Dessert, Fest, Kaker, Mat, Sjokoladekake, Sjokoladekaker
Leave a Comment

Saftig sjokoladekake med appelsin

Det er fint med jul, men eg trur faktisk påska er mi favoritthøgtid. Det lysnar, det spirer og gror ute, og vi kan ha late dagar med gode bøker, ein kopp te og vennar på besøk.

Og når du først får besøk er det jo triveleg å by på noko godt. Denne kaka er ei skikkeleg festkake, og du kan pynte den som du vil. Eg har hytte nær ein godterifabrikk, og det ber kaka mi preg av. Eg vil ikkje seie at eg gjekk berserk då eg handla inn, men kanskje litt? Uansett, det gjer at kaka blir fristande for både store og små, og ingenting er så stas som glade gjestar rundt bordet. 

Denne kakerøra er emulgert, det vil seie at du piskar egga inn i smøret, og på den måten får feitt og væske til å binde seg. Den metoden gir ei saftig og holdbar kake, som godt toler å takast fram to-tre dagar på rad viss det er restar igjen. Dra plast over fatet når gjestane har forsynt seg, så blir ikkje kantane tørre. 

Til å bake denne kaka treng du ei springform som er 24 cm i diameter. Gjer forma klar ved å ta eit flak bakepapir som du spenner fast over botnen ved å sette på ringen. Vil du gjere deg ekstra enkelt for deg sjølv, kan du klippe strimlar av bakepapir, og legge langs kanten. Då lønner det seg å fukte kanten innvendig litt, slik at papiret festar seg. Men du kan også berre smøre kanten innvendig med smør. Då bør du skjere kaka laus frå forma med ein skarp kniv når den har kolna. 

Sjokolade og appelsin er ein veldig god kombinasjon syns eg, med den friske appelsinsmaken som balanserer sjokoladen. Viss du ikkje er så glad i appelsin kan du bytte ut juicen med mjølk. Då får du ei klassisk sjokoladekake. Du kan også smaksette kaka med kaffe, viss du likar det.  

Sjokoladekake med appelsin

150 g romtemperert smør

300 g sukker

3 store egg

2,5 dl appelsinjuice

100 g mørk kokesjokolade

2 ss kakaopulver til kokekakao

250 g kveitemjøl

3 ts bakepulver

Rive skal av ein appelsin

Til dynking:

0,5 dl appelsinjuice

Sett steikeomnen på 180 grader. Legg bakepapir i forma slik at den er klar. 

Pisk mjukt smør og sukker lyst og luftig. Pisk inn egga, eitt om gongen. Varm opp appelsinjuicen, og smelt sjokoladen i den varme juicen. Avkjøl dette, og rør deretter juiceblandinga inn i smørkremen saman med skalet. Sikt mjøl, kakaopulver og bakepulver saman, og vend inn i deigen til slutt.

Ha deigen i ei rund form med bakepapir i botnen. Steik kaka midt i ovnen ved 180°C i ca 45 minutt. Sjekk med kakenål eller ein ukokt spagettipinne at kaka er gjennomsteikt. Pinnen skal vere tørr når du tek den ut av kaka. Avkjøl kaka i forma. 

Så langt kan du med hell førebu kaka dagen før. Du treng ikkje oppbevare den i kjøleskap over natta, men pakk den gjerne i litt plastfolie, slik at den ikkje vert tørr. 

Ta kaka ut av forma og fjern bakepapiret. Del den i to botnar og dynk dei med litt appelsinjuice.

Sjokoladekrem

200 g mørk sjokolade

1 dl fløte

5 ss sukker

75 g smør

Finhakk sjokoladen, og ha den i ei skål. Kok opp fløten og sukkeret, og hell det over sjokoladen. La det stå ei lita stund, slik at sjokoladen smeltar.

Når sjokoladen har smelta rører du inn klattar med smør. Vend det heile rundt til det har blitt ein smidig krem. La kremen stå i romtemperatur i 2-4 timar.

Legg den nederste botnen på eit fat, og smør eit lag med sjokoladekrem på den. Legg den andre botnen oppå, og dekk heile kaka med sjokoladekrem. Pynt med godteri, strøssel av ulikt slag, kandiserte appelsinbåtar eller med friske bær.

Leave a Reply