Allergi, Fisk, Mat, Middag, Tilbehør
Comment 1

Bakt skrei med cherrytomatar

Skreien er her, få ting er så godt som den ferske fisken som no kjem i butikkane.

Ein torskemiddag er kjapp mat, og passar perfekt når det er travelt. Men det er også fint å servere den til fest, på nye måtar og kombinert med nye smakar. Portugisarane var først ute med å kombinere torsk, eller bacalhau som dei kallar det med tomat. Den mjuke, saftige fisken passar perfekt med søte tomatar, og dette kan serverast på ulike måtar.

I dag får du lære to ulike tilbehør til torsken, ein fyldig rotmos og urtebakte poteter. Lag ein av dei eller begge, så alle får sin favoritt. Dei urtebakte potetene er ein variant av ein populær måte å lage poteter på; å koke dei halvferdige, og så kaste dei rundt med ein variant av feitt. Dei mest ivrige brukar andefeitt, det smakar magisk godt. Eg hadde ikkje andefeitt i dag, så eg brukte olivenolje og urter, det vart nesten like godt.

Rotmosen laga eg av kålrot, gulrot og persillerot. Her kan du variere etter kva du har, søtpotet passar godt i, det same gjer sellerirot og pastinakk. Har du nokre poteter til overs kan du putte dei i og. Du kan godt putte restar av kokte grønsaker i mosen, varm dei litt på damprist eller i mikrobølgeovn før du puttar dei i mosen.

Alt blir betre med ein frisk salat, og du får også oppskrift på ein god vinaigrette til å vende salaten i. All god matlaging handlar om å blande søtt og salt, syrleg og bittert samt umami, og det er særleg viktig i ein god vinaigrette. I middagen i dag kjem umamien frå fisk og tomatar, det søte frå honning og rotgrønsakene, og det bitre frå pepparen og sennepen i vinaigretten. Saltet dryssar du på fisken.

På den måten får du eit perfekt balansert måltid. Balansen mellom smakane må du sjekke undervegs, så å smake på maten medan du held på er avgjerande for at ingen av smakane skal ta overhand. Viss du då i tillegg huskar på å ha med noko sprøtt og noko mjukt, så blir gjestane dine glade og fornøgde.

IMG_0880Bakt skrei på tomatar

200 g fiskefilet per person

400 g søte, små tomatar

Ein liten purre

1 ts honning

1 dl kvitvin

Salt og peppar

2 ss olivenolje

2 ts tørka grasløk

Sett steikeomnen på 200 grader.

Ha oljen i ei skål, og rør i grasløken. La det stå medan du gjer klar forma.

Ha tomatane i ei eldfast form. Snitt purren på langs, og skyll den for å få bort sand og jord. Skjer den i skiver, og legg den oppå tomatane. Ringle over honning, dryss på salt og peppar, og slå på vinen. Bak grønsakene på 200 grader i 20 minutt. Ta ut forma, og legg torsken oppå grønsakene. Pensle den med grasløkoljen, og bak forma i 10-15 minutt, til fisken er ferdig, og flakar seg.

IMG_0876Rista urtepoteter

2-3 poteter per person

Salt

3 ss olivenolje, extra virgin

1 ts tørka timian

1 ts tørka oregano

1 ts grasløk

Skrell potetene. Del dei i to viss dei er store. Kok dei i ti minutt, til dei nesten er møre i godt salta vatn. Hell av vatnet, og la dei dampe godt av. Bland urtene og oljen, og slå det over potetene. Legg loket på gryta, og rist godt, til oljen og urtene har fordelt seg, og potetene har blitt «lodne». Hell alt i ei eldfast form. Skrap med ein slikkepott for å få med all den gode smaken frå gryta. Bak potetene i forma. Du kan ha dei i samtidig som du bakar tomatane.

Når du tek tomatane ut, skrur du på grillen, slik at potetene får ordentleg varme, og blir gylne og fine. Sett ned varmen før du set fisken inn, den har ikkje så godt av grill.

Rotmos

Ei lita kålrot

Ei stor eller to mindre persillerøtter

Fire gulrøtter

3 ss smør

Salt og peppar

Rens grønsakene, og kutt dei i terningar. Kok dei i ti minutt i salta vatn. La dei renne av. Ta gjerne vare på krafta, den er god i supper og sausar. Legg smøret i gryta, og legg på loket. La det stå til smøret har smelta. Mos stappa med ein stappar eller med ein stavmiksar. Smak til med salt og peppar.

IMG_0910Salat med vinaigrette

Vinaigrette

2 dl olivenolje

1,5 dl søt eddik

½ ts salt

1 ts sennep

2 ts sitronsaft

1 krm svart peppar

Ha alle ingrediensane til vinaigretten i ein miksebolle, og pisk det saman med visp eller med ein stavmiksar. Smak til vinaigretten til slutt.

200 g salatblad

250 g tomatar

Ein raud paprika

½ agurk

1 ss solsikkefrø

Salt og peppar

Sett ei tørr steikepanne på plata, og varm den opp. Ha i solsikkefrøa og litt salt, og rist frøa til dei er gylne. Sett til side. Lag gjerne ein større batch når du først gjer dette, rista solsikkefrø held seg nokre veker i ein boks.

Ha salatblada i ein bolle. Hell på to-tre ss av dressingen, og vend blada rundt i den. Legg blada på eit fat. Rens paprikaen, og del den i mindre bitar. Kutt agurken i terningar, og del tomatane i to. Fordel paprika, agurk og tomat over salatblada, og dryss på solsikkefrøa til slutt.

IMG_0875

1 Comment

  1. Pingback: Coronamat – Salat med gryn, paprika og fetaost | Alt godt

Leave a Reply