Allergi, Billig mat, Fest, Mat, salat, Tilbehør, Veggis
Comments 6

Linsesalat med koriander og kokosmjølk

Jonas i kantina på jobb brukar å lage ein utruleg god linsesalat med kokosmjølk og koriander, og eg berre elskar den. No har eg eksperimentert meg fram til ein variant som smakar nesten som hans, slik at du og får smake den. Den vart mellom anna servert i bursdagen min, og fleire av gjestane var over seg over smaken, og kom bort ville vite korleis den var laga, så her er mi oppskrift.

Salaten er vegansk, og har eit hint av thaismak, med kokosmjølk, lime og chili som sender tankane til søraustasia. Server den åleine med ris, med grilla kylling, eller med ein godt krydra svinefilet og nudlar. Som ein god del av min mat ser den ikkje fantastisk ut, men smaken! Den er veldig bra.

_MG_3169Linsesalat med koriander

2 pakkar kokte linser

Ein bunt koriander

To vårløkar

1 boks kokoskrem eller kokosmjølk

1 ss raud currypaste

1 ts soyasaus

Safta av ein halv lime

Ei klype chiliflak

Evnt salt og peppar

La linsene renne av i eit såld. Hakk korianderen, og finsnitt vårløken.

Har du kokoskrem, så opne boksen, og ha den i ein bolle. Har du ikkje, så kan du bruke kokosmjølk. Då er det eit poeng å prøve å bruke berre det tjukke av kokosmjølka. Opne kokosmjølkboksen utan å riste den først. Har den skilt seg, som den ofte gjer, så er det flott. Ta ut det faste av kokosmjølka, og ha det i ein bolle, det er det du skal bruke. Sett resten til side. Har den ikkje skilt seg, så går det bra, då vert salaten litt lausare i fisken, som du ser at min vart.

Rør currypaste, soyasaus, limesaft, chiliflak, finhakka koriander og snitta vårløk inn i kokosmjølka, og smak på den. Smak til med salt og peppar. Rør inn linsene, og la salaten stå litt. Smak igjen, kanskje trengst det litt meir limesaft, soya eller chili.

6 Comments

  1. Høres veldig godt ut! Vil tro den kan serveres som en vegetarmiddag bare med rundstykker/scones til. Tror jeg skal prøve den snart. Har du smakt kokosscones?

  2. Dette høres godt ut. Men laken til kikertene må du for all del ikke kaste. Samle den opp og frys den til senere bruk. Dette kan brukes som eggehviteerstatning, kalles aquafaba, og er sterkt ettertraktet hos alle dine veganske venner. Finn ut mer på aquafaba.com. Lag for eksempel sjokolademousse med aquafaba: Visp opp 100 g aquafaba tilsatt litt sitronsyre. Når det begynner å skumme, ha i 100 g sukker litt og litt, visp til massen blir helt stiv som marengs. Smelt 100 g mørk sjokolade (70%, uten melk/melkefett hvis moussen skal være vegansk) i vannbad, og vend inn i marengsen. Blandingen skal bli en luftig mousse, fordel i små kopper, sett den kaldt i 30 min eller mer, før du serverer den til dessert. Aquafaba kan fryses.
    Anne S

    • Takk for smart tips! Her er det linser eg brukar, kan laken frå dei og brukast som aquafaba?

  3. Alt av belgfrukt kan brukes. Kokte linser, erter, kikerter, bønner, i alle tilfelle er laken de ligger i aquafaba. Det kan kanskje være litt forskjell i skum-egenskapene og evt bismak på marengsen, men i prinsippet vil alle sammen fungere som eggehviteerstatning. Man kan eventuelt vurdere å koke inn laken noe, slik at konsentrasjonen av skum-stabiliserende stoffer øker. Hvis man vil bruke aquafaba til å lage veganske makroner (ja det går faktisk fint), er det anbefalt å redusere laken noe først, sannsynligvis fordi makronoppskriftene som oftest følger standard framgangsmåte med italiensk marengs (altså sukkerlake istedet for sukker for å lage marengsen).

    • 🙂 Men husk at aquafaba allerede er “ferdig koagulert”. Det er altså ikke noe her som stivner ved oppvarming. Så bruk lav varme hvis du steker marengs eller makroner (lurt å sjekke en oppskrift der folk allerede har gjort unna utprøvingen. Det er ikke alle som lykkes med første forsøk, noe som innlegg i FB gruppen “Vegan meringue, hits and misses” klart viser). (Men egen blogg friekaker.no er dessverre fortsatt hacket, ellers har jeg noen innlegg om AF der også).

Leave a Reply