Billig mat
Comments 8

Posjerte egg

Posjerte egg hadde eg lenge stor respekt for, det var noko som kokkar dreiv på med. Å posjere eit egg betyr å koke det utan skal.

Men etter kvart har eg funne ut at det går an for oss dødelege og å få til, dersom ein kan posjeringsreglane. No kan jo du og få lære korleis du gjer det.

Posjeringsreglane

1. Bruk ferske egg. Dess ferskare dei er, dess meir av kvita ligg tett inntil plommen, og det posjerte egget vert større.

2. Ha eddik og salt i vatnet. Det er ikkje så veldig viktig for sjølve posjeringa, men det gir god smak.

3. La vatnet koke opp, og så stilne.

4. Rør rundt i vatnet slik at det blir ein malstrøm i midten.

5. Knekk egget i ein kopp, og hell det ned i malstrømmen.

6. La det trekke i fire minutt, og fisk det opp med ei holsleiv.

7. server på toast, som tilbehør til ei lekker suppe eller med hollandaise. Mmm…

Lett, ikkje sant?

This entry was posted in: Billig mat

by

Kvinne, bur i Oslo og har feriehus i Billingsfors, lever med mat, musikk, dufter og ein hage, gjer mitt beste for å nyte livet.

8 Comments

  1. Eg har tenkt å gjere det, men aldri kome så langt det. Eg er så heldig å ha eggavtale med ei døme med høner, så neste gong ho kjem med ferske?

  2. Jepp – det er sånt som man tror bare kokker kan. Helt til jeg fant ut at jeg skulle prøve selv for noen år siden. Og så var det såååååå enkelt 😀

    Må bare ikke ha FOR mye bevegelse i vannet, for da går egget i stykker……

  3. Hmmm. Dette minner meg om studietida. PÅ kantina på Jervis Street Hospital (nå revet…) serverte de toast, dårlig kaffe, dårlig posete, fettete stekte ting – og poached eggs. De ble laget rett bak disken, av damer med polyesterforkle, hjemmepermanent, skjeggstubber på haka og sneip i kjeften. Så jeg har av en eller annen grunn aldri hatt særlig respekt for disse – eller hatt lyst på det seinere… Eneste som var noe godt på den kantina var kjeksene. De måtte ha avtale med en utmerket kjeksfabrikant. Selv pulverkaffen gikk ned sammen med de kjeksene.

  4. Åh! Jeg har også respekt for posjering av egg! Lenge hatt lyst til å prøve, men har ikke våget enda … 🙂

  5. Pingback: Mimring om Jervis Street Hospital, eller The Charitable Infirmary « hildeG og hagen

  6. Takk for mange gode mat-tips! Dette har jeg aldri våget meg på før. Jeg lurer bare på en ting: går det an å posjere mer enn ett egg av gangen i samme kjele? Hvis ja, hvordan går man i så fall fram for å lage malstrøm i kjelen uten å ødelegge de eggene som allerede er der?

  7. Proffane knekker fleire egg i ein bolle, og heller dei i malstraumen, ikkje midt i men litt på sida. På den måten får egga litt fart, og legg seg langs kanten på gryta. Eg veit at dette vart gjort i Märtha og Ari sitt bryllup, der serverte dei ørrettartar med norske asparges og posjerte vaktelegg. Dei vart knekt i ein stor bolle, og helt i gryta som var rett under kokepunktet og rørt rundt i. Eg er den einaste i huset som likar posjerte egg, så eg lagar aldri meir enn eitt. Men eg må jo prøve å lage mange, no når du har spurt om det. :Note to self:

  8. Åh, det var selvsagt måten å gjøre det på! Mange takk for svar. Dette skal prøves 🙂

Leave a Reply