Allergi, Billig mat, Dessert, Drikke, Mat, Noko søtt, Safting og sylting, Veggis
Comments 2

Plommefest!

Det er plommeår i år, iallfall i nabolaget mitt. Trea bugnar!

Er det slik hos deg og? Og har du plommer att? I så fall skal du få nokre oppskrifter av meg som eg garanterer vil glede alle du lagar dei til. 

Eg har eit plommetre, og det kom for første gong med plommer i år. Tre plommer hang og lyste så vakre frå det litt skrantne treet som har blitt hardt handsama av svoltne elgar og rådyr på seinvinteren. Det er ikkje meir enn eit par år sidan vi måtte fjerne ei grein som elgen hadde fått tak i og drege ned og til sides. Vi var redde vi måtte felle treet, så skada var det. 

Treet kom seg til att, og på førsommaren hadde vi verkeleg von om å få smake våre første heimeavla plommer. Men så lenge var Adam uti paradis, då vi kom att frå ferie var dei borte, og bladverket var oppete av nokre uidentifiserte åmer. Så heimedyrka plommer må vi altså vente endå lenger på. Vi er heldige og har verdas beste naboar som også har plommer, og dessutan fann vi nokre fine i butikken, så det vart plommemoro i år sjølv om dei heimeavla svikta. Når ein ymtar frampå om at ein ikkje har plommer, men har lyst på, så er det utruleg kva som dukkar opp på trammen, plutseleg sto det ein balje der. Og då vi var på besøk hos nokre vener kom naboen deira med ei bøtte med plommer som vi fekk med oss, så vi har fått i overflod i år.

Så kva gjer ein då? Vi har laga saft, og den laga vi gelé av. Safta laga eg i ein saftdampar, men du kan også berre koke plommemassen med ekstra vatn, og sile det gjennom eit klede. Du kan gjerne blande det du har av ting å safte i same dampeprosess, eple, kirsebær og til og med frossen rabarbra kan gå i saftdamparen. 

I tillegg har vi lagt plommer på sprit til ein julelikør med plommearoma, og vi har laga gamaldagse sylta plommer i sukkerlake. Dei skal vi ta fram ein ruskete seinvinterssøndag, og kjenne på smaken av sommar med fløtekrem på. Å sylte plommer er både enkelt og fort gjort, det viktigaste er å ha reine glas å fylle plommene på. Eg måtte gå i kjellaren og leite etter norgesglas. Andre glas kan også brukast, vi har nokre store som det har vore oliven på, og dei går fint å bruke. Og når det er oss to til middag treng vi ikkje så mykje, så då lagar eg nokre glas med berre åtte-ti plommer på som vi kan kose oss med. Det er luksus å ha slikt i kjellaren når ein får lyst på ein god dessert. Oppskrifta på sylta plommer kan du også bruke på pærer om du har det i hagen.

Sylta plommer 

1 liter vatn

600 g sukker

1 ts sitronsyre

1,5-2 kg plommer

½ ts atamon

Kok opp vatnet med sukker og sitronsyre, til sukkeret har løyst seg opp og laken kokar friskt. Legg i plommene, og la dei koke til dei er møre. Er dei modne tek det berre eit minutt eller to. Ta plommene forsiktig ut av laken med ei skei, og legg dei på nykokte, varme glas. Rør atamon inn i laken som er att, og hell den over plommene i glasa. Legg på lok og gummipakning, og skru godt til. Oppbevar dei sylta plommene kjøleg og mørkt. 

Plommesaft

4-5 kg plommer

3 liter vatn

Ha plommene i korga til ein saftdampar, og sett den oppå ein kjele som du har fylt vatn i. Sett plata på middels høg varme, og la plommene dampe til det har danna seg saft slik at du ser det i plastslangen på saftdamparen. Tapp av saft etter kvart oppi ei gryte. Fyll eventuelt på med meir vatn i den nederste kjelen. Plommene er ferdig dampa når dei har kollapsa heilt i korga si. 

Når all safta er helt over i ein kjele set du kjelen på kok. For å lage saft til å blande ut rører du i 700 g sukker per liter usøta saft, og kokar det opp før du fyller det på heilt reine, nykokte flasker. Rør gjerne i ½ ts atamon i safta før du fyller den på flaskene, det gjer at safta ikkje mugnar eller gjærar. 

Plommegelé

1 liter usøta saft

1 pk grøn fruktpektin (Jam)

700 g sukker

1 ts sitronsyre

Kok opp safta. Rør i pektinet, og la det koke friskt i 1 minutt medan du rører. Ta kjelen av plata. Viss det har danna seg skum på toppen av gryta, fjernar du det med ei fiskeause eller ei sleiv.  Veg opp sukkeret, og rør det inn i geléen saman med sitronsyra. Hell geléen på heilt reine, nykokte glas. Eg køyrer dei og flaskene på det varmaste programmet i vaskemaskinen rett før eg skal fylle på. Skru på loket med ein gong du har fylt på geléen, og set glasa mørkt og kjøleg. 

Plommelikør

Seks store eller åtte mindre plommer

Tre stjerneanis

2 dl brunt sukker

6 dl vodka

Legg plommene i eit romsleg glas. Hell på sukker, og ha i stjerneanis. Slå på spriten, og la det stå i to veker. Sil frå plommene og stjerneanisen, og hell likøren på reine flasker som du korkar så dei er tette. La stå ei veke eller to til før du serverer den.

2 Comments

  1. Det er bare så fantastisk og inspirerende å følge bloggen din. Spesielt innlegg fra de solfylte årstidene varmer opp her om vinteren, og du kan føle en liten porsjon sol som plommene har tatt med deg i glassene.

Leave a Reply