kjele, og la det koke opp. Ha i salt og sitronsaft. Ha i tørr ris, og rør forsiktig med ein flat spade i botnen til du ser at det kokar friskt igjen. Skru varmen ned så lågt at det berre så vidt kokar. Min komfyr har plater med nivå 1-9, kokepunktet er 2,5. Legg på loket. La risen stå i 12 minutt. Skru varmen heilt av, og la risen stå og dampe med loket på i 6-8 minutt før du rører opp risen forsiktig, og serverer den.

Vil du ha krydder i risen, så rist krydderet i ei tørr steikepanne, knus det lett, og ha det i vatnet samstundes med saltet. Då kan du droppe sitronsafta. Ha i ris, og kok som beskrive over.

Får du ris til overs, så lag gjerne steikt ris eller rislappar med restane.

 

 

Leave a Reply