Allergi, Billig mat, Italiensk mat, Mat, Oppskrifter for barn, Supper
Leave a Comment

Klassisk tomatsuppe

Då eg studerte var det tomatsuppe vi levde på dei siste par månadane før jul, og før sommarferien. Og posesuppe hadde vi ikkje råd til. Vi hadde mjøl og margarin i hus, og eit par buljongterningar. Då trengte vi berre ein liten boks tomatpuré, som den gongen kosta 1,90, for å få eit fullverdig måltid. Vi hadde som regel ein eller annan variant av pasta og, som fekk vere med i gryta. Det var sjeldan så raust at vi hadde kokt egg i suppa, det tok vi oss ikkje råd til. 

No har eg fått utvida repertoaret litt, men basisoppskrifta er framleis den same. Eg lagar tomatsuppa på ein bechamelbase, altså smør surra i gryta med mjøl, og så kraft oppi som kokar seg tjukk og fin. Krafta er som regel buljongterningar, men har du kokt gulrøtter, kål eller skrelte poteter, så ta vare på kokevatnet. Det er kraft, og passar perfekt å ha i ei suppegryte som denne. Suppler gjerne med kokt makaroni, kokt egg eller kanskje til og med litt sprøsteikt bacon, då har du ein full middag.

I ei tomatsuppe er det alltid eit løft å ha i krydderurter. Timian slepper smaken sakte, så den blir betre av å få koke i suppa ei stund. Du kan bruke andre urter og, til dømes merian, oregano eller basilikum. Basilikum har ganske sterk smak, så ikkje bruk så mykje av den, og ha den i mot slutten. Den kan bli litt beisk viss den får koke for lenge. Ferske urter kan og brukast, og prinsippet er det same der: Timian, merian og oregano kan koke lenge i suppa, basilikum bør puttast i ved servering.

Viss du har urter i hagen, så sjekk kva som veks der no. Eg vart heilt sjokkert då eg oppdaga at eg har balkongkassen min full av vakker persille. Den fekk vere med i suppa.

Denne suppa er vegetarisk, og blir vegansk viss du byttar til plantebasert smør og mjølk. Bruk glutenfritt mjøl viss du treng at suppa skal vere glutenfri. Det går fint å jamne supper og sausar med.

Tomatsuppe

2 ss smør

3 ss kveitemjøl

Ein halv finhakka løk eller 2-3 vårløkar

Ein liten boks tomatpuré

8 dl vatn

Ein buljongterning

Ein boks hakka tomatar

½ ts tørka timian, merian eller oregano

Salt, peppar og sukker

Ein skvett mjølk (ca. 1 dl)

Smelt smøret i ei gryte, og ha i løken. Surr dette på middels sterk varme til løken er blank. Ha i tomatpuréen, og la den frese litt saman med løken til den skiftar litt farge. Strø på mjølet, og la det surre medan du rører blandinga glatt med ein visp.

Slå på vatnet, og rør kraftig slik at det ikkje klumpar seg. La det heile koke opp. Ha i buljong, timian og innhaldet i tomatboksen, og la suppa koke på middels varme i ca. 6-8 minutt. Rør av og til.

Smak til med sukker, salt og peppar, og viss suppa blir for syrleg kan du runde den av med ein skvett mjølk.

Vil du ha suppa heilt glatt, kan du køyre den glatt med stavmiksar, viss du har. Server med godt brød, eit kokt egg viss du har, eller med eit parmesandryss.

Leave a Reply