Kjøtt, Mat, midt-østen, Sausar og dippar, Tilbehør
Comment 1

Syrisk taco

Dette er kjempegodt, det smakar betre enn fredagstaco, sa min kjære då han fekk dette servert. Så då vart det syrarane kallar fatteh omdøypt til syrisk taco her heime hos oss.

Eg har alltid vore glad i maten frå midt-austen. Eg har vore eit døger i Istanbul, då budde eg på eit veldig fint hotell. Då eg kom til frukost var det som å vere i London, bacon, egg, tomatbønner og ein eigen omelettkokk. Men eg såg at dei som var tyrkiske gjekk rett forbi omelettkokken. Eg følgde etter dei, og lengst inn og til venstre kom eg til den mest fantastiske frukostbufféen eg nokon gong har sett. Frukt skore opp på kunstferdig vis, store skåler med ulike yoghurtar og dippar, Falafel, hummus og ein eigen fatteh-stasjon. Eg var i himmelen.

F804AEB1-D879-4999-9919-5219F9556537

Syrisk taco – Fatteh med libabrød, steikt, krydra kjøtdeig, aubergine og yoghurtdressing med tahini.

Fatteh betyr eigentleg smular, og denne retten er ein måte å bruke opp gamalt brød på. Brødet er eit tynt, mjukt flatbrød, og vert servert til alle måltid. Brødet er veldig godt ferskt, men i heile midtausten har dei gjort det å bruke gamalt brød for å skape ny og freistande mat til ein kunst. Nokre plassar kallar dei brødet lavash, andre plassar kallast det libabrød eller khubz-brød. Første gongen eg spurte han som driv den syriske restauranten i nabolaget vårt kva han kalla brødet, såg han berre på meg som om eg var heilt bortreist. Det heiter brød, sa han. Og mange kallar det også syrisk brød, eller libanesisk brød.

Når ein lagar fatteh har gjerne brødet blitt tørt og kjedeleg. Då kan ein enten fritere det i olje, slik min syriske venn gjer det, det er når du verkeleg treng sikringskost. Du kan også pensle brødet lett med olivenolje, og riste det i omnen, eller om du vil spare på feittet, så ristar du det som det er. Eg likar å kutte det opp, men du kan også riste det i store flak, og bryte det opp. Brødet får du tak i i alle butikkar med tyrkisk eigar, sjekk i frysedisken. I den same butikken finn du også tahini, den aromatiske sesamfrøpastaen som pregar så mange ulike matrettar frå det ein før kalla Levanten.

Du kan også lage fatteh med vanleg pitabrød, og eg har sett nokre halvsteikte pizzabotnar i butikken som eg og har tenkt å teste dette med. Uansett er dette den beste måten å få gamalt brød til å smake himmelsk på.

Fatteh kan varierast i det uendelege, denne tacovarianten kan utvidast med fleire grønsaker, strimla paprika, squash og aubergin passar veldig godt til fatteh med kjøttsaus. Du kan like gjerne bytte ut kjøttdeigen med kjøttdeig av kylling, eller bitar av kylling steikt med krydder.

Kjøkenet i midtausten er kjend for å bruke mykje urter, her har eg brukt bladpersille og mynte. Urtene høyrer også med i salaten tabouleh, som du kan servere ved sidan av.

54EE5EF7-E90C-476B-BF17-685AEA4A8D28_1_201_a

Fatteh med krydra karbonadedeig

Brød:

To store libabrød eller fire små pitabrød

Olje til pensling viss du vil

Tahinidressing:

Tahinidressing:

1 dl tahini

4 dl naturell yoghurt

Eit finhakka kvitløksfedd

1 ts sukker

Salt, peppar og sitronsaft

Krydra kjøt:

Ein gul løk

3 fedd kvitløk

400 g karbonadedeig

2 ss olje til steiking

1 ts spisskummen

1 ts malt koriander

½ ts kanel

1 krm allehånde

Ein liten, tørka chili

½ ts svart peppar

1 ts salt

Granateplekjerner og urter til dryss

Pensle brøda med olje, og legg dei på eit steikebrett. Steik dei gylne på 200 grader i 8 minutt.

Ha alle ingrediensane til tahinidressingen i ein bolle. Rør alt saman, og smak til med salt, peppar og sitronsaft. Vert dressingen for tjukk, så spe den ut med litt vatn.

Rens og finhakk løken og kvitløken. Varm oljen opp i steikepanna, og steik løken gyllen og fin. Dytt løken ut til eine sida, og legg i kjøttet. La det bli brunt før du hakkar i det, og fordeler det i panna. Steik det godt, så det har fått god steikeskorpe. Ha i krydderet, og hald fram med steikinga. Bland alt godt saman, og smak til med salt og peppar.

Legg opp brød på eit fat, og fordel kjøttet oppå brødet. Hell på tahinidressing, og dryss på granateplekjerner og urter.

B166735B-4D82-41C6-BBBC-7ACE0514259D_1_201_a

1 Comment

  1. Pingback: Coronamat – bruk-opp-alt-suppe | Alt godt

Leave a Reply